
Štajerska piščančja ponev
Zakaj bi moral biti piščanec suh in pust, če je lahko poln okusov, da se v vaših ustih kar topi?
Štajerska piščančja ponev
Zakaj bi moral biti piščanec suh in pust, če je lahko poln okusov, da se v vaših ustih kar topi?

Sestavine
- 1 piščanec iz domače reje, pribl. 1,2 kg
- 4 drobne čebule
- 80 g narezane gomoljne zelene
- 80 g narezanega korenčka
- 60 g narezanega peteršiljevega korena
- 12 olupljenih maronov
- 1,5 dl suhega rdečega vina
- 1,5 dl perutninske jušne osnove
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 2 lovorova lista
- 1 žlica masla
- malo olja
- peteršilj in origano za posip
nadev za žepke
- sol
- 500 g gomoljne zelene
- 1 lonček kisle smetane
- malo muškatnega oreška
- kajenski poper
testo za žepke
- 2 rumenjaka
- 90 g pšeničnega zdroba
- 100 g gladke pšenične moke
- 1 žlica olja

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.
Sestavine
- 1 piščanec iz domače reje, pribl. 1,2 kg
- 4 drobne čebule
- 80 g narezane gomoljne zelene
- 80 g narezanega korenčka
- 60 g narezanega peteršiljevega korena
- 12 olupljenih maronov
- 1,5 dl suhega rdečega vina
- 1,5 dl perutninske jušne osnove
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 2 lovorova lista
- 1 žlica masla
- malo olja
- peteršilj in origano za posip
nadev za žepke
- sol
- 500 g gomoljne zelene
- 1 lonček kisle smetane
- malo muškatnega oreška
- kajenski poper
testo za žepke
- 2 rumenjaka
- 90 g pšeničnega zdroba
- 100 g gladke pšenične moke
- 1 žlica olja
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Piščanca zunaj in znotraj temeljito operemo, osušimo, razrežemo na osem kosov in začinimo s soljo. V pekaču segrejemo olje in kose piščančjega mesa na kožni strani lepo popečemo. Dodamo zelenjavo in lovor, kose mesa obrnemo in v pokritem pekaču postavimo v pečico. Čez 5 minut dolijemo malo perutninske jušne osnove in pečemo nadaljnjih 10 minut. Nato dodamo marone, dolijemo še malo vina in pečemo do konca približno 5 minut.
Pripravimo nadev za zelenine žepke. Olupimo zeleno, narežemo jo na kocke in v vodi do mehkega skuhamo. Še tople koščke zelene pomešamo s kislo smetano in začimbami ter naredimo pire.
Iz moke, rumenjakov, zdroba, olja in soli zgnetemo voljno rezančno testo. Nato testo tanko razvaljamo in z obodcem izrežemo 12 okroglih rezin. Testene rezine obložimo z zeleninim nadevom, preganemo in robove dobro stisnemo. Žepke kuhamo v vreli posoljeni vodi približno 4 minute.

Meso poberemo iz pekača in na toplem prihranimo. V sok od pečenja dodamo maslo. Zalijemo s preostalim vinom in perutninsko osnovo in pokuhamo, da se omaka zgosti. Meso zložimo z zelenjavo in zeleninimi žepki v veliko servirno ponev, potresemo s peteršiljem in origanom ter takoj ponudimo.
