
Limonov polentni kolač
Preprosto pecivo iz polente, mandljev in limon - zraven se priležeta kremast maskarpone in črna kava.
Limonov polentni kolač
Preprosto pecivo iz polente, mandljev in limon - zraven se priležeta kremast maskarpone in črna kava.

Sestavine
- 2 neškropljeni limoni
- 140 g zmehčanega masla
- 3 jajca
- 200 g rjavega sladkorja
- 200 g mletih mandljev
- 175 g koruznega zdroba
- 1 žlička pecilnega praška
- maslo za model
- maskarpone ali sladka smetana, ko postrežemo
preliv
- 140 g rjavega sladkorja
- sok 1 limone

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.

Slastne kombinacije sira in zelenjave, ki vedno navdušujo
Polnjen slan kolaček ali pečene jajčevce lahko ponudite kot zanimive predjedi.

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.
Sestavine
- 2 neškropljeni limoni
- 140 g zmehčanega masla
- 3 jajca
- 200 g rjavega sladkorja
- 200 g mletih mandljev
- 175 g koruznega zdroba
- 1 žlička pecilnega praška
- maslo za model
- maskarpone ali sladka smetana, ko postrežemo
preliv
- 140 g rjavega sladkorja
- sok 1 limone
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C in namastimo model za torte s premerom 24 cm. Celi limoni damo v lonec in ju zalijemo s hladno vodo. Zavremo, odcedimo in ponovno prelijemo s hladno vodo, nato kuhljamo eno uro, da postaneta zelo mehki. Po potrebi dodamo še malo vode. Limoni dobro odcedimo. Ko se ohladita, ju razpolovimo, odstranimo peške in zmiksamo v multipraktiku, da dobimo pire.
Limonovemu pireju dodamo vse preostale sestavine za kolač in miksamo, da dobimo rahlo testo. Testo damo v pekač in pečemo 40 do 50 minut, da se zlato obarva in začne odstopati od robov.
Medtem ko se kolač peče, pripravimo preliv tako, da zmešamo sladkor z limonovim sokom. Ko je kolač pečen, ga vzamemo iz pečice in počakamo, da se malo ohladi. Še toplega prelijemo s prelivom in pustimo, da se popolnoma ohladi. Postrežemo z maskarponejem ali stepeno sladko smetano.