
Sestavine
- 170 g sladkorja
- 50 g masla
- 4 velika zelena jabolka (granny smith)
- 1 limona
- 1 zavitek krhkega testa
- sladoled ali smetana za prilogo

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
- 170 g sladkorja
- 50 g masla
- 4 velika zelena jabolka (granny smith)
- 1 limona
- 1 zavitek krhkega testa
- sladoled ali smetana za prilogo
Postopek
Sladkor stresemo v ponev z debelim dnom, ki jo lahko damo v pečico, in dodamo 0,6 dl hladne vode. Na nizki temperaturi segrevamo, da se sladkor stopi, in kuhamo 7 do 9 minut, da zlato karamelizira. Ponev odstavimo, dodamo maslo in pustimo, da se maslo stopi v karameliziranem sladkorju.
Jabolka olupimo, jih narežemo na četrtine in jim odstranimo peščišča. Sproti jih dajemo v vodo z limonovim sokom. Ko so vsa jabolka pripravljena, jih zložimo v ponev s karamelom.

Testo razvaljamo na debelino 5 mm in iz testa izrežemo krog. Pomagamo si s krožnikom, ki je malo večji od ponve. Testo položimo na jabolka v ponvi in ga po robu stisnemo.

Na sredini v testo zarazrežemo majhen križ, da lahko uhaja para. Ponev damo v pečico in pito pečemo 35 minut na 190 °C. Ko je pečena, jo vzamemo iz pečice in pustimo, da 2 minuti počiva. Na ponev položimo servirni krožnik in pito zvrnemo nanj. Postrežemo toplo ali ohlajeno s kepico sladoleda ali smetane.
