
Juha s pečenim piščancem in zelenjavo
Juha s pečenim piščancem in zelenjavo

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 majhna čebula
- 2 stebli zelene
- 2 strta stroka česna
- 1,5 l vroče piščančje jušne osnove (lahko iz kocke)
- 150 g drobnih testenin
- 400 g mešane sezonske zelenjave, npr. beluši, grah, bučke, korenje …
- 1 pločevinka (400 g) belega fižola
- pečene piščančje prsi
- velika pest bazilikinih listov
- ekstra deviško oljčno olje za pokapanje
- nariban parmezan za posip

Picerija D10's - čista desetica na Pagu
Odkrili smo najboljšo picerijo na otoku Pagu in zagotovo eno najboljših v Dalmaciji

5 načinov, kako pripraviti piščanca poleti
Piščančje meso je zaradi svoje nežne teksture, nizke vsebnosti maščob in vsestranske uporabe ena najbolj priročnih sestavin poletne kuhinje.

Recept za vložene bučke, ki se mu ne boste mogli upreti
Sedaj, ko smo jih spekli, nadevali, skuhali, podušili, soparili in še kaj, je čas, da pripravimo še vložene bučke. Tokrat z vami delimo naš najljubši recept.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 majhna čebula
- 2 stebli zelene
- 2 strta stroka česna
- 1,5 l vroče piščančje jušne osnove (lahko iz kocke)
- 150 g drobnih testenin
- 400 g mešane sezonske zelenjave, npr. beluši, grah, bučke, korenje …
- 1 pločevinka (400 g) belega fižola
- pečene piščančje prsi
- velika pest bazilikinih listov
- ekstra deviško oljčno olje za pokapanje
- nariban parmezan za posip
Postopek
Čebulo in stebelno zeleno drobno sesekljamo. V veliki kozici na šibkem ognju segrejemo olje in na njem pražimo drobno sesekljano čebulo ter drobno narezano stebelno zeleno 8 minut, da se zmehčata, a ne obarvata.
Dodamo piščančjo jušno osnovo, zavremo, nato dodamo testenine in kuhamo 2 do 3 minute. Dodamo na koščke narezano zelenjavo in nežno kuhamo še 5 minut, da se malo zmehča. Solimo in popramo, dodamo odcejen in oplaknjen fižol in piščanca, ki smo mu odstranili kožo in ga natrgali na koščke, ter kuhamo še nekaj minut.
Juho naložimo v skodele, pokapamo z oljčnim oljem in posujemo s parmezanom. Zraven ponudimo kruh.
Piščančja jušna osnova
Kosti pečenega piščanca ne zavržemo, ampak iz njih skuhamo jušno osnovo. Položimo jih v velik lonec, dodamo jušno zelenjavo (npr. čebulo, korenček, zeleno, kolerabo, por, cvetačo…), prelijemo s hladno vodo in segrejemo, da nežno zavre. Počasi kuhamo 2 do 6 ur – dlje jo kuhamo, okusnejša bo. Kuhano osnovo precedimo in jo shranimo v hladilnik za največ 3 dni ali pa jo zamrznemo – za juhe, rižote in druge jedi. (Na enak način skuhamo tudi jušno osnovo iz surovih piščančjih kosti.)