© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Krvavice s kislim zeljem in krompirjevimi žganci

Krvavice so prava izbira za tradicionalno kmečko pojedino.

Krvavice s kislim zeljem in krompirjevimi žganci

Krvavice so prava izbira za tradicionalno kmečko pojedino.

Čas priprave 1 h 30 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
krvavice-s-kislim-zeljem-in-krompirjevimi-zganci_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 4 krvavice
  • maščoba za pekač
  • kislo zelje s prekajenimi kostmi
  • 1 kg kislega zelja
  • 400 g prekajenih obranih kosti
  • 50 g maščobe
  • 100 g čebule
  • 2 stroka česna
  • 40 g bele moke
  • mleti poper

krompirjevi žganci

  • sol
  • 500 g krompirja
  • 250 g mehke bele moke
  • 100 g ocvirkov z mastjo
babicina shramba Shutter.jpg

Slasten namaz iz pečenih paprik

To je preprost in varčen, a res okusen in zdrav namaz iz pečenih paprik. Vsi poznamo ajvar, ki tudi vsebuje pečene paprike (poleg drugih sestavin). Ta namaz je po teksturi bolj grob in seveda čisto drugačnega okusa.

Sestavine

  • 4 krvavice
  • maščoba za pekač
  • kislo zelje s prekajenimi kostmi
  • 1 kg kislega zelja
  • 400 g prekajenih obranih kosti
  • 50 g maščobe
  • 100 g čebule
  • 2 stroka česna
  • 40 g bele moke
  • mleti poper

krompirjevi žganci

  • sol
  • 500 g krompirja
  • 250 g mehke bele moke
  • 100 g ocvirkov z mastjo

Postopek

1

Krvavice pred peko prebodemo z zobotrebcem. Damo jih v pomaščen pekač in postavimo v hladno pečico. Vključimo jo na 160 °C in pečemo 80 minut (za srednje debele krvavice).

2

Zelje in kosti skupaj skuhamo, odcedimo in malo zeljne vode prihranimo. Kosti oberemo, meso narežemo na kocke in jih vrnemo k odcejenemu zelju. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo sesekljan česen, moko in svetlo prepražimo. Dodamo odcejeno zelje, dolijemo malo prihranjene zeljne vode, dobro prekuhamo, solimo in popramo.

3

Pripravimo žgance. Krompir olupimo, narežemo ga na krhlje in kuhamo v loncu v večji količini slane vode. K na pol kuhanemu krompirju v sredino lonca vsujemo moko in pokrijemo. Ko voda v loncu ponovno zavre in zakrkne povrhnjica na kupčku moke, z ročajem kuhalnice moko po sredini predremo in kuhamo še 10 minut. Ocvirke segrejemo v ponvici, da zacvrčijo. Kuhanim žgancem odlijemo žgančevko in žgance zabelimo s polovico ocvirkov. Z vilicami jih zdrobimo in po potrebi dodajamo žgančevko. (V vsaki slovenski pokrajini pripravljajo žgance nekoliko drugače. Ponekod so bolj suhi kot drugod, kar uravnavajo z dodajanjem žgančevke.) Pripravljene žgance zabelimo s preostalimi ocvirki.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.