© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kolač s figami, malinami in drobtinastim posipom

Kolač s figami, malinami in drobtinastim posipom

Čas priprave 1 h 45 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
GFO916

Sestavine

  • 100 g zmehčanega masla in še malo za model
  • 150 g svetlo rjavega sladkorja
  • 2 veliki jajci
  • ½ žličke vaniljeve arome
  • 125 g moke
  • 75 g mletih mandljev (najbolje sveže mletih)
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 100 g navadnega jogurta
  • 7 velikih fig
  • 175 g malin
  • 30 g mandljevih lističev
  • sladka smetana, ko postrežemo

drobtinast posip

  • 50 g moke
  • 25 g hladnega masla
  • 35 g svetlega sladkorja muskovado
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 100 g zmehčanega masla in še malo za model
  • 150 g svetlo rjavega sladkorja
  • 2 veliki jajci
  • ½ žličke vaniljeve arome
  • 125 g moke
  • 75 g mletih mandljev (najbolje sveže mletih)
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 100 g navadnega jogurta
  • 7 velikih fig
  • 175 g malin
  • 30 g mandljevih lističev
  • sladka smetana, ko postrežemo

drobtinast posip

  • 50 g moke
  • 25 g hladnega masla
  • 35 g svetlega sladkorja muskovado

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C. Dno modla za torte premera 20 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko. Za drobtinast posip s konicami prstov zmanemo moko in na kocke narezano maslo, da dobimo drobtinasto mešanico. Vmešamo sladkor.

2

Za kolač kremasto umešamo maslo in sladkor, da dobimo svetlo penasto maso. Postopoma dodajamo rahlo razžvrkljani jajci; vsakič, ko dodamo malo jajc, dobro stepemo. Vtepemo še vaniljevo aromo. Moko presejemo ter ji dodamo mlete mandlje in pecilni prašek. Žlico moke z dodatki narahlo vmešamo v testo, nato pa izmenjaje z jogurtom še preostalo.

3

Figam odščipnemo peclje. 4 fige prepolovimo, preostale pa narežemo na koščke. Koščke fig in tretjino malin vmešamo v testo in ga preložimo v model. Testo obložimo s figovimi polovicami in posujemo s polovico preostalih malin. Posujemo še z drobtinastim posipom in nato z mandljevimi lističi.

4

Pečemo 1 uro in 15 minut oziroma tako dolgo, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino kolača, čist, ko ga izvlečemo (po 1 uri preverimo). Kolač pustimo v modlu 15 minut, nato s paletnim nožem potegnemo ob obodu in obod previdno odpremo. Odstranimo dno modla in papir ter kolač zdrknemo na servirni krožnik. Ponudimo ga s smetano.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.