
Testenine z račjim ragujem po beneško
Slavne beneške testenine z račjim ragujem so specialiteta, ki se ji ni moč upreti
Testenine z račjim ragujem po beneško
Slavne beneške testenine z račjim ragujem so specialiteta, ki se ji ni moč upreti

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 4 račja bedra
- 2 čebuli
- 2 velika stroka česna
- 1–2 žlički mletega cimeta (po okusu)
- 2 žlički moke
- 2,5 dl rdečega vina
- 800 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke (pelatov)
- 2,5 dl piščančje osnove
- 3 rožmarinove vejice
- 2 lovorova lista
- 1 žlička sladkorja
- sol
- poper
- 2 žlici mleka
- 600 g testenin paccheri* (lahko jih nadomestimo s širokimi rezanci)
- nariban parmezan, ko postrežemo

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.

7 božanskih sladic, s katerimi boste izkoristili vsako figo na vrtu
Poletje je čas, ko nas narava razvaja z najrazličnejšim sadjem, a med najbolj prefinjenimi sadeži tega letnega časa so zagotovo fige.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 4 račja bedra
- 2 čebuli
- 2 velika stroka česna
- 1–2 žlički mletega cimeta (po okusu)
- 2 žlički moke
- 2,5 dl rdečega vina
- 800 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke (pelatov)
- 2,5 dl piščančje osnove
- 3 rožmarinove vejice
- 2 lovorova lista
- 1 žlička sladkorja
- sol
- poper
- 2 žlici mleka
- 600 g testenin paccheri* (lahko jih nadomestimo s širokimi rezanci)
- nariban parmezan, ko postrežemo
Postopek
Čebulo in česen olupimo, čebulo drobno sesekljamo, česen stremo. Z rožmarinovih vejic osmukamo lističe in jih sesekljamo. V veliki kozici segrejemo olje in račja bedra z vseh strani opečemo; pečemo jih približno 10 minut. Bedra vzamemo iz kozice in prihranimo. V kozico stresemo čebulo in jo približno 5 minut pražimo, nato dodamo česen in pražimo, da zadiši. Vmešamo še cimet in moko, pražimo še minuto, nato v kozico vrnemo račja bedra, prilijemo vino, jušno osnovo in nasekljan paradižnik. Solimo in popramo, dodamo sladkor, rožmarin in lovor. Zavremo, zmanjšamo temperaturo, kozico pokrijemo in kuhljamo 2 uri; občasno premešamo.
Iz omake previdno vzamemo račja bedra in jih damo na pladenj. Iz njih odstranimo vso morebitno maščobo, nato meso z dvojimi vilicami natrgamo na koščke, kosti pa zavržemo. Meso vrnemo v omako, dodamo mleko in kuhljamo nepokrito še 10 do 15 minut.
Medtem skuhamo testenine, jih odcedimo in nekaj vode prihranimo. Testenine stresemo v ragu, premešamo in kuhamo še minuto. Če se nam zdi jed presuha, ji dodamo malo vode, v kateri so se kuhale testenine. Ragu razdelimo na krožnike in postrežemo s parmezanom.
Nasvet
*Paccheri so tradicionalne neapeljske testenine v obliki cevi, podobne testeninam za kanelone, vendar veliko krajše. Postrežejo jih z gostimi omakami ali pa jih nadevajo, tako kot kanelone.