Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Makove kocke iz kvašenega testa

Teh makovih kock bo zmanjkalo kot bi mignil!

Makove kocke iz kvašenega testa

Teh makovih kock bo zmanjkalo kot bi mignil!

Čas priprave 45 min + 1 ura počivanja
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 70–80 kock
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Lo_Germteig-Powidl-Mohn-Ildefonso_12-12_558x620_acf_cropped

Sestavine

testo

  • 450 g gladke moke
  • 2 žlici mlačnega mleka
  • 10 g kvasa
  • 250 g margarine za peko
  • 1 noževa konica pecilnega praška
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
  • 1 jajce
  • 4–5 žlic slivove ali ribezove marmelade

makov nadev

  • 80 g mletega maka
  • ½ žlice medu
  • ½ žlice sladkorja
  • ščepec cimeta
  • 0,7 dl mleka
  • ščepec lupine in nekaj kapljic soka neškropljene limone

čokoladna glazura

  • 300 g čokolade za kuhanje
  • 30 g kokosovega masla

Preberite tudi

pasta-miso

Kaj je koji?

Za sojino omako, miso in sake se lahko zahvalimo plesni koji – skrivnosti okusa v številnih slavnih japonskih jedeh.

Sestavine

testo

  • 450 g gladke moke
  • 2 žlici mlačnega mleka
  • 10 g kvasa
  • 250 g margarine za peko
  • 1 noževa konica pecilnega praška
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
  • 1 jajce
  • 4–5 žlic slivove ali ribezove marmelade

makov nadev

  • 80 g mletega maka
  • ½ žlice medu
  • ½ žlice sladkorja
  • ščepec cimeta
  • 0,7 dl mleka
  • ščepec lupine in nekaj kapljic soka neškropljene limone

čokoladna glazura

  • 300 g čokolade za kuhanje
  • 30 g kokosovega masla

Postopek

1

Makov nadev naredimo tako, da vse sestavine vmešamo v vroče mleko in pustimo, da masa nabrekne; odstavimo z ognja, da se ohladi. Če je potrebno, še enkrat premešamo, da nadev postane lepo mazav.

2

Moko presejemo na hladno delovno površino. V moko naredimo jamico in vanjo nalijemo v mleku raztopljen kvas. Dodamo še preostale sestavine in vse skupaj hitro zgnetemo v voljno testo. Testo razdelimo na tri dele in jih zelo tanko razvaljamo.

3

Prvo tretjino testa položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in namažemo z marmelado. Po marmeladi porazdelimo polovico makovega nadeva, pokrijemo z drugim delom razvaljanega testa in tudi tega namažemo z marmelado in preostalim makovim nadevom. Pokrijemo s tretjim delom testa in pustimo počivati približno eno uro.

4

Kolač pečemo pri 170 °C približno 20 minut do zlato rumene barve.

5

Čokoladno glazuro pripravimo tako, da čokolado za kuhanje in kokosovo maslo raztopimo v vodni kopeli in gladko zmešamo. Ko se kolač ohladi, ga prevlečemo s čokoladno glazuro. Še preden se glazura popolnoma strdi, kolač narežemo na primerno velike kocke.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.