
Sestavine
- 1 kg svežih sardonov
- 100 g koruzne moke
- olje za cvrenje
česnova omaka
- sol
- 500 g krompirja
- sok 1 velike limone
- 1,5 dl oljčnega olja
- 1 glavica česna
pikantna omaka
- 1 strok česna
- 4 žlice oljčnega olja
- ½ žlice moke
- 600 g pasiranega paradižnika
- 2 žlici kisa
- 1 vejica rožmarina
- ½ žličke sladkorja
- 1 žlička ostre paprike
- nekaj kaper (po želji)
Preberite tudi

Umetnost BBQ – gotovo je, ko je gotovo!
Low&slow BBQ način priprave hrane zahteva svoj čas, ki nas bogato nagradi z okusno pojedino. Bližnjic pa ni.

Polenta: Vse, kar morate vedeti o sortah in pripravi
Rumena, rdeča in bela polenta je nahranila generacije naših prednikov. Briški otroci so stali v vrsti, da bi dobili "škurjo od polente". Jo še znamo skuhati na star način?

Pečenka: vse kar morate vedeti, da bo uspela
Odkrijte skrivnosti popolne pečenke! Naučite se pravilne peke, da bo meso sočno, mehko in polnega okusa – vsakokrat brezhibno!
Sestavine
- 1 kg svežih sardonov
- 100 g koruzne moke
- olje za cvrenje
česnova omaka
- sol
- 500 g krompirja
- sok 1 velike limone
- 1,5 dl oljčnega olja
- 1 glavica česna
pikantna omaka
- 1 strok česna
- 4 žlice oljčnega olja
- ½ žlice moke
- 600 g pasiranega paradižnika
- 2 žlici kisa
- 1 vejica rožmarina
- ½ žličke sladkorja
- 1 žlička ostre paprike
- nekaj kaper (po želji)
Postopek
Za pikantno omako v ponvi segrejemo 4 žlice olja in na njem prepražimo cel olupljen strok česna. Vzamemo ga iz ponve in vanjo damo pol žlice moke. Malo popražimo, nato dodamo paradižnik, kis in lističe rožmarina. Premešamo in kuhamo na zmernem ognju. Ko se omaka rahlo zgosti, dodamo ostro papriko in sladkor. Odstavimo, v omako vmešamo kapre (po želji) in omako prihranimo.
Za česnovo omako skuhamo krompir, ga olupimo in zmečkamo. Česen olupimo in stroke eno minuto blanširamo v vreli vodi. Zmečkamo jih in primešamo krompirju. Dodamo limonov sok in oljčno olje. Omako posolimo, premešamo in prihranimo.
Sardone operemo, očistimo in ponovno splaknemo pot tekočo vodo. Ko se malce osušijo, jih povaljamo v moki (najlaže tako, da moko vsujemo v vrečko za zamrzovanje, dodamo nekaj sardonov in pretresemo, nato sardone vzamemo iz vrečke in postopek ponovimo s preostalimi sardoni). Ribe ocvremo v zadostni količini vročega olja. Ocvrte odlagamo na papirnate brisače, da popijejo odvečno maščobo. Sardone posolimo in ponudimo z omakama.