
Engadinska orehova torta
Sladka švicarska klasika
Engadinska orehova torta
Sladka švicarska klasika

Sestavine
testo
- 300 g bele moke
- 120 g masla ali margarine
- 120 g sladkorja
- 1,5 jajca (90 g)
- limonova lupinica
nadev
- 500 g sladkorja
- 5 dl sladke smetane
- 50 g medu
- 500 g orehov
- maslo za namastitev
- 1 razžvrkljano jajce za premaz
- sladkor v prahu za posip

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Viralna pita, ki navdušuje z okusom in nizkimi kalorijami
Spanakopita, znana grška pita s špinačo in feto, slovi po hrustljavosti in bogatem okusu. Za manj kalorično različico smo za vas poiskali viralni recept.
Sestavine
testo
- 300 g bele moke
- 120 g masla ali margarine
- 120 g sladkorja
- 1,5 jajca (90 g)
- limonova lupinica
nadev
- 500 g sladkorja
- 5 dl sladke smetane
- 50 g medu
- 500 g orehov
- maslo za namastitev
- 1 razžvrkljano jajce za premaz
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Testo pripravimo tako, da v skledi zmešamo moko in kosme hladnega masla ali margarine. S konicami prstov vtremo maščobo v moko, nato dodamo sladkor, jajca in naribano limonovo lupinico ter vgnetemo krhko testo. Zavijemo ga v prozorno kuhinjsko folijo in postavimo na hladno. Medtem pripravimo nadev.
Sladkor svetlo rjavo karameliziramo. Smetano zavremo in jo dodamo sladkorju. Dodamo med in kuhamo do 115 °C. Obvezno čistimo rob posode.

Dodamo prebrana orehova jedrca in dobro premešamo. Karamelno maso z orehi stresemo v okrogel model premera 24 cm, obložen s prozorno kuhinjsko folijo, površino poravnamo, dobro potlačimo in nekoliko ohladimo (približno 20 minut). Na ta način dobimo po modlu oblikovan nadev.

Pečico segrejemo na 200 °C. Testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo 4 mm debelo. Ohlajen nadev vzamemo iz modla in model zdaj premažemo z maslom. Z dvema tretjinama testa obložimo model (eno tretjino prihranimo za pokrov). Odvečno testo obrežemo tako, da čez rob pustimo viseti 2 cm testa.

Nadev z rokami ob robovih malo stisnemo, odstranimo folijo in ga vložimo v model. Rob testa premažemo z jajcem. Izrežemo testo za pokrov (prej ga zarišemo z modlom) in pokrijemo nadev.

Testo, ki visi čez rob modla, preganemo čez pokrov in rob utrdimo z vilicami. Površino večkrat prebodemo z vilicami in premažemo z jajcem. Pekač postavimo v pečico in pečemo približno 30 minut. Engadinsko torto razrežemo šele dobro ohlajeno. Pred postrežbo jo potresemo s sladkorjem v prahu.

Nasvet
Engadin je dolina v švicarskih Alpah z znanim smučiščem St. Moritz.