
Pirin narastek z ovsenimi kosmiči
Zajtrk, ki je lahko tudi sladica.
Pirin narastek z ovsenimi kosmiči
Zajtrk, ki je lahko tudi sladica.

Sestavine
- 100 g masla
- 125 g medu
- 3 rumenjaki
- 6 žlic mleka
- 2 žlici vinjaka ali ruma
- 80 g pirine moke
- 50 g ovsenih kosmičev
- 100 g mandarin (krhlji iz pločevinke)
- 100 g dateljnov (olupljenih, brez koščic, narezanih na koščke)
- 3 beljaki
- maslo za modelčke

Idealen brunch za dneve brez mesa
Včasih si zjutraj preprosto zaželimo nekaj bolj lahkotnega, zelenega in brezmesnega – a obenem polnega okusov in energije.

Pozabite na kupljene cmoke – tale recept vas bo čisto prevzel
Po tem receptu cmoki z marelicami vedno uspejo tako, kot jih je delala babica

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.
Sestavine
- 100 g masla
- 125 g medu
- 3 rumenjaki
- 6 žlic mleka
- 2 žlici vinjaka ali ruma
- 80 g pirine moke
- 50 g ovsenih kosmičev
- 100 g mandarin (krhlji iz pločevinke)
- 100 g dateljnov (olupljenih, brez koščic, narezanih na koščke)
- 3 beljaki
- maslo za modelčke
Postopek
Modelčke namažemo z maslom in jih postavimo na hladno. V kotliček za stepanje damo maslo, med in rumenjake. Nad paro penasto stepemo, nato pa kotliček postavimo v ledeno mrzlo vodo in stepamo, dokler se masa ne ohladi. Vmešamo še mleko in vinjak ali rum.
Pirino moko pomešamo z ovsenimi kosmiči in v tej zmesi povaljamo mandarine in dateljne, nato pa vse skupaj dodamo k rumenjakovi masi in previdno zmešamo. Beljake stepemo v trd sneg in ga prav tako previdno vmešamo v maso.
Maso za pirin narastek napolnimo v pripravljene modelčke. Zložimo jih v globok pekač, ki smo ga napolnili z vodo, in postavimo za približno 25 minut v pečico, ki smo jo segreli na 140 °C.