© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Štajerska piščančja ponev

Zakaj bi moral biti piščanec suh in pust, če je lahko poln okusov, da se v vaših ustih kar topi?

Štajerska piščančja ponev

Zakaj bi moral biti piščanec suh in pust, če je lahko poln okusov, da se v vaših ustih kar topi?

Čas priprave 1 h 10 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
stajerska-piscancja-ponev-A_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 1 piščanec iz domače reje, pribl. 1,2 kg
  • 4 drobne čebule
  • 80 g narezane gomoljne zelene
  • 80 g narezanega korenčka
  • 60 g narezanega peteršiljevega korena
  • 12 olupljenih maronov
  • 1,5 dl suhega rdečega vina
  • 1,5 dl perutninske jušne osnove
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 2 lovorova lista
  • 1 žlica masla
  • malo olja
  • peteršilj in origano za posip

nadev za žepke

  • sol
  • 500 g gomoljne zelene
  • 1 lonček kisle smetane
  • malo muškatnega oreška
  • kajenski poper

testo za žepke

  • 2 rumenjaka
  • 90 g pšeničnega zdroba
  • 100 g gladke pšenične moke
  • 1 žlica olja
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 1 piščanec iz domače reje, pribl. 1,2 kg
  • 4 drobne čebule
  • 80 g narezane gomoljne zelene
  • 80 g narezanega korenčka
  • 60 g narezanega peteršiljevega korena
  • 12 olupljenih maronov
  • 1,5 dl suhega rdečega vina
  • 1,5 dl perutninske jušne osnove
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 2 lovorova lista
  • 1 žlica masla
  • malo olja
  • peteršilj in origano za posip

nadev za žepke

  • sol
  • 500 g gomoljne zelene
  • 1 lonček kisle smetane
  • malo muškatnega oreška
  • kajenski poper

testo za žepke

  • 2 rumenjaka
  • 90 g pšeničnega zdroba
  • 100 g gladke pšenične moke
  • 1 žlica olja

Postopek

1

Pečico segrejemo na 200 °C. Piščanca zunaj in znotraj temeljito operemo, osušimo, razrežemo na osem kosov in začinimo s soljo. V pekaču segrejemo olje in kose piščančjega mesa na kožni strani lepo popečemo. Dodamo zelenjavo in lovor, kose mesa obrnemo in v pokritem pekaču postavimo v pečico. Čez 5 minut dolijemo malo perutninske jušne osnove in pečemo nadaljnjih 10 minut. Nato dodamo marone, dolijemo še malo vina in pečemo do konca približno 5 minut.

2

Pripravimo nadev za zelenine žepke. Olupimo zeleno, narežemo jo na kocke in v vodi do mehkega skuhamo. Še tople koščke zelene pomešamo s kislo smetano in začimbami ter naredimo pire.

3

Iz moke, rumenjakov, zdroba, olja in soli zgnetemo voljno rezančno testo. Nato testo tanko razvaljamo in z obodcem izrežemo 12 okroglih rezin. Testene rezine obložimo z zeleninim nadevom, preganemo in robove dobro stisnemo. Žepke kuhamo v vreli posoljeni vodi približno 4 minute.

stajerska-piscancja-ponev-1_318x220_acf_cropped
4

Meso poberemo iz pekača in na toplem prihranimo. V sok od pečenja dodamo maslo. Zalijemo s preostalim vinom in perutninsko osnovo in pokuhamo, da se omaka zgosti. Meso zložimo z zelenjavo in zeleninimi žepki v veliko servirno ponev, potresemo s peteršiljem in origanom ter takoj ponudimo.

stajerska-piscancja-ponev-2_318x220_acf_cropped

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.