
Orehovi kolački s kavo
Klasičen kolač v miniaturni različici
Orehovi kolački s kavo
Klasičen kolač v miniaturni različici

Sestavine
- 100 g zmehčanega masla
- 100 g svetlega sladkorja muskovado*
- 100 g moke
- 1 žlička sode bikarbone
- 2 večji jajci
- 2 žlički instantne kave
- ščepec soli
- 25 g orehovih polovičk
- sol
- 12 orehovih polovičk za okras
krema
- 200 g sira maskarpone
- 2 žlici svetlega sladkorja muskovado

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.

Kako pričarati dinozavrsko zabavo z jagodnim pridihom? Ana Žontar Kristanc ima slasten odgovor!
Rojstni dnevi naših malčkov so več kot le torta in svečke – so nepozabne zgodbe, ki jih pišemo v družbi prijateljev in družine s pisanimi baloni, nasmejanimi obrazi in preprostimi trenutki veselja.
Sestavine
- 100 g zmehčanega masla
- 100 g svetlega sladkorja muskovado*
- 100 g moke
- 1 žlička sode bikarbone
- 2 večji jajci
- 2 žlički instantne kave
- ščepec soli
- 25 g orehovih polovičk
- sol
- 12 orehovih polovičk za okras
krema
- 200 g sira maskarpone
- 2 žlici svetlega sladkorja muskovado
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač za mafine z 12 vdolbinami obložimo s papirčki. Instantno kavo prelijemo z 1 dl vroče vode in ohladimo. Maslo, sladkor, moko, sodo in jajca zmešamo s 4 žličkami kave in ščepcem soli, da dobimo kremasto mešanico. Vmešamo še sesekljane orehe.
Maso razdelimo v modelčke za mafine tako, da najprej vsako vdolbinico napolnimo s samo eno žličko mase, nato pa gremo spet od začetka in dodamo še po eno žličko, dokler nam ne zmanjka mase; tako dobimo enako velike kolačke. Pečemo jih 18 do 20 minut, da postanejo svetlo rjave barve. Pekač vzamemo iz pečice, pustimo ohlajati nekaj minut, nato pa kolačke poberemo iz vdolbinic in jih do konca ohladimo na kuhinjski rešetki.
Maskarpone, 3 žličke kave in sladkor damo v veliko skledo in stepemo. S tako dobljeno kremo premažemo kolačke in na vsakega položimo še orehovo polovičko. Postrežemo takoj.
Nasvet
Kolački so najboljši, če jih okrasimo tik pred postrežbo. Najprej pripravimo kremo, jo shranimo v hladilniku, nato jo spet stepemo in z njo okrasimo kolačke. Neokrašene kolačke lahko shranimo v nepredušni posodi do 2 dni.