Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Marmelada iz rdečih pomaranč s čilijem

Tudi marmelado lahko popestrimo in naredimo eksotično.

Marmelada iz rdečih pomaranč s čilijem

Tudi marmelado lahko popestrimo in naredimo eksotično.

Čas priprave 2 h
Zahtevnost Enostavno
Količina 5 kozarčkov
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

  • 5 rdečih pomaranč
  • 8–10 rdečih čilijev
  • 5 rdečih paprik
  • 900 g želirnega sladkorja
  • 8 g pektina
  • 500 g belega vinskega kisa

Preberite tudi

Sestavine

  • 5 rdečih pomaranč
  • 8–10 rdečih čilijev
  • 5 rdečih paprik
  • 900 g želirnega sladkorja
  • 8 g pektina
  • 500 g belega vinskega kisa

Postopek

1

Pomaranče zelo na tanko olupimo z lupilnikom za krompir, tako da se olupka drži čim manj bele kožice – to bomo kasneje odrezali z nožem. Pomarančno lupino tanko narežemo in jo stresemo v veliko, globoko kozico. S pomaranč obrežemo belo kožico in meso narežemo na večje kose; sproti odstranjujemo pečke in jih prihranimo.

2

Čilije razpolovimo in jih očistimo semen. Če želimo, da bo marmelada pekoča, prihranimo semena iz dveh čilijev za kasneje. Paprikam očistimo semenje in jih narežemo na večje kose. Skupaj s čiliji in kosi pomaranč jih stresemo v multipraktik in pustimo, da jih zelo drobno seseklja. Stresemo v kozico in dodamo sladkor, pektin ter kis.

3

Kozico počasi segrevamo, dokler se ves sladkor ne stopi. Medtem damo pomarančne pečke v namakalno cedilo za čaj ali muslinasto vrečko in spustimo v kozico. V hladilnik damo majhen krožnik. Mešanico v kozici na hitro zavremo in pustimo, da kakih 40 minut močno vre, nato pa znižamo temperaturo.

4

Na ohlajeni krožniček kanemo malce marmelade. Čez eno minuto jo potisnemo po krožničku – če se naguba, je gotova. Če se ne, naj vre še 2 minuti, nato ponovimo preizkus in tako naprej, dokler se primerno ne zgosti. Če želimo uporabiti čilijeva semena, jih zdaj vmešamo v marmelado. Potem ko se 20 minut hladi, iz nje odstranimo pomarančne pečke in jo z zajemalko prelijemo v sterilizirane kozarčke. V hladnem suhem prostoru se bo obdržala 6 mesecev.

Nasvet

Potem ko pripravimo sadje in zelenjavo, iz katerih bo nastala marmelada, kuhati pa je še nismo začeli, nastavimo temperaturo pečice na 160 °C ter operemo kozarčke z vročo vodo in detergentom. Še mokre obrnemo na glavo, jih zložimo na pekač in potisnemo v pečico. V njej jih pustimo 10 minut, medtem pa začnemo s kuhanjem marmelade


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.