Kaj boste skuhali danes?
Pečena trska s paeljo in žafranovim oljem
Sočna riba in razkošna paelja za večerjo, ki naredi vtis
Pečena trska s paeljo in žafranovim oljem
Sočna riba in razkošna paelja za večerjo, ki naredi vtis
Sestavine
trska
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 žlica masla
- sol
- poper
- 6 filejev trske s kožo po 180 g
- limonov sok
paelja
- 200 g narezane klobase chorizo
- 3 velike šalotke
- 3 stroki česna
- 2 žlički mlete paprike
- 300 g riža za paeljo
- 1 l ribje jušne osnove
- 300 g olupljenih kozic
- pest kuhanih klapavic brez lupin in 18 kuhanih klapavic z lupinami
- majhen šopek sesekljanega peteršilja
žafranovo olje
- sok ½ limone
- 0,8 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- ščepec žafranovih nitk
Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Sestavine
trska
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 žlica masla
- sol
- poper
- 6 filejev trske s kožo po 180 g
- limonov sok
paelja
- 200 g narezane klobase chorizo
- 3 velike šalotke
- 3 stroki česna
- 2 žlički mlete paprike
- 300 g riža za paeljo
- 1 l ribje jušne osnove
- 300 g olupljenih kozic
- pest kuhanih klapavic brez lupin in 18 kuhanih klapavic z lupinami
- majhen šopek sesekljanega peteršilja
žafranovo olje
- sok ½ limone
- 0,8 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- ščepec žafranovih nitk
Postopek
Šalotko in česen olupimo, šalotko narežemo na tanke rezine, česen stremo. Kozice narežemo na grižljaj velike kose. Pečico segrejemo na 180 °C. V veliki kozici, ki jo lahko damo tudi v pečico, na oljčnem olju 7 do 8 minut skupaj pražimo klobaso, šalotko in česen, da klobasa spusti maščobo in se šalotka zmehča. Dodamo papriko in ob stalnem mešanju pražimo 5 minut, nato dodamo riž, dobro premešamo in pražimo še kakšno minuto, da riž postekleni.
Riž zalijemo s 6 dl vroče jušne osnove, solimo, popramo in dobro premešamo. Kozico pokrijemo in jo za 15 minut postavimo v pečico, nato jo vzamemo iz pečice, odkrijemo, jed dobro premešamo in ponev ponovno postavimo v pečico za 10 minut.
Žafranovo olje naredimo tako, da v majhni kozici stepemo oljčno olje in limonov sok, dodamo žafran in nežno segrevamo 5 minut, nato mešanico odstavimo in pustimo, da se okusi prepojijo in olje ohladi.
Ko je riž že skoraj kuhan, ga vzamemo iz pečice in vmešamo preostalo ribjo osnovo, košček masla, školjke (z lupino in brez nje) in kozice. Dobro premešamo, začinimo z limonovim sokom ter s soljo in poprom, če je treba, in posujemo s peteršiljem. Za peko ribe zvišamo temperaturo v pečici na 200 °C.
Ribje fileje začinimo s soljo in črnim poprom. V ponvi močno segrejemo olje in maslo (vendar pazimo, da se ne zažge) in nanj položimo ribo s kožo navzdol. Pečemo jo 4 minute, nato jo previdno obrnemo in ponev postavimo v pečico, kjer naj se riba peče še 3 minute. Še malo jo posolimo in pokapljamo z nekaj kapljicami limonovega soka.
Paeljo postrežemo s pečeno trsko in vse pokapljamo z žafranovim oljem.
Nasvet
Paeljo in žafranovo olje lahko pripravimo tudi en dan pred postrežbo. Ko paeljo (4. korak) vzamemo iz pečice, jo razgrnemo na pladenj in ohladimo. Ohlajeno shranimo v hladilnik. Ko jo želimo postreči, jo vrnemo v kozico, vmešamo preostalo vročo ribjo osnovo in kuhamo 2 minuti, da se paelja popolnoma pregreje. Dodamo košček masla, školjke in kozice ter nadaljujemo, kot je prej opisano.