
Sestavine
- 100 g zmehčanega masla in še malo za model
- 150 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 veliki jajci
- ½ žličke vaniljeve arome
- 125 g moke
- 75 g mletih mandljev (najbolje sveže mletih)
- 1 žlička pecilnega praška
- 100 g navadnega jogurta
- 7 velikih fig
- 175 g malin
- 30 g mandljevih lističev
- sladka smetana, ko postrežemo
drobtinast posip
- 50 g moke
- 25 g hladnega masla
- 35 g svetlega sladkorja muskovado

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.
Sestavine
- 100 g zmehčanega masla in še malo za model
- 150 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 veliki jajci
- ½ žličke vaniljeve arome
- 125 g moke
- 75 g mletih mandljev (najbolje sveže mletih)
- 1 žlička pecilnega praška
- 100 g navadnega jogurta
- 7 velikih fig
- 175 g malin
- 30 g mandljevih lističev
- sladka smetana, ko postrežemo
drobtinast posip
- 50 g moke
- 25 g hladnega masla
- 35 g svetlega sladkorja muskovado
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Dno modla za torte premera 20 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko. Za drobtinast posip s konicami prstov zmanemo moko in na kocke narezano maslo, da dobimo drobtinasto mešanico. Vmešamo sladkor.
Za kolač kremasto umešamo maslo in sladkor, da dobimo svetlo penasto maso. Postopoma dodajamo rahlo razžvrkljani jajci; vsakič, ko dodamo malo jajc, dobro stepemo. Vtepemo še vaniljevo aromo. Moko presejemo ter ji dodamo mlete mandlje in pecilni prašek. Žlico moke z dodatki narahlo vmešamo v testo, nato pa izmenjaje z jogurtom še preostalo.
Figam odščipnemo peclje. 4 fige prepolovimo, preostale pa narežemo na koščke. Koščke fig in tretjino malin vmešamo v testo in ga preložimo v model. Testo obložimo s figovimi polovicami in posujemo s polovico preostalih malin. Posujemo še z drobtinastim posipom in nato z mandljevimi lističi.
Pečemo 1 uro in 15 minut oziroma tako dolgo, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino kolača, čist, ko ga izvlečemo (po 1 uri preverimo). Kolač pustimo v modlu 15 minut, nato s paletnim nožem potegnemo ob obodu in obod previdno odpremo. Odstranimo dno modla in papir ter kolač zdrknemo na servirni krožnik. Ponudimo ga s smetano.