Kaj boste skuhali danes?
Štajerska piščančja ponev
Zakaj bi moral biti piščanec suh in pust, če je lahko poln okusov, da se v vaših ustih kar topi?
Štajerska piščančja ponev
Zakaj bi moral biti piščanec suh in pust, če je lahko poln okusov, da se v vaših ustih kar topi?
Sestavine
- 1 piščanec iz domače reje, pribl. 1,2 kg
- 4 drobne čebule
- 80 g narezane gomoljne zelene
- 80 g narezanega korenčka
- 60 g narezanega peteršiljevega korena
- 12 olupljenih maronov
- 1,5 dl suhega rdečega vina
- 1,5 dl perutninske jušne osnove
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 2 lovorova lista
- 1 žlica masla
- malo olja
- peteršilj in origano za posip
nadev za žepke
- sol
- 500 g gomoljne zelene
- 1 lonček kisle smetane
- malo muškatnega oreška
- kajenski poper
testo za žepke
- 2 rumenjaka
- 90 g pšeničnega zdroba
- 100 g gladke pšenične moke
- 1 žlica olja
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 1 piščanec iz domače reje, pribl. 1,2 kg
- 4 drobne čebule
- 80 g narezane gomoljne zelene
- 80 g narezanega korenčka
- 60 g narezanega peteršiljevega korena
- 12 olupljenih maronov
- 1,5 dl suhega rdečega vina
- 1,5 dl perutninske jušne osnove
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 2 lovorova lista
- 1 žlica masla
- malo olja
- peteršilj in origano za posip
nadev za žepke
- sol
- 500 g gomoljne zelene
- 1 lonček kisle smetane
- malo muškatnega oreška
- kajenski poper
testo za žepke
- 2 rumenjaka
- 90 g pšeničnega zdroba
- 100 g gladke pšenične moke
- 1 žlica olja
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Piščanca zunaj in znotraj temeljito operemo, osušimo, razrežemo na osem kosov in začinimo s soljo. V pekaču segrejemo olje in kose piščančjega mesa na kožni strani lepo popečemo. Dodamo zelenjavo in lovor, kose mesa obrnemo in v pokritem pekaču postavimo v pečico. Čez 5 minut dolijemo malo perutninske jušne osnove in pečemo nadaljnjih 10 minut. Nato dodamo marone, dolijemo še malo vina in pečemo do konca približno 5 minut.
Pripravimo nadev za zelenine žepke. Olupimo zeleno, narežemo jo na kocke in v vodi do mehkega skuhamo. Še tople koščke zelene pomešamo s kislo smetano in začimbami ter naredimo pire.
Iz moke, rumenjakov, zdroba, olja in soli zgnetemo voljno rezančno testo. Nato testo tanko razvaljamo in z obodcem izrežemo 12 okroglih rezin. Testene rezine obložimo z zeleninim nadevom, preganemo in robove dobro stisnemo. Žepke kuhamo v vreli posoljeni vodi približno 4 minute.
Meso poberemo iz pekača in na toplem prihranimo. V sok od pečenja dodamo maslo. Zalijemo s preostalim vinom in perutninsko osnovo in pokuhamo, da se omaka zgosti. Meso zložimo z zelenjavo in zeleninimi žepki v veliko servirno ponev, potresemo s peteršiljem in origanom ter takoj ponudimo.