© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Konfitirana tunina

Konfitirana tunina

Čas priprave 25 min + mariniranje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 1 žlica grobe morske soli
  • 1⁄2 žličke sladkorja
  • nekaj vejic origana
  • 4 debeli steaki tunine
  • 1 bio limona
  • 8 celih zrn črnega popra
  • 1⁄2 žličke koromačevih semen
  • oljčno olje

Sestavine

  • 1 žlica grobe morske soli
  • 1⁄2 žličke sladkorja
  • nekaj vejic origana
  • 4 debeli steaki tunine
  • 1 bio limona
  • 8 celih zrn črnega popra
  • 1⁄2 žličke koromačevih semen
  • oljčno olje

Postopek

1

Zmešamo sol, sladkor in večino vejic origana ter z mešanico po vseh straneh natremo tunino. Steake položimo v pekač, v katerega se precej tesno prilegajo. Od limone tanko obrežemo 6 trakov lupinice in jih položimo na steake, dodamo zrna popra in koromačeva semena, pokrijemo in za 2 uri postavimo v hladilnik. Nato vzamemo iz hladilnika in 30 minut pustimo na sobni temperaturi.

2

Pečico segrejemo na 150 °C (ali na 130 °C z ventilacijo). Tunino prelijemo s toliko oljčnega olja, da je ravno pokrita, in postavimo v pečico za 15 minut. Vzamemo iz pečice in pustimo v olju še 15 minut, nato pa posujemo s svežim origanom in postrežemo.

O kuhanju in peki z oljčnim oljem

Zares kakovostno ekstra deviško oljčno olje prihranimo za jedi, kjer ga bomo lahko zares okusili – na primer za pogače, bruskete, solate ali sladoled. Za vse druge recepte se obnese tudi dobro običajno oljčno olje.

O konfitiranju

Konfitiranje (francosko confire) pomeni konzerviranje, pa tudi kuhanje v tekočini, najpogosteje olju ali masti na nizki temperaturi. Znana slovenska konfitirana jed je meso iz tünke (prleška tünka), najbolj znana francoska pa confit de canard, konfitirana račja bedra.

Priljubljeni recepti

Rostbif s črnim poprom in hrenovo omako

Ta rostbif z žara je prava uspešnica!

18 min
Enostavno

Čokoladni tartufi s kandiranimi češnjami

Slastna čokoladna poslastica, ki je narejena v manj kot pol ure.

Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.