© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Polži po dijonsko

Čeprav se boste na začetku upirali, da bi jih poskusili, jih kasneje ne boste mogli nehati jesti!

Polži po dijonsko

Čeprav se boste na začetku upirali, da bi jih poskusili, jih kasneje ne boste mogli nehati jesti!

Čas priprave 3 h
Zahtevnost Zahtevno
Količina 72 polžev
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
povzi-IMG_587100000_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 72 polžev
  • malo kisa
  • groba sol
  • soda bikarbona
  • 40 g sesekljane šalotke
  • 50 g mesne glazure (ali precejene omake od pečenke)

prevretek

  • 2 dl belega vina
  • sol
  • korenček, čebula, česen
  • kumina, muškatni orešek, lovor, peteršilj, timijan, majaron
  • poper

zeliščno maslo

  • 200 g surovega masla
  • 50–150 g kostnega mozga
  • 3 stroki česna
  • 15 g peteršilja
  • začimbe (klinčki, beli poper, ingver v prahu in muškatni orešek)
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 72 polžev
  • malo kisa
  • groba sol
  • soda bikarbona
  • 40 g sesekljane šalotke
  • 50 g mesne glazure (ali precejene omake od pečenke)

prevretek

  • 2 dl belega vina
  • sol
  • korenček, čebula, česen
  • kumina, muškatni orešek, lovor, peteršilj, timijan, majaron
  • poper

zeliščno maslo

  • 200 g surovega masla
  • 50–150 g kostnega mozga
  • 3 stroki česna
  • 15 g peteršilja
  • začimbe (klinčki, beli poper, ingver v prahu in muškatni orešek)

Postopek

1

Polže sestradamo, operemo v kisovi vodi in jih 20 minut kuhamo. Speremo jih z mrzlo vodo in izvlečemo iz hišic. Hišice očistimo in kuhamo v sodi bikarboni 1 do 2 uri, da se lepo svetijo. Medtem polžem odstranimo črni zadek in jih večkrat zdrgnemo z grobo soljo ter speremo z mrzlo vodo, da ostane voda brez sluzi. Za prevretek vse navedene sestavine zavremo v vodi. V prevretku kuhamo polže eno uro.

2

Šalotko kuhamo v 2 dl vina, da povsem povre, in ji dodamo mesno glazuro.

3

Zeliščno maslo pripravimo tako, da maslu dodamo kostni mozeg, peteršilj, česen, nekaj klinčkov, ingver, muškatni orešek, beli poper in sol ter zmešamo.

4

V polžjo hišico damo najprej malo šalotke z mesno glazuro, nato vstavimo polža in zadelamo z zeliščnim maslom. Pripravljene polže postavimo v pečico za nekaj minut ali zamrznemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.