
Polži po dijonsko
Čeprav se boste na začetku upirali, da bi jih poskusili, jih kasneje ne boste mogli nehati jesti!
Polži po dijonsko
Čeprav se boste na začetku upirali, da bi jih poskusili, jih kasneje ne boste mogli nehati jesti!

Sestavine
- 72 polžev
- malo kisa
- groba sol
- soda bikarbona
- 40 g sesekljane šalotke
- 50 g mesne glazure (ali precejene omake od pečenke)
prevretek
- 2 dl belega vina
- sol
- korenček, čebula, česen
- kumina, muškatni orešek, lovor, peteršilj, timijan, majaron
- poper
zeliščno maslo
- 200 g surovega masla
- 50–150 g kostnega mozga
- 3 stroki česna
- 15 g peteršilja
- začimbe (klinčki, beli poper, ingver v prahu in muškatni orešek)

Božanski kolač s pistacijo, belo čokolado in malinami
Tiktoku in Instagramu okusnih receptov, ki jih lahko pripravimo sami doma povsem zlahka, preprosto nikoli ne zmanjka. Ta teden smo zasledili ta sočen kolač, ki nas je očaral.

Poletne pridelke zamrznite za celoletno uživanje vitaminov
Zamrzovanje ni vedno tako preprosto, da hrano samo zložite v vrečko in jo postavite v zamrzovalnik.

Popolna kopel kar v kuhinji: pripravite bain-marie
Vodna kopel (bain-marie) je ena najstarejših in najbolj zanesljivih kuharskih tehnik. S temi nasveti se boste ob pripravi počutili kot francoski slaščičarji.
Sestavine
- 72 polžev
- malo kisa
- groba sol
- soda bikarbona
- 40 g sesekljane šalotke
- 50 g mesne glazure (ali precejene omake od pečenke)
prevretek
- 2 dl belega vina
- sol
- korenček, čebula, česen
- kumina, muškatni orešek, lovor, peteršilj, timijan, majaron
- poper
zeliščno maslo
- 200 g surovega masla
- 50–150 g kostnega mozga
- 3 stroki česna
- 15 g peteršilja
- začimbe (klinčki, beli poper, ingver v prahu in muškatni orešek)
Postopek
Polže sestradamo, operemo v kisovi vodi in jih 20 minut kuhamo. Speremo jih z mrzlo vodo in izvlečemo iz hišic. Hišice očistimo in kuhamo v sodi bikarboni 1 do 2 uri, da se lepo svetijo. Medtem polžem odstranimo črni zadek in jih večkrat zdrgnemo z grobo soljo ter speremo z mrzlo vodo, da ostane voda brez sluzi. Za prevretek vse navedene sestavine zavremo v vodi. V prevretku kuhamo polže eno uro.
Šalotko kuhamo v 2 dl vina, da povsem povre, in ji dodamo mesno glazuro.
Zeliščno maslo pripravimo tako, da maslu dodamo kostni mozeg, peteršilj, česen, nekaj klinčkov, ingver, muškatni orešek, beli poper in sol ter zmešamo.
V polžjo hišico damo najprej malo šalotke z mesno glazuro, nato vstavimo polža in zadelamo z zeliščnim maslom. Pripravljene polže postavimo v pečico za nekaj minut ali zamrznemo.