
Morski sadeži v tempuri s tremi pireji in cvetačno majonezo
Različica priljubljene japonske jedi
Morski sadeži v tempuri s tremi pireji in cvetačno majonezo
Različica priljubljene japonske jedi

Sestavine
testo tempura
- 100 g koruzne moke
- 100 g pšenične moke
- 2,5 dl ledeno hladne vode
- 1 žlička olja
morski sadeži
- 4 lovke hobotnice (kuhane do mehkega, kuha se približno dve uri)
- 4 kraljeve kozice
- 4 jadranski lignji
- 4 rezine morske žabe
- 100 g ostre moke
- olje za cvrenje
pireji (korenčkov, zelenin in kolerabni)
- po 250 g korenja, gomolja zelene in rumene kolerabe
- 100 g masla
- 2,5 dl sladke smetane
- ščepec kardamoma
- 1 manjše jabolko
cvetačna majoneza
- sol
- 80 g cvetače
- 50 g majoneze
- 1 žlička zrnate gorčice
- beli poper

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
testo tempura
- 100 g koruzne moke
- 100 g pšenične moke
- 2,5 dl ledeno hladne vode
- 1 žlička olja
morski sadeži
- 4 lovke hobotnice (kuhane do mehkega, kuha se približno dve uri)
- 4 kraljeve kozice
- 4 jadranski lignji
- 4 rezine morske žabe
- 100 g ostre moke
- olje za cvrenje
pireji (korenčkov, zelenin in kolerabni)
- po 250 g korenja, gomolja zelene in rumene kolerabe
- 100 g masla
- 2,5 dl sladke smetane
- ščepec kardamoma
- 1 manjše jabolko
cvetačna majoneza
- sol
- 80 g cvetače
- 50 g majoneze
- 1 žlička zrnate gorčice
- beli poper
Postopek
Vse sestavine za tempuro zmešamo v gladko zmes in postavimo v hladilnik. Morske sadeže po potrebi narežemo, povaljamo v ostri moki, nato potopimo v tempuro in vse skupaj ocvremo v vročem olju. Ocvrte morske sadeže solimo.
Zelenjavo očistimo, narežemo in vsako posebej skuhamo do mehkega. Zeleni dodamo na kocke narezano jabolko, korenček začinimo s kardamomom. Vsako vrsto zelenjave posebej pretlačimo, dodamo ji maslo in smetano. Naredimo tri različne vrste pireja in jih po potrebi solimo.
Cvetačo razdelimo na cvetke, skuhamo in drobno nasekljamo. Zmešamo jo z majonezo in gorčico ter začinimo s soljo in belim poprom.
Pireje z dresirno vrečko nabrizgamo na krožnik. Dodamo ocvrte morske sadeže in žličko cvetačne majoneze. Krožnik lahko okrasimo z ocvrtimi žajbljevimi listi, češnjevim paradižnikom in listi sveže bazilike.