
Kaj boste skuhali danes?
Rostbif s čilijem, pinjolami in peteršiljevim prelivom
Tale krožnik z rostbifom bo očaral goste na vaši vrtni zabavi
Rostbif s čilijem, pinjolami in peteršiljevim prelivom
Tale krožnik z rostbifom bo očaral goste na vaši vrtni zabavi

Sestavine
- 2 kg rostbifa (ledveni del hrbta brez kosti) v kosu
- 3 rdeči čiliji
- 5 strokov česna
- nekaj vejic svežega timijana ali 1 žlička suhega
- 8 žlic oljčnega olja
- 50 g pinjol
- 1 žlička dijonske gorčice
- 2 žlici šerijevega kisa
- dobra pest grobo nasekljanega peteršilja
- sol in poper

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 2 kg rostbifa (ledveni del hrbta brez kosti) v kosu
- 3 rdeči čiliji
- 5 strokov česna
- nekaj vejic svežega timijana ali 1 žlička suhega
- 8 žlic oljčnega olja
- 50 g pinjol
- 1 žlička dijonske gorčice
- 2 žlici šerijevega kisa
- dobra pest grobo nasekljanega peteršilja
- sol in poper
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Meso obrišemo s kuhinjsko brisačko in ga z maščobno stranjo navzdol položimo v pekač. Drobno sesekljamo 2 čilija, 3 stroke česna in timijanove lističe, jih zmešamo s 3 žlicami olja, soljo in poprom ter z mešanico natremo meso. Meso zdaj obrnemo z maščobno stranjo navzgor in ga natremo še po tej strani.
Meso postavimo v pečico za 40 do 50 minut, če želimo manj pečeno meso (medium-rare), za srednje pečeno (medium) pa ga pečemo 10 do 15 minut dlje. Če imamo termometer za meso, bo središčna temperatura 55 °C za manj pečeno in 62 °C za srednje pečeno meso.
Medtem v suhi ponvici popražimo pinjole, da se rahlo obarvajo, nato jih stresemo v skledo. V kozici segrejemo 1 žlico olja, tanko narežemo preostali česen in ga na hitro popražimo, da se rahlo obarva. Stresemo ga v drugo skledo. Preostali čili drobno sesekljamo in ga dodamo v skledo k česnu, dodamo še gorčico, kis, sol in poper. Zmešamo z metlico, nato vmešamo še preostale 4 žlice olja in polovico nasekljanega peteršilja.
Pečeno meso pustimo počivati 20 minut, nato ga narežemo na tanke rezine in razporedimo na servirni krožnik. Prelijemo ga z malo preliva ter posujemo s pinjolami in preostalim peteršiljem. Preostali preliv postrežemo v skledici, da si vsak lahko še dodatno zabeli meso.
Nasvet
Meso naj ima maščobno plast, mesarja pa prosimo, da ga poveže, da ima lepo obliko pečenke.
Nasvet
Meso lahko z začinjenim oljem natremo že dan prej. Iz hladilnika ga vzamemo približno dve uri pred peko, da se ogreje na sobno temperaturo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Spomladanska mineštra
Mavrični španski vetrci
Španski vetrci so odlična izbira, kadar se sprašujemo, kako porabiti beljake