© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Engadinska orehova torta

Sladka švicarska klasika

Engadinska orehova torta

Sladka švicarska klasika

Čas priprave 1 h 30 min + hlajenje
Zahtevnost Zahtevno
Količina za 8–10 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
torta-IMG_31900000_558x620_acf_cropped

Sestavine

testo

  • 300 g bele moke
  • 120 g masla ali margarine
  • 120 g sladkorja
  • 1,5 jajca (90 g)
  • limonova lupinica

nadev

  • 500 g sladkorja
  • 5 dl sladke smetane
  • 50 g medu
  • 500 g orehov
  • maslo za namastitev
  • 1 razžvrkljano jajce za premaz
  • sladkor v prahu za posip
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

testo

  • 300 g bele moke
  • 120 g masla ali margarine
  • 120 g sladkorja
  • 1,5 jajca (90 g)
  • limonova lupinica

nadev

  • 500 g sladkorja
  • 5 dl sladke smetane
  • 50 g medu
  • 500 g orehov
  • maslo za namastitev
  • 1 razžvrkljano jajce za premaz
  • sladkor v prahu za posip

Postopek

1

Testo pripravimo tako, da v skledi zmešamo moko in kosme hladnega masla ali margarine. S konicami prstov vtremo maščobo v moko, nato dodamo sladkor, jajca in naribano limonovo lupinico ter vgnetemo krhko testo. Zavijemo ga v prozorno kuhinjsko folijo in postavimo na hladno. Medtem pripravimo nadev.

2

Sladkor svetlo rjavo karameliziramo. Smetano zavremo in jo dodamo sladkorju. Dodamo med in kuhamo do 115 °C. Obvezno čistimo rob posode.

torta-IMG_3209_318x220_acf_cropped
3

Dodamo prebrana orehova jedrca in dobro premešamo. Karamelno maso z orehi stresemo v okrogel model premera 24 cm, obložen s prozorno kuhinjsko folijo, površino poravnamo, dobro potlačimo in nekoliko ohladimo (približno 20 minut). Na ta način dobimo po modlu oblikovan nadev.

torta-IMG_3213_318x220_acf_cropped
4

Pečico segrejemo na 200 °C. Testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo 4 mm debelo. Ohlajen nadev vzamemo iz modla in model zdaj premažemo z maslom. Z dvema tretjinama testa obložimo model (eno tretjino prihranimo za pokrov). Odvečno testo obrežemo tako, da čez rob pustimo viseti 2 cm testa.

torta-IMG_3192_318x220_acf_cropped
5

Nadev z rokami ob robovih malo stisnemo, odstranimo folijo in ga vložimo v model. Rob testa premažemo z jajcem. Izrežemo testo za pokrov (prej ga zarišemo z modlom) in pokrijemo nadev.

torta-IMG_3221_318x220_acf_cropped
6

Testo, ki visi čez rob modla, preganemo čez pokrov in rob utrdimo z vilicami. Površino večkrat prebodemo z vilicami in premažemo z jajcem. Pekač postavimo v pečico in pečemo približno 30 minut. Engadinsko torto razrežemo šele dobro ohlajeno. Pred postrežbo jo potresemo s sladkorjem v prahu.

torta-IMG_3224_318x220_acf_cropped

Nasvet

Engadin je dolina v švicarskih Alpah z znanim smučiščem St. Moritz.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.