
»Sendvič« z dimljeno postrvjo
Takole si sendvič iz lokalnih sestavin rad pripravi chef Uroš Štefelin
»Sendvič« z dimljeno postrvjo
Takole si sendvič iz lokalnih sestavin rad pripravi chef Uroš Štefelin

Sestavine
»sendviči«
- 8 rezin mladega sira
- 200 g dimljene šarenke
- 5 g mladega česna
- 100 g kisle smetane
- 0,3 dl oljčnega olja
mariniran koromač
- sok ½ pomaranče
- 100 g koromača
- sok ½ limone
hrenova majoneza
- sol in poper
- 1 rumenjak
- 1,5 dl olja
- 10 g naribanega hrena
pastinakova krema s čemažem
- 200 g pastinaka
- 20 g čemaža
- 4 šalotke
- 0,5 dl sladke smetane
korenčkova krema z oljčnim oljem
- 100 g korenja
- 2 šalotki
- 0,2 dl oljčnega olja
- sol in poper
kakavov drobljenec
- 113 g sladkorja
- 0,3 dl mleka
- 0,3 dl glukoze
- 75 g masla
- 85 g kakavovih zrn
- 14 g grenkega kakava
ko postrežemo
- 50 g vloženih čemaževih vršičkov
- mladi česen
- cvetovi sladke koprive
- 50 g postrvjih iker

Napitek, na katerega prisegajo ljubitelji jeseni
Nekateri komaj čakajo na začetek šolskega leta, drugi pa na začetek sezone napitka pumpkin spice latte, bučne bele kave.

Jesenska sladica z robidami in topljeno smetano, ki vas bo očarala
Ko se poletje nagne proti jeseni, narava ponudi svoje zadnje sladke plodove. Med njimi kraljujejo robidnice – globoko vijolične, rahlo kiselkaste in čudovito aromatične.

Je opraskana teflonska ponev res nevarna?
Teflonske ponve, torej ponve s prevleko proti prijemanju, so danes nepogrešljiv del skoraj vsake kuhinje.
Sestavine
»sendviči«
- 8 rezin mladega sira
- 200 g dimljene šarenke
- 5 g mladega česna
- 100 g kisle smetane
- 0,3 dl oljčnega olja
mariniran koromač
- sok ½ pomaranče
- 100 g koromača
- sok ½ limone
hrenova majoneza
- sol in poper
- 1 rumenjak
- 1,5 dl olja
- 10 g naribanega hrena
pastinakova krema s čemažem
- 200 g pastinaka
- 20 g čemaža
- 4 šalotke
- 0,5 dl sladke smetane
korenčkova krema z oljčnim oljem
- 100 g korenja
- 2 šalotki
- 0,2 dl oljčnega olja
- sol in poper
kakavov drobljenec
- 113 g sladkorja
- 0,3 dl mleka
- 0,3 dl glukoze
- 75 g masla
- 85 g kakavovih zrn
- 14 g grenkega kakava
ko postrežemo
- 50 g vloženih čemaževih vršičkov
- mladi česen
- cvetovi sladke koprive
- 50 g postrvjih iker
Postopek
Mladi sir solimo, popramo, popečemo na olju in ohladimo. Za nadev dimljeno postrv narežemo na kocke, dodamo sesekljan mladi česen, kislo smetano, pomarančni sok in oljčno olje, zmešamo in popramo. Nadevamo med dve rezini mladega sira.
Pastinakovo kremo pripravimo tako, da olupljen in narezan pastinak skuhamo z olupljeno šalotko, dodamo sladko smetano in čemaž, zmiksamo, solimo, popramo in ohladimo.
Korenčkovo kremo pripravimo tako, da oljupljeno in narezano korenje skuhamo s šalotko, dodamo oljčno olje, zmiksamo, solimo, popramo in ohladimo.
Koromač narežemo in blanširamo, nato ga na kratko mariniramo v pomarančnem in limonovem soku, dokler ne pripravimo preostalih sestavin jedi.
Hrenovo majonezo pripravimo tako, da med stepanjem rumenjaka počasi dodajamo oljčno olje, sprva le po kapljicah, ko se začne zmes gostiti, lahko olje prilivamo pogumneje. Na koncu v majonezo vmešamo hren, solimo in popramo.
Kakavov drobljenec pripravimo tako, da v ponvi segrejemo sladkor, maslo, mleko in glukozo na 105 °C in neprestano mešamo. Odstavimo, nato primešamo kakav in kakavova zrna. Zmes vlijemo na peki papir in zamrznemo, nato jo vzamemo iz zamrzovalnika in jo v pečici, ogreti na 175 °C, pečemo 5 minut, ohladimo in zmeljemo v drobljenec.
Ponudimo tako, da na ribje sendviče z mladim sirom položimo čemaževe vršičke, cvetove sladke koprive in mladi česen, zraven položimo koromač, en del krožnika premažemo s pastinakovo kremo, dodamo postrvje ikre in majonezo, na drugi del pa damo korenčkovo kremo in posujemo s kakavovim drobljencem.
Priljubljeni recepti
Ravioli z artičokami, porom in limono
Ravioli z artičokami za hitro kosilo ali večerjo
Kolač s figami, malinami in drobtinastim posipom
Čokoladno-karamelna torta v štirih odtenkih
Razkošna torta tudi za najbolj posebne priložnosti