
Sestavine
čokoladno testo
- 150 g hladnega masla
- 90 g drobnega rjavega sladkorja
- 250 g moke
- 50 g kakava v prahu
- ščepec soli
- 1 jajce
- moka za delovno površino
- 4 žlice nasekljanih pistacij
nadev
- 3 dl sladke smetane
- 200 g nasekljane bele čokolade
- 1 žlička vaniljeve arome
- 2 jajci
sirup in sadje
- 50 g drobnega rjavega sladkorja
- ½ vaniljinega stroka
- 1–2 kakija (potrebujemo 6 rezin)
Preberite tudi

Gurmanski hit s Pinteresta: kako ustvariti popolno charcuterie desko
Bi radi očarali goste z narezkom? Pred vami je tehnika, s katero boste zagotovo navdušili. Fotogenična ideja žanje navdušenje tudi na družbenih omrežih.

Osvežilna limonina krema z malo sestavin in veliko okusa
Osvežilna limonina krema je popolna sladica za tople dni. Preprosta, hitra in neverjetno okusna — naravnost čudovita s svežim sadjem!

Zakaj je naša goveja juha boljša od vaše
Pisanje o najboljši goveji juhi je v resnici drezanje v osir, saj je pri kuhanju juhe toliko pravil, kolikor je slovenskih družin. Prebili smo se čez knjige in forume, govorili s chefi in našli najboljšo.
Sestavine
čokoladno testo
- 150 g hladnega masla
- 90 g drobnega rjavega sladkorja
- 250 g moke
- 50 g kakava v prahu
- ščepec soli
- 1 jajce
- moka za delovno površino
- 4 žlice nasekljanih pistacij
nadev
- 3 dl sladke smetane
- 200 g nasekljane bele čokolade
- 1 žlička vaniljeve arome
- 2 jajci
sirup in sadje
- 50 g drobnega rjavega sladkorja
- ½ vaniljinega stroka
- 1–2 kakija (potrebujemo 6 rezin)
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Maslo narežemo na kocke. Vse sestavine za testo, razen jajca, damo v multipraktik in mešamo, da se naredijo drobtine. Dodamo še jajce in ponovno mešamo, da se testo oblikuje v kepo.
Testo razvaljamo na pomokani delovni površini in z njim obložimo 6 modlov za pite premera 8 cm. Za 5 minut jih položimo v zamrzovalnik, nato testo v modlih obložimo s papirjem za peko in nanj razporedimo fižol. Modle položimo v nizek pekač in pečemo 15 minut, nato papir za peko in fižol odstranimo in pečemo še 5 minut. Modle vzamemo iz pečice, temperaturo pa znižamo na 160 °C.
Pripravimo nadev. Sladko smetano segrejemo, vanjo dodamo nasekljano čokolado in mešamo, da se stopi. Vmešamo še vaniljevo aromo in razžvrkljani jajci. Dobro stepemo in nadev razporedimo po pečenem testu. Pečemo 10 minut, nato pite ohladimo na sobno temperaturo.
Medtem pripravimo sladkorni sirup za sadje. Sladkor, vaniljev strok in 0,75 dl vode damo v majhno kozico. Segrevamo do vretja in počasi kuhamo še 5 minut. Ko postane tekočina podobna sirupu, kozico odstavimo in dodamo kaki, narezan na 1 cm debele rezine. Segrevamo še 1 minuto, odstavimo in ohladimo na sobno temperaturo.
Tik preden postrežemo, na vsako pito položimo rezino kakija in jo posipamo z drobno nasekljanimi pistacijami.