© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Rozinov božični kolač

Rozinov božični kolač

Čas priprave 2 h 10 min + vzhajanje
Zahtevnost Enostavno
Količina 2 kolača
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
rozinov bozicni kolac-stollen A

Tradicionalni nemški sladki sadni kruh, ki se peče zlasti v božičnem času, obilno posujemo s sladkorjem v prahu.

Sestavine

  • 1 kg gladke moke
  • 5 g soli
  • 5 dl mleka
  • 2 zavojčka svežega kvasa
  • 300 g masla
  • 200 g sladkorja
  • 200 g svetlih rozin (sultanin)
  • 200 g temnih rozin (korint)
  • sok 1 limone in pomaranče
  • 1 kozarček ruma
  • 50 g drobno nasekljane kandirane limonove lupine
  • 50 g drobno nasekljane kandirane pomarančne lupine
  • drobno nasekljana lupina 1 pomaranče in limone
  • maslo za premaz
  • mešanica vaniljevega sladkorja in sladkorja v prahu za povaljanje
  • maslo in moka za pekač
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 1 kg gladke moke
  • 5 g soli
  • 5 dl mleka
  • 2 zavojčka svežega kvasa
  • 300 g masla
  • 200 g sladkorja
  • 200 g svetlih rozin (sultanin)
  • 200 g temnih rozin (korint)
  • sok 1 limone in pomaranče
  • 1 kozarček ruma
  • 50 g drobno nasekljane kandirane limonove lupine
  • 50 g drobno nasekljane kandirane pomarančne lupine
  • drobno nasekljana lupina 1 pomaranče in limone
  • maslo za premaz
  • mešanica vaniljevega sladkorja in sladkorja v prahu za povaljanje
  • maslo in moka za pekač

Postopek

1

Rozine pomešamo z limonovim in pomarančnim sokom in jih namakamo pol ure.

2

Mleko (1,25 dl) segrejemo do mlačnega in v njem raztopimo kvas. Z malo moke pripravimo mehak kvasec in ga pomokamo. Na toplem naj vzhaja, dokler se na površini ne pojavijo razpoke. V skledo damo moko, dodamo sladkor, sol, kandirane lupine ter pomarančno in limonovo lupino. V preostalem mleku raztopimo maslo. Kvasec pomešamo z moko, mlekom in maslom ter zgnetemo v voljno gladko testo. S kuhalnico stepamo testo tako dolgo, da se pojavijo mehurčki. Nato testo oblikujemo v kroglo, jo pokrijemo in pustimo pol ure vzhajati na toplem.

rozinov bozicni kolac-stollen 1
3

Pečico segrejemo na 180 °C. Testo damo na pomokano delovno površino in ga nekoliko sploščimo. Po testu porazdelimo namočene rozine in jih dobro vgnetemo.

rozinov bozicni kolac-stollen 2
4

Testo naj počiva pol ure, nato ga razdelimo na dva dela, ju razvaljamo v rahlo ovalno obliko in na tretjini po dolgem preganemo, da dobimo značilno obliko stollna.

Weihnachtsstollenu.B.Prod. 12/032003 10 15
5

Oba dela položimo na pomaščen in pomokan pekač in pečemo v pečici približno 75 minut. Še vroča božična kolača vzamemo iz pekača in ju premažemo z razpuščenim maslom ter povaljamo v mešanici sladkorja v prahu in vaniljevega sladkorja. Rozinov kolač naj se ohladi na kuhinjski mreži. Razrežemo ga šele naslednji dan.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.