© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Konfitirana tunina

Konfitirana tunina

Čas priprave 25 min + mariniranje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 1 žlica grobe morske soli
  • 1⁄2 žličke sladkorja
  • nekaj vejic origana
  • 4 debeli steaki tunine
  • 1 bio limona
  • 8 celih zrn črnega popra
  • 1⁄2 žličke koromačevih semen
  • oljčno olje

Sestavine

  • 1 žlica grobe morske soli
  • 1⁄2 žličke sladkorja
  • nekaj vejic origana
  • 4 debeli steaki tunine
  • 1 bio limona
  • 8 celih zrn črnega popra
  • 1⁄2 žličke koromačevih semen
  • oljčno olje

Postopek

1

Zmešamo sol, sladkor in večino vejic origana ter z mešanico po vseh straneh natremo tunino. Steake položimo v pekač, v katerega se precej tesno prilegajo. Od limone tanko obrežemo 6 trakov lupinice in jih položimo na steake, dodamo zrna popra in koromačeva semena, pokrijemo in za 2 uri postavimo v hladilnik. Nato vzamemo iz hladilnika in 30 minut pustimo na sobni temperaturi.

2

Pečico segrejemo na 150 °C (ali na 130 °C z ventilacijo). Tunino prelijemo s toliko oljčnega olja, da je ravno pokrita, in postavimo v pečico za 15 minut. Vzamemo iz pečice in pustimo v olju še 15 minut, nato pa posujemo s svežim origanom in postrežemo.

O kuhanju in peki z oljčnim oljem

Zares kakovostno ekstra deviško oljčno olje prihranimo za jedi, kjer ga bomo lahko zares okusili – na primer za pogače, bruskete, solate ali sladoled. Za vse druge recepte se obnese tudi dobro običajno oljčno olje.

O konfitiranju

Konfitiranje (francosko confire) pomeni konzerviranje, pa tudi kuhanje v tekočini, najpogosteje olju ali masti na nizki temperaturi. Znana slovenska konfitirana jed je meso iz tünke (prleška tünka), najbolj znana francoska pa confit de canard, konfitirana račja bedra.

Priljubljeni recepti

Govedina po tajsko

10 min
Enostavno

Flambiran piščanec s šparglji

Piščanca smo popekli in zalili s konjakom ter ga postregli v smetani, s pehtranom in svežimi šparglji.

50 min
Srednje zahtevno

Testenine z vongolami

Malce ekstravagantno razpoloženi smo jim dodali nasekljan svež čili.

25 min
Enostavno

Piščanec in zelenjava iz cvrtnika na vroči zrak

Ste že spoznali vse prednosti cvrtnika na vroči zrak?

1 h
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.