Kaj boste skuhali danes?
Pečena trska s paeljo in žafranovim oljem
Sočna riba in razkošna paelja za večerjo, ki naredi vtis
Pečena trska s paeljo in žafranovim oljem
Sočna riba in razkošna paelja za večerjo, ki naredi vtis
Sestavine
trska
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 žlica masla
- sol
- poper
- 6 filejev trske s kožo po 180 g
- limonov sok
paelja
- 200 g narezane klobase chorizo
- 3 velike šalotke
- 3 stroki česna
- 2 žlički mlete paprike
- 300 g riža za paeljo
- 1 l ribje jušne osnove
- 300 g olupljenih kozic
- pest kuhanih klapavic brez lupin in 18 kuhanih klapavic z lupinami
- majhen šopek sesekljanega peteršilja
žafranovo olje
- sok ½ limone
- 0,8 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- ščepec žafranovih nitk
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
trska
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 žlica masla
- sol
- poper
- 6 filejev trske s kožo po 180 g
- limonov sok
paelja
- 200 g narezane klobase chorizo
- 3 velike šalotke
- 3 stroki česna
- 2 žlički mlete paprike
- 300 g riža za paeljo
- 1 l ribje jušne osnove
- 300 g olupljenih kozic
- pest kuhanih klapavic brez lupin in 18 kuhanih klapavic z lupinami
- majhen šopek sesekljanega peteršilja
žafranovo olje
- sok ½ limone
- 0,8 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- ščepec žafranovih nitk
Postopek
Šalotko in česen olupimo, šalotko narežemo na tanke rezine, česen stremo. Kozice narežemo na grižljaj velike kose. Pečico segrejemo na 180 °C. V veliki kozici, ki jo lahko damo tudi v pečico, na oljčnem olju 7 do 8 minut skupaj pražimo klobaso, šalotko in česen, da klobasa spusti maščobo in se šalotka zmehča. Dodamo papriko in ob stalnem mešanju pražimo 5 minut, nato dodamo riž, dobro premešamo in pražimo še kakšno minuto, da riž postekleni.
Riž zalijemo s 6 dl vroče jušne osnove, solimo, popramo in dobro premešamo. Kozico pokrijemo in jo za 15 minut postavimo v pečico, nato jo vzamemo iz pečice, odkrijemo, jed dobro premešamo in ponev ponovno postavimo v pečico za 10 minut.
Žafranovo olje naredimo tako, da v majhni kozici stepemo oljčno olje in limonov sok, dodamo žafran in nežno segrevamo 5 minut, nato mešanico odstavimo in pustimo, da se okusi prepojijo in olje ohladi.
Ko je riž že skoraj kuhan, ga vzamemo iz pečice in vmešamo preostalo ribjo osnovo, košček masla, školjke (z lupino in brez nje) in kozice. Dobro premešamo, začinimo z limonovim sokom ter s soljo in poprom, če je treba, in posujemo s peteršiljem. Za peko ribe zvišamo temperaturo v pečici na 200 °C.
Ribje fileje začinimo s soljo in črnim poprom. V ponvi močno segrejemo olje in maslo (vendar pazimo, da se ne zažge) in nanj položimo ribo s kožo navzdol. Pečemo jo 4 minute, nato jo previdno obrnemo in ponev postavimo v pečico, kjer naj se riba peče še 3 minute. Še malo jo posolimo in pokapljamo z nekaj kapljicami limonovega soka.
Paeljo postrežemo s pečeno trsko in vse pokapljamo z žafranovim oljem.
Nasvet
Paeljo in žafranovo olje lahko pripravimo tudi en dan pred postrežbo. Ko paeljo (4. korak) vzamemo iz pečice, jo razgrnemo na pladenj in ohladimo. Ohlajeno shranimo v hladilnik. Ko jo želimo postreči, jo vrnemo v kozico, vmešamo preostalo vročo ribjo osnovo in kuhamo 2 minuti, da se paelja popolnoma pregreje. Dodamo košček masla, školjke in kozice ter nadaljujemo, kot je prej opisano.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pražen sladki krompir in brstični ohrovt s poširanimi jajci
Odličen in nasiten vegi obrok, ki ga popestrijo poširana jajca