
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 šalotki
- 1,75 dl portovca
- 1,75 dl rdečega vina
- 1 vejica rožmarina
- 1 lovorov list
- 8 dl goveje jušne osnove
- 2 žlici masla
- ščep sladkorja
- sol in poper
Preberite tudi

Grška kuhinja: 7 preprostih in okusnih receptov
Tudi če je letos ne boste mahnili v Grčijo, se vam ni treba odpovedati odlični grški hrani, ki je enostavna za pripravo ter prijazna za želodec in telo.

Štirje slastni preprosti kolači iz pravokotnega pekača
Imate pravokoten pekač za kolač, ki že predolgo sameva? Imamo štiri krasne recepte za kolač, ki ga lahko pripravite ta konec tedna.

Kaj je koji?
Za sojino omako, miso in sake se lahko zahvalimo plesni koji – skrivnosti okusa v številnih slavnih japonskih jedeh.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 šalotki
- 1,75 dl portovca
- 1,75 dl rdečega vina
- 1 vejica rožmarina
- 1 lovorov list
- 8 dl goveje jušne osnove
- 2 žlici masla
- ščep sladkorja
- sol in poper
Postopek
Šalotki drobno sesekljamo. V veliko ponev damo olje, pristavimo na srednjo temperaturo in dodamo šalotko. Pražimo jo kakih 10 minut, da se zlato rjavo obarva in karamelizira.
Dodamo portovec, rdeče vino in zelišča ter nežno kuhamo 10 minut ali toliko časa, da se reducira za polovico.
Prilijemo jušno osnovo in spet kuhamo toliko časa, da se zreducira za polovico, nato omako precedimo in zavržemo šalotko ter zelišča.
Omako prelijemo v čisto kozico in zavremo. Odstavimo s štedilnika in z metlico vmešamo maslo, nato po okusu začinimo s sladkorjem, soljo in poprom.