
Lepljiva nabodala s piščancem in pikantno klobaso
Piščanec in pikantna klobasa na nabodalih za popestritev klasičnega žar jedilnika
Lepljiva nabodala s piščancem in pikantno klobaso
Piščanec in pikantna klobasa na nabodalih za popestritev klasičnega žar jedilnika

Sestavine
nabodala
- 4–5 kosov piščančjih prsi (približno 650 g)
- 200 g pikantnih klobasic
- 250 g paprik sorte padrón ali 3 zelene paprike
- 1 dl oljčnega olja
- 0,75 dl šerijevega kisa
- nekaj vejic timijana
- 4 stroki česna
- 1 1⁄2 žlice dimljene mlete paprike
- 3 žlice medu
- črni poper
- sol
- ožgane limonove polovice ali krhlji, ko postrežemo
ploski kruhki z oljčnim oljem
- 1,2 kg moke za kvašeno testo in še malo za delovno površino
- 2 dl oljčnega olja in še malo za premaz
- 1 žlica drobno mlete soli
- 2 zavitka (po 7 g) suhega kvasa (če bomo testo zamesili prejšnji dan in bo počasi vzhajalo v hladilniku, uporabimo le 1 zavitek kvasa)

7 preprostih receptov za grške jedi, ki vedno navdušijo
Grška kuhinja si značilnosti deli z italijansko, balkansko in turško kulinariko. Je preprosta, a izjemno bogata in okusna.

Če ste naveličani jajc, odkrijte te poletne zajtrke
Poleti si želimo lahkotnejši uvod v nov dan. Izbrali smo recepte za super poletne zajtrke - od čija pudingov in zdravih skled do pečenih kosmičev, mafinov in sendvičev.

Juha, ki je popolna za vroče dni
Vročinski val kliče po hladnih juhah. Gaspačo je idealna juha za poletne dni, ki je pripravljena je zelo hitro, polna hranilnih snovi in ne le nasiti, temveč tudi odžeja.
Sestavine
nabodala
- 4–5 kosov piščančjih prsi (približno 650 g)
- 200 g pikantnih klobasic
- 250 g paprik sorte padrón ali 3 zelene paprike
- 1 dl oljčnega olja
- 0,75 dl šerijevega kisa
- nekaj vejic timijana
- 4 stroki česna
- 1 1⁄2 žlice dimljene mlete paprike
- 3 žlice medu
- črni poper
- sol
- ožgane limonove polovice ali krhlji, ko postrežemo
ploski kruhki z oljčnim oljem
- 1,2 kg moke za kvašeno testo in še malo za delovno površino
- 2 dl oljčnega olja in še malo za premaz
- 1 žlica drobno mlete soli
- 2 zavitka (po 7 g) suhega kvasa (če bomo testo zamesili prejšnji dan in bo počasi vzhajalo v hladilniku, uporabimo le 1 zavitek kvasa)
Postopek
Piščanca narežemo na grižljaj velike koščke, klobaso pa na debele kolute. Paprike narežemo na grižljaj velike koščke.
V skledici z metlico stepemo oljčno olje, kis, osmukane lističe timijana, pretisnjen česen, 2 žlici medu in obilo črnega popra. S 3⁄4 marinade prelijemo piščanca in klobaso, preostalo marinado pa prihranimo za mazanje med peko. Pustimo, da se meso marinira vsaj 2 uri (še bolje pa čez noč). Preostalo žlico medu vmešamo v prihranjeno marinado.
Za kruhke v veliki skledi zmešamo moko, oljčno olje, sol in kvas. Dodamo 7 dl vode in zamesimo grobo testo. Zvrnemo ga na pomokano delovno površino in gnetemo 10 minut, da je gladko in prožno. Prenesemo ga v naoljeno skledo in pokrijemo. Pustimo ga vzhajati približno 1 uro, da naraste na dvojno prostornino.
Testo udarimo, da iztisnemo zrak, in ga razdelimo na 16 kroglic, težkih približno 140 g. Vsako na pomokani delovni površini razvaljamo na širino kakih 20 cm in debelino nekaj milimetrov. Suho ponev segrejemo na srednjem ognju in v njej pečemo kruhke 3 do 4 minute, da se spodaj zlato rjavo obarvajo in začnejo dobivati velike mehurje. Nato jih obrnemo in pečemo še 1 do 2 minuti, da se rahlo obarva še druga stran. Kruhke hranimo na toplem v pečici pri nizki temperaturi ali pa na žaru, zavite v aluminijasto folijo.
Koščke piščanca, klobase in paprike nanizamo na 8 velikih ali 16 manjših kovinskih nabodal ter posolimo. Zakurimo žar, počakamo, da plameni pojenjajo in nastane siva žerjavica, ali pa srednje do močno segrejemo plinski žar. Nabodala pečemo 8 do 10 minut, medtem jih vsakih nekaj minut obrnemo, da je piščanec skoz in skoz pečen. Ko nabodala obračamo, jih vsakič premažemo z malo prihranjene marinade.
Kovinska nabodala izvlečemo in meso ter paprike položimo na kruhke. Poljubne priloge postržemo posebej.