
Pečena orada
Ribe bi morali na jedilnike uvrstiti veliko pogosteje - s tem receptom bo to še lažje!
Pečena orada
Ribe bi morali na jedilnike uvrstiti veliko pogosteje - s tem receptom bo to še lažje!

Sestavine
- 2 oradi, težki približno po 1⁄2 kg, očiščeni, a z glavo
- sok 1 limone
- 1⁄2 limone, narezane na tanke krhlje
- 1 dl oljčnega olja
- 2 srednje velika krompirja
- 1 paradižnik
- 1⁄2 rdeče čebule
- 2 lovorova lista
- 1 kozarec belega vina ali šerija
- sol in poper

Picerija D10's - čista desetica na Pagu
Odkrili smo najboljšo picerijo na otoku Pagu in zagotovo eno najboljših v Dalmaciji

5 načinov, kako pripraviti piščanca poleti
Piščančje meso je zaradi svoje nežne teksture, nizke vsebnosti maščob in vsestranske uporabe ena najbolj priročnih sestavin poletne kuhinje.

Recept za vložene bučke, ki se mu ne boste mogli upreti
Sedaj, ko smo jih spekli, nadevali, skuhali, podušili, soparili in še kaj, je čas, da pripravimo še vložene bučke. Tokrat z vami delimo naš najljubši recept.
Sestavine
- 2 oradi, težki približno po 1⁄2 kg, očiščeni, a z glavo
- sok 1 limone
- 1⁄2 limone, narezane na tanke krhlje
- 1 dl oljčnega olja
- 2 srednje velika krompirja
- 1 paradižnik
- 1⁄2 rdeče čebule
- 2 lovorova lista
- 1 kozarec belega vina ali šerija
- sol in poper
Postopek
Krompir narežemo na rezine in ga skuhamo do polovice. Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Na eni strani vsake ribe naredimo dve prečni zarezi in v vsako zatlačimo krhelj limone. Nepregorno posodo (najboljša je lončena) naoljimo in vanjo položimo ribi z zarezano stranjo navzgor.
Paradižnik in čebulo narežemo na rezine in jih skupaj z rezinami krompirja zložimo okrog ribe. Priložimo še lovor ter prelijemo s preostalim oljem, limonovim sokom in vinom. Dobro solimo in popramo.
Posodo pokrijemo z aluminijasto folijo in ribi ter zelenjavo pečemo približno 20 minut. Med peko jih občasno premažemo s sokovi od peke. Nato folijo odstranimo in pečemo še dobrih 5 minut, da se ribi hrustljavo zapečeta, krompir pa po robovih porjavi.