
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 100 g zmehčanega masla in še malo za model
- 150 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 veliki jajci
- ½ žličke vaniljeve arome
- 125 g moke
- 75 g mletih mandljev (najbolje sveže mletih)
- 1 žlička pecilnega praška
- 100 g navadnega jogurta
- 7 velikih fig
- 175 g malin
- 30 g mandljevih lističev
- sladka smetana, ko postrežemo
drobtinast posip
- 50 g moke
- 25 g hladnega masla
- 35 g svetlega sladkorja muskovado

Popoln domači pomfri: skrivnost je v tem preprostem triku
Spoznajte skrivnost popolnega domačega ocvrtega krompirja. Hrustljav, zlato zapečen in nikoli masten, s tem trikom vam bo vedno uspel.

Obožujete cmoke? Potem morate poskusiti ta knedl kolač
Preizkusite recept za slastni knedla kolač, ki je navdušil splet. Sočna kombinacija sliv, vaniljeve kreme in zlatorjavega posipa iz drobtin vas bo navdušila.

Trije posebni recepti s hruškami, ki bodo popestrili vašo ozimnico
Trije posebni recepti, ki bodo popestrili vašo ozimnico - hruškov kompot z ingverjem in cimetom, hruškova marmelada z vaniljo in drzni hruškov čatni.
Sestavine
- 100 g zmehčanega masla in še malo za model
- 150 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 veliki jajci
- ½ žličke vaniljeve arome
- 125 g moke
- 75 g mletih mandljev (najbolje sveže mletih)
- 1 žlička pecilnega praška
- 100 g navadnega jogurta
- 7 velikih fig
- 175 g malin
- 30 g mandljevih lističev
- sladka smetana, ko postrežemo
drobtinast posip
- 50 g moke
- 25 g hladnega masla
- 35 g svetlega sladkorja muskovado
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Dno modla za torte premera 20 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko. Za drobtinast posip s konicami prstov zmanemo moko in na kocke narezano maslo, da dobimo drobtinasto mešanico. Vmešamo sladkor.
Za kolač kremasto umešamo maslo in sladkor, da dobimo svetlo penasto maso. Postopoma dodajamo rahlo razžvrkljani jajci; vsakič, ko dodamo malo jajc, dobro stepemo. Vtepemo še vaniljevo aromo. Moko presejemo ter ji dodamo mlete mandlje in pecilni prašek. Žlico moke z dodatki narahlo vmešamo v testo, nato pa izmenjaje z jogurtom še preostalo.
Figam odščipnemo peclje. 4 fige prepolovimo, preostale pa narežemo na koščke. Koščke fig in tretjino malin vmešamo v testo in ga preložimo v model. Testo obložimo s figovimi polovicami in posujemo s polovico preostalih malin. Posujemo še z drobtinastim posipom in nato z mandljevimi lističi.
Pečemo 1 uro in 15 minut oziroma tako dolgo, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino kolača, čist, ko ga izvlečemo (po 1 uri preverimo). Kolač pustimo v modlu 15 minut, nato s paletnim nožem potegnemo ob obodu in obod previdno odpremo. Odstranimo dno modla in papir ter kolač zdrknemo na servirni krožnik. Ponudimo ga s smetano.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Čijin puding z jabolki in rozinami
Preprosteje ne gre. Preizkusite veganski recept za zdrav posladek.
Sladoledna terina
Julij in avgust kličeta po zamrznjenih sladicah. Pa ne le po sladoledu na palčki, v kornetu, lončku ali skledici, ampak tudi po nadgrajenih ledenih posladkih, ki jih zlepa ne pozabimo.