
Testenine z račjim ragujem po beneško
Slavne beneške testenine z račjim ragujem so specialiteta, ki se ji ni moč upreti
Testenine z račjim ragujem po beneško
Slavne beneške testenine z račjim ragujem so specialiteta, ki se ji ni moč upreti

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 4 račja bedra
- 2 čebuli
- 2 velika stroka česna
- 1–2 žlički mletega cimeta (po okusu)
- 2 žlički moke
- 2,5 dl rdečega vina
- 800 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke (pelatov)
- 2,5 dl piščančje osnove
- 3 rožmarinove vejice
- 2 lovorova lista
- 1 žlička sladkorja
- sol
- poper
- 2 žlici mleka
- 600 g testenin paccheri* (lahko jih nadomestimo s širokimi rezanci)
- nariban parmezan, ko postrežemo

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 4 račja bedra
- 2 čebuli
- 2 velika stroka česna
- 1–2 žlički mletega cimeta (po okusu)
- 2 žlički moke
- 2,5 dl rdečega vina
- 800 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke (pelatov)
- 2,5 dl piščančje osnove
- 3 rožmarinove vejice
- 2 lovorova lista
- 1 žlička sladkorja
- sol
- poper
- 2 žlici mleka
- 600 g testenin paccheri* (lahko jih nadomestimo s širokimi rezanci)
- nariban parmezan, ko postrežemo
Postopek
Čebulo in česen olupimo, čebulo drobno sesekljamo, česen stremo. Z rožmarinovih vejic osmukamo lističe in jih sesekljamo. V veliki kozici segrejemo olje in račja bedra z vseh strani opečemo; pečemo jih približno 10 minut. Bedra vzamemo iz kozice in prihranimo. V kozico stresemo čebulo in jo približno 5 minut pražimo, nato dodamo česen in pražimo, da zadiši. Vmešamo še cimet in moko, pražimo še minuto, nato v kozico vrnemo račja bedra, prilijemo vino, jušno osnovo in nasekljan paradižnik. Solimo in popramo, dodamo sladkor, rožmarin in lovor. Zavremo, zmanjšamo temperaturo, kozico pokrijemo in kuhljamo 2 uri; občasno premešamo.
Iz omake previdno vzamemo račja bedra in jih damo na pladenj. Iz njih odstranimo vso morebitno maščobo, nato meso z dvojimi vilicami natrgamo na koščke, kosti pa zavržemo. Meso vrnemo v omako, dodamo mleko in kuhljamo nepokrito še 10 do 15 minut.
Medtem skuhamo testenine, jih odcedimo in nekaj vode prihranimo. Testenine stresemo v ragu, premešamo in kuhamo še minuto. Če se nam zdi jed presuha, ji dodamo malo vode, v kateri so se kuhale testenine. Ragu razdelimo na krožnike in postrežemo s parmezanom.
Nasvet
*Paccheri so tradicionalne neapeljske testenine v obliki cevi, podobne testeninam za kanelone, vendar veliko krajše. Postrežejo jih z gostimi omakami ali pa jih nadevajo, tako kot kanelone.