
Krvavice s kislim zeljem in krompirjevimi žganci
Krvavice so prava izbira za tradicionalno kmečko pojedino.
Krvavice s kislim zeljem in krompirjevimi žganci
Krvavice so prava izbira za tradicionalno kmečko pojedino.

Sestavine
- 4 krvavice
- maščoba za pekač
- kislo zelje s prekajenimi kostmi
- 1 kg kislega zelja
- 400 g prekajenih obranih kosti
- 50 g maščobe
- 100 g čebule
- 2 stroka česna
- 40 g bele moke
- mleti poper
krompirjevi žganci
- sol
- 500 g krompirja
- 250 g mehke bele moke
- 100 g ocvirkov z mastjo

Rjavčki - preprost recept, ki vedno navduši
Sočni, bogati in v sredini še nekoliko mehki - taki so popolni rjavčki!

5 načinov, kako pripraviti piščanca poleti
Piščančje meso je zaradi svoje nežne teksture, nizke vsebnosti maščob in vsestranske uporabe ena najbolj priročnih sestavin poletne kuhinje.

Slasten namaz iz pečenih paprik
To je preprost in varčen, a res okusen in zdrav namaz iz pečenih paprik. Vsi poznamo ajvar, ki tudi vsebuje pečene paprike (poleg drugih sestavin). Ta namaz je po teksturi bolj grob in seveda čisto drugačnega okusa.
Sestavine
- 4 krvavice
- maščoba za pekač
- kislo zelje s prekajenimi kostmi
- 1 kg kislega zelja
- 400 g prekajenih obranih kosti
- 50 g maščobe
- 100 g čebule
- 2 stroka česna
- 40 g bele moke
- mleti poper
krompirjevi žganci
- sol
- 500 g krompirja
- 250 g mehke bele moke
- 100 g ocvirkov z mastjo
Postopek
Krvavice pred peko prebodemo z zobotrebcem. Damo jih v pomaščen pekač in postavimo v hladno pečico. Vključimo jo na 160 °C in pečemo 80 minut (za srednje debele krvavice).
Zelje in kosti skupaj skuhamo, odcedimo in malo zeljne vode prihranimo. Kosti oberemo, meso narežemo na kocke in jih vrnemo k odcejenemu zelju. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo sesekljan česen, moko in svetlo prepražimo. Dodamo odcejeno zelje, dolijemo malo prihranjene zeljne vode, dobro prekuhamo, solimo in popramo.
Pripravimo žgance. Krompir olupimo, narežemo ga na krhlje in kuhamo v loncu v večji količini slane vode. K na pol kuhanemu krompirju v sredino lonca vsujemo moko in pokrijemo. Ko voda v loncu ponovno zavre in zakrkne povrhnjica na kupčku moke, z ročajem kuhalnice moko po sredini predremo in kuhamo še 10 minut. Ocvirke segrejemo v ponvici, da zacvrčijo. Kuhanim žgancem odlijemo žgančevko in žgance zabelimo s polovico ocvirkov. Z vilicami jih zdrobimo in po potrebi dodajamo žgančevko. (V vsaki slovenski pokrajini pripravljajo žgance nekoliko drugače. Ponekod so bolj suhi kot drugod, kar uravnavajo z dodajanjem žgančevke.) Pripravljene žgance zabelimo s preostalimi ocvirki.