Kaj boste skuhali danes?
Rostbif s čilijem, pinjolami in peteršiljevim prelivom
Tale krožnik z rostbifom bo očaral goste na vaši vrtni zabavi
Rostbif s čilijem, pinjolami in peteršiljevim prelivom
Tale krožnik z rostbifom bo očaral goste na vaši vrtni zabavi
Sestavine
- 2 kg rostbifa (ledveni del hrbta brez kosti) v kosu
- 3 rdeči čiliji
- 5 strokov česna
- nekaj vejic svežega timijana ali 1 žlička suhega
- 8 žlic oljčnega olja
- 50 g pinjol
- 1 žlička dijonske gorčice
- 2 žlici šerijevega kisa
- dobra pest grobo nasekljanega peteršilja
- sol in poper
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 2 kg rostbifa (ledveni del hrbta brez kosti) v kosu
- 3 rdeči čiliji
- 5 strokov česna
- nekaj vejic svežega timijana ali 1 žlička suhega
- 8 žlic oljčnega olja
- 50 g pinjol
- 1 žlička dijonske gorčice
- 2 žlici šerijevega kisa
- dobra pest grobo nasekljanega peteršilja
- sol in poper
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Meso obrišemo s kuhinjsko brisačko in ga z maščobno stranjo navzdol položimo v pekač. Drobno sesekljamo 2 čilija, 3 stroke česna in timijanove lističe, jih zmešamo s 3 žlicami olja, soljo in poprom ter z mešanico natremo meso. Meso zdaj obrnemo z maščobno stranjo navzgor in ga natremo še po tej strani.
Meso postavimo v pečico za 40 do 50 minut, če želimo manj pečeno meso (medium-rare), za srednje pečeno (medium) pa ga pečemo 10 do 15 minut dlje. Če imamo termometer za meso, bo središčna temperatura 55 °C za manj pečeno in 62 °C za srednje pečeno meso.
Medtem v suhi ponvici popražimo pinjole, da se rahlo obarvajo, nato jih stresemo v skledo. V kozici segrejemo 1 žlico olja, tanko narežemo preostali česen in ga na hitro popražimo, da se rahlo obarva. Stresemo ga v drugo skledo. Preostali čili drobno sesekljamo in ga dodamo v skledo k česnu, dodamo še gorčico, kis, sol in poper. Zmešamo z metlico, nato vmešamo še preostale 4 žlice olja in polovico nasekljanega peteršilja.
Pečeno meso pustimo počivati 20 minut, nato ga narežemo na tanke rezine in razporedimo na servirni krožnik. Prelijemo ga z malo preliva ter posujemo s pinjolami in preostalim peteršiljem. Preostali preliv postrežemo v skledici, da si vsak lahko še dodatno zabeli meso.
Nasvet
Meso naj ima maščobno plast, mesarja pa prosimo, da ga poveže, da ima lepo obliko pečenke.
Nasvet
Meso lahko z začinjenim oljem natremo že dan prej. Iz hladilnika ga vzamemo približno dve uri pred peko, da se ogreje na sobno temperaturo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Sacherini
Krhki jelenčki
Polpete iz hobotnice
Orjaški cimetov polž
Tale praznična slaščica vas bo očarala na prvi pogled! Da o čudoviti aromi in okusu sploh ne govorimo ...