Kaj boste skuhali danes?
Rostbif s čilijem, pinjolami in peteršiljevim prelivom
Tale krožnik z rostbifom bo očaral goste na vaši vrtni zabavi
Rostbif s čilijem, pinjolami in peteršiljevim prelivom
Tale krožnik z rostbifom bo očaral goste na vaši vrtni zabavi
Sestavine
- 2 kg rostbifa (ledveni del hrbta brez kosti) v kosu
- 3 rdeči čiliji
- 5 strokov česna
- nekaj vejic svežega timijana ali 1 žlička suhega
- 8 žlic oljčnega olja
- 50 g pinjol
- 1 žlička dijonske gorčice
- 2 žlici šerijevega kisa
- dobra pest grobo nasekljanega peteršilja
- sol in poper
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
- 2 kg rostbifa (ledveni del hrbta brez kosti) v kosu
- 3 rdeči čiliji
- 5 strokov česna
- nekaj vejic svežega timijana ali 1 žlička suhega
- 8 žlic oljčnega olja
- 50 g pinjol
- 1 žlička dijonske gorčice
- 2 žlici šerijevega kisa
- dobra pest grobo nasekljanega peteršilja
- sol in poper
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Meso obrišemo s kuhinjsko brisačko in ga z maščobno stranjo navzdol položimo v pekač. Drobno sesekljamo 2 čilija, 3 stroke česna in timijanove lističe, jih zmešamo s 3 žlicami olja, soljo in poprom ter z mešanico natremo meso. Meso zdaj obrnemo z maščobno stranjo navzgor in ga natremo še po tej strani.
Meso postavimo v pečico za 40 do 50 minut, če želimo manj pečeno meso (medium-rare), za srednje pečeno (medium) pa ga pečemo 10 do 15 minut dlje. Če imamo termometer za meso, bo središčna temperatura 55 °C za manj pečeno in 62 °C za srednje pečeno meso.
Medtem v suhi ponvici popražimo pinjole, da se rahlo obarvajo, nato jih stresemo v skledo. V kozici segrejemo 1 žlico olja, tanko narežemo preostali česen in ga na hitro popražimo, da se rahlo obarva. Stresemo ga v drugo skledo. Preostali čili drobno sesekljamo in ga dodamo v skledo k česnu, dodamo še gorčico, kis, sol in poper. Zmešamo z metlico, nato vmešamo še preostale 4 žlice olja in polovico nasekljanega peteršilja.
Pečeno meso pustimo počivati 20 minut, nato ga narežemo na tanke rezine in razporedimo na servirni krožnik. Prelijemo ga z malo preliva ter posujemo s pinjolami in preostalim peteršiljem. Preostali preliv postrežemo v skledici, da si vsak lahko še dodatno zabeli meso.
Nasvet
Meso naj ima maščobno plast, mesarja pa prosimo, da ga poveže, da ima lepo obliko pečenke.
Nasvet
Meso lahko z začinjenim oljem natremo že dan prej. Iz hladilnika ga vzamemo približno dve uri pred peko, da se ogreje na sobno temperaturo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Brstični ohrovt s klobaso in kostanjem
Ta recept za brstični ohrovt navduši z bogatim okusom in je popolna priloga za praznično omizje
Piščančje prsi s čemaževo omako
Izkoristite dobrote iz narave in si pripravite izvrstne jedi.
Polnjene piščančje prsi s popečenim koromačem
Slastne popestrene piščančje prsi s koromačem