
Kaj boste skuhali danes?
Krvavice s kislim zeljem in krompirjevimi žganci
Krvavice so prava izbira za tradicionalno kmečko pojedino.
Krvavice s kislim zeljem in krompirjevimi žganci
Krvavice so prava izbira za tradicionalno kmečko pojedino.

Sestavine
- 4 krvavice
- maščoba za pekač
- kislo zelje s prekajenimi kostmi
- 1 kg kislega zelja
- 400 g prekajenih obranih kosti
- 50 g maščobe
- 100 g čebule
- 2 stroka česna
- 40 g bele moke
- mleti poper
krompirjevi žganci
- sol
- 500 g krompirja
- 250 g mehke bele moke
- 100 g ocvirkov z mastjo

Ideje za njoke malo drugače; ko krompir ni v glavni vlogi
O ne, njoki niso samo krompirjevi, predvsem pa nikoli niso dolgočasni. Popestrite jih s škrobnato zelenjavo ali pa jih pripravite povsem drugače.

Ko zadiši po domu: recept za slasten rižev narastek
Rižev narastek je nežna sladica, ki že od nekdaj povezuje generacije ter ostaja simbol tople domače kuhinje.

Nove ideje s kodrolistnim in toskanskim (listnatim) ohrovtom
Kodrolistni in toskanski ohrovt sta prava vitaminska bomba, polna vlaknin in antioksidantov. Te okusne jedi bodo postale stalnica vaših jesenskih in zimskih jedilnikov.
Sestavine
- 4 krvavice
- maščoba za pekač
- kislo zelje s prekajenimi kostmi
- 1 kg kislega zelja
- 400 g prekajenih obranih kosti
- 50 g maščobe
- 100 g čebule
- 2 stroka česna
- 40 g bele moke
- mleti poper
krompirjevi žganci
- sol
- 500 g krompirja
- 250 g mehke bele moke
- 100 g ocvirkov z mastjo
Postopek
Krvavice pred peko prebodemo z zobotrebcem. Damo jih v pomaščen pekač in postavimo v hladno pečico. Vključimo jo na 160 °C in pečemo 80 minut (za srednje debele krvavice).
Zelje in kosti skupaj skuhamo, odcedimo in malo zeljne vode prihranimo. Kosti oberemo, meso narežemo na kocke in jih vrnemo k odcejenemu zelju. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo sesekljan česen, moko in svetlo prepražimo. Dodamo odcejeno zelje, dolijemo malo prihranjene zeljne vode, dobro prekuhamo, solimo in popramo.
Pripravimo žgance. Krompir olupimo, narežemo ga na krhlje in kuhamo v loncu v večji količini slane vode. K na pol kuhanemu krompirju v sredino lonca vsujemo moko in pokrijemo. Ko voda v loncu ponovno zavre in zakrkne povrhnjica na kupčku moke, z ročajem kuhalnice moko po sredini predremo in kuhamo še 10 minut. Ocvirke segrejemo v ponvici, da zacvrčijo. Kuhanim žgancem odlijemo žgančevko in žgance zabelimo s polovico ocvirkov. Z vilicami jih zdrobimo in po potrebi dodajamo žgančevko. (V vsaki slovenski pokrajini pripravljajo žgance nekoliko drugače. Ponekod so bolj suhi kot drugod, kar uravnavajo z dodajanjem žgančevke.) Pripravljene žgance zabelimo s preostalimi ocvirki.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Špageti z zelenjavo
Tale zelenjavna sicer ni samo za testenine, ampak je vsestranska!