© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pečena trska s paeljo in žafranovim oljem

Sočna riba in razkošna paelja za večerjo, ki naredi vtis

Pečena trska s paeljo in žafranovim oljem

Sočna riba in razkošna paelja za večerjo, ki naredi vtis

Čas priprave 1 h 20 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
roast cod with paella and saffron olive oilweekend

Sestavine

trska

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 žlica masla
  • sol
  • poper
  • 6 filejev trske s kožo po 180 g
  • limonov sok

paelja

  • 200 g narezane klobase chorizo
  • 3 velike šalotke
  • 3 stroki česna
  • 2 žlički mlete paprike
  • 300 g riža za paeljo
  • 1 l ribje jušne osnove
  • 300 g olupljenih kozic
  • pest kuhanih klapavic brez lupin in 18 kuhanih klapavic z lupinami
  • majhen šopek sesekljanega peteršilja

žafranovo olje

  • sok ½ limone
  • 0,8 dl ekstra deviškega oljčnega olja
  • ščepec žafranovih nitk
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

trska

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 žlica masla
  • sol
  • poper
  • 6 filejev trske s kožo po 180 g
  • limonov sok

paelja

  • 200 g narezane klobase chorizo
  • 3 velike šalotke
  • 3 stroki česna
  • 2 žlički mlete paprike
  • 300 g riža za paeljo
  • 1 l ribje jušne osnove
  • 300 g olupljenih kozic
  • pest kuhanih klapavic brez lupin in 18 kuhanih klapavic z lupinami
  • majhen šopek sesekljanega peteršilja

žafranovo olje

  • sok ½ limone
  • 0,8 dl ekstra deviškega oljčnega olja
  • ščepec žafranovih nitk

Postopek

1

Šalotko in česen olupimo, šalotko narežemo na tanke rezine, česen stremo. Kozice narežemo na grižljaj velike kose. Pečico segrejemo na 180 °C. V veliki kozici, ki jo lahko damo tudi v pečico, na oljčnem olju 7 do 8 minut skupaj pražimo klobaso, šalotko in česen, da klobasa spusti maščobo in se šalotka zmehča. Dodamo papriko in ob stalnem mešanju pražimo 5 minut, nato dodamo riž, dobro premešamo in pražimo še kakšno minuto, da riž postekleni.

2

Riž zalijemo s 6 dl vroče jušne osnove, solimo, popramo in dobro premešamo. Kozico pokrijemo in jo za 15 minut postavimo v pečico, nato jo vzamemo iz pečice, odkrijemo, jed dobro premešamo in ponev ponovno postavimo v pečico za 10 minut.

3

Žafranovo olje naredimo tako, da v majhni kozici stepemo oljčno olje in limonov sok, dodamo žafran in nežno segrevamo 5 minut, nato mešanico odstavimo in pustimo, da se okusi prepojijo in olje ohladi.

4

Ko je riž že skoraj kuhan, ga vzamemo iz pečice in vmešamo preostalo ribjo osnovo, košček masla, školjke (z lupino in brez nje) in kozice. Dobro premešamo, začinimo z limonovim sokom ter s soljo in poprom, če je treba, in posujemo s peteršiljem. Za peko ribe zvišamo temperaturo v pečici na 200 °C.

5

Ribje fileje začinimo s soljo in črnim poprom. V ponvi močno segrejemo olje in maslo (vendar pazimo, da se ne zažge) in nanj položimo ribo s kožo navzdol. Pečemo jo 4 minute, nato jo previdno obrnemo in ponev postavimo v pečico, kjer naj se riba peče še 3 minute. Še malo jo posolimo in pokapljamo z nekaj kapljicami limonovega soka.

6

Paeljo postrežemo s pečeno trsko in vse pokapljamo z žafranovim oljem.

Nasvet

Paeljo in žafranovo olje lahko pripravimo tudi en dan pred postrežbo. Ko paeljo (4. korak) vzamemo iz pečice, jo razgrnemo na pladenj in ohladimo. Ohlajeno shranimo v hladilnik. Ko jo želimo postreči, jo vrnemo v kozico, vmešamo preostalo vročo ribjo osnovo in kuhamo 2 minuti, da se paelja popolnoma pregreje. Dodamo košček masla, školjke in kozice ter nadaljujemo, kot je prej opisano.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.