
Pečena orada
Ribe bi morali na jedilnike uvrstiti veliko pogosteje - s tem receptom bo to še lažje!
Pečena orada
Ribe bi morali na jedilnike uvrstiti veliko pogosteje - s tem receptom bo to še lažje!

Sestavine
- 2 oradi, težki približno po 1⁄2 kg, očiščeni, a z glavo
- sok 1 limone
- 1⁄2 limone, narezane na tanke krhlje
- 1 dl oljčnega olja
- 2 srednje velika krompirja
- 1 paradižnik
- 1⁄2 rdeče čebule
- 2 lovorova lista
- 1 kozarec belega vina ali šerija
- sol in poper

S temi triki bo vaš biskvit vedno popoln
Dober biskvit zahteva natančnost, znanje in razumevanje sestavin, pa čeprav se zdi tako preprost.

Klasična sladica, ki ni iz Splita
Bolj za hec, kot zares, pa vendar … ste tudi vi kot otroci kdaj pomislili, da je banana split morda dalmatinska sladica?

Torta iz filma, ki vas bo očarala
Pred nami je še en deževen vikend. Poletje se bo kmalu prevesilo v jesen in vikendi bodo pogosteje preživeti ob gledanju filmov na kavču s skledo kokic ali drugih ljubih prigrizkov.
Sestavine
- 2 oradi, težki približno po 1⁄2 kg, očiščeni, a z glavo
- sok 1 limone
- 1⁄2 limone, narezane na tanke krhlje
- 1 dl oljčnega olja
- 2 srednje velika krompirja
- 1 paradižnik
- 1⁄2 rdeče čebule
- 2 lovorova lista
- 1 kozarec belega vina ali šerija
- sol in poper
Postopek
Krompir narežemo na rezine in ga skuhamo do polovice. Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Na eni strani vsake ribe naredimo dve prečni zarezi in v vsako zatlačimo krhelj limone. Nepregorno posodo (najboljša je lončena) naoljimo in vanjo položimo ribi z zarezano stranjo navzgor.
Paradižnik in čebulo narežemo na rezine in jih skupaj z rezinami krompirja zložimo okrog ribe. Priložimo še lovor ter prelijemo s preostalim oljem, limonovim sokom in vinom. Dobro solimo in popramo.
Posodo pokrijemo z aluminijasto folijo in ribi ter zelenjavo pečemo približno 20 minut. Med peko jih občasno premažemo s sokovi od peke. Nato folijo odstranimo in pečemo še dobrih 5 minut, da se ribi hrustljavo zapečeta, krompir pa po robovih porjavi.