© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Engadinska orehova torta

Sladka švicarska klasika

Engadinska orehova torta

Sladka švicarska klasika

Čas priprave 1 h 30 min + hlajenje
Zahtevnost Zahtevno
Količina za 8–10 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
torta-IMG_31900000_558x620_acf_cropped

Sestavine

testo

  • 300 g bele moke
  • 120 g masla ali margarine
  • 120 g sladkorja
  • 1,5 jajca (90 g)
  • limonova lupinica

nadev

  • 500 g sladkorja
  • 5 dl sladke smetane
  • 50 g medu
  • 500 g orehov
  • maslo za namastitev
  • 1 razžvrkljano jajce za premaz
  • sladkor v prahu za posip
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

testo

  • 300 g bele moke
  • 120 g masla ali margarine
  • 120 g sladkorja
  • 1,5 jajca (90 g)
  • limonova lupinica

nadev

  • 500 g sladkorja
  • 5 dl sladke smetane
  • 50 g medu
  • 500 g orehov
  • maslo za namastitev
  • 1 razžvrkljano jajce za premaz
  • sladkor v prahu za posip

Postopek

1

Testo pripravimo tako, da v skledi zmešamo moko in kosme hladnega masla ali margarine. S konicami prstov vtremo maščobo v moko, nato dodamo sladkor, jajca in naribano limonovo lupinico ter vgnetemo krhko testo. Zavijemo ga v prozorno kuhinjsko folijo in postavimo na hladno. Medtem pripravimo nadev.

2

Sladkor svetlo rjavo karameliziramo. Smetano zavremo in jo dodamo sladkorju. Dodamo med in kuhamo do 115 °C. Obvezno čistimo rob posode.

torta-IMG_3209_318x220_acf_cropped
3

Dodamo prebrana orehova jedrca in dobro premešamo. Karamelno maso z orehi stresemo v okrogel model premera 24 cm, obložen s prozorno kuhinjsko folijo, površino poravnamo, dobro potlačimo in nekoliko ohladimo (približno 20 minut). Na ta način dobimo po modlu oblikovan nadev.

torta-IMG_3213_318x220_acf_cropped
4

Pečico segrejemo na 200 °C. Testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo 4 mm debelo. Ohlajen nadev vzamemo iz modla in model zdaj premažemo z maslom. Z dvema tretjinama testa obložimo model (eno tretjino prihranimo za pokrov). Odvečno testo obrežemo tako, da čez rob pustimo viseti 2 cm testa.

torta-IMG_3192_318x220_acf_cropped
5

Nadev z rokami ob robovih malo stisnemo, odstranimo folijo in ga vložimo v model. Rob testa premažemo z jajcem. Izrežemo testo za pokrov (prej ga zarišemo z modlom) in pokrijemo nadev.

torta-IMG_3221_318x220_acf_cropped
6

Testo, ki visi čez rob modla, preganemo čez pokrov in rob utrdimo z vilicami. Površino večkrat prebodemo z vilicami in premažemo z jajcem. Pekač postavimo v pečico in pečemo približno 30 minut. Engadinsko torto razrežemo šele dobro ohlajeno. Pred postrežbo jo potresemo s sladkorjem v prahu.

torta-IMG_3224_318x220_acf_cropped

Nasvet

Engadin je dolina v švicarskih Alpah z znanim smučiščem St. Moritz.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.