
Kruhova solata (panzanella) z breskvami
Poskusite slavno toskansko solato s kruhom.
Kruhova solata (panzanella) z breskvami
Poskusite slavno toskansko solato s kruhom.

Sestavine
- 6 rezin mlečnega kruha
- 4 srčki hrustljave solate
- 6 zrelih breskev
- 2 krogli bivolje mocarele
- sol in poper
posip
- 1⁄2 žličke lističev limonskega timijana
- prgišče lističev bazilike
preliv
- 6 žlic oljčnega olja
- sok 1 limone
- 1 žlica kaper v slanici (po želji)

To sta trenutno najbolj trendi pijači za večerna druženja
Ste se že vrnili s počitnic ali pa jih boste letos zaradi premalo denarja in preveč dela izpustili?

S to sestavino, ki jo imate v shrambi, lahko v receptih zamenjajte beljake
Majoneza brez jajc? Meringa brez beljakov? Skrivnost je akvafaba (aquafaba) – čudežna tekočina iz pločevinke čičerike.

Picerija Parma: prima časovni stroj s hibridnim delovanjem
V Ljubljani smo v neposredni bližini Cankarjevega doma obiskali najbolj legendarno picerijo na naših tleh.
Sestavine
- 6 rezin mlečnega kruha
- 4 srčki hrustljave solate
- 6 zrelih breskev
- 2 krogli bivolje mocarele
- sol in poper
posip
- 1⁄2 žličke lističev limonskega timijana
- prgišče lističev bazilike
preliv
- 6 žlic oljčnega olja
- sok 1 limone
- 1 žlica kaper v slanici (po želji)
Postopek
Za preliv v skledici z metlico zmešamo olje, limonov sok ter, če želimo, odcejene in drobno sesekljane kapre.
Pečico segrejemo na 190 °C (ali na 170 °C z ventilacijo). Kruh narežemo na kocke, jih razporedimo na velik plitev pekač in pečemo 8 do 10 minut, da se zlato rjavo in hrustljavo zapečejo. Vzamemo jih iz pečice in pustimo, da se ohladijo.
Solatne srčke narežemo na četrtine in jih razporedimo na servirni krožnik. Breskve izkoščičimo, narežemo na krhlje in dodamo na krožnik k solati. Nato dodamo še na koščke natrgano mocarelo ter vse solimo in popramo. Tik preden postrežemo, solato zabelimo s prelivom ter posujemo z lističi limonskega timijana in bazilike ter kruhovimi kockami.
Panzanella
Prvotno je bila pripravljena iz čebule, kruha, kisa in olja, danes pa poznamo veliko različic, ki kombinirajo različne vrste poletne zelenjave (paradižnik, kumare …) in sadja (breskve, lubenica …).