
Krompirjeva solata po mediteransko
Odlična je kot priloga k jedem z žara
Krompirjeva solata po mediteransko
Odlična je kot priloga k jedem z žara

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 majhna čebula
- 1 strok česna
- 1 žlička svežega ali posušenega origana
- 1 majhna pločevinka (200 g) češnjevih paradižnikov
- 100 g pečene rdeče paprike (lahko iz kozarca ali pa jo spečemo sami)
- 300 g mladega krompirja
- 25 g črnih oliv
- pest listov bazilike
- sol

Kaj je liofilizacija in zakaj je hrana po njej tako posebna
Morda se sliši zapleteno, a rezultat je okusen in zdrav. Liofilizacija je postopek, s katerim živila posušijo z globokim zamrzovanjem.

Kako pravilno uporabimo vaniljev strok
Pravijo, da je vaniljev strok za peko, to kar je česen za kuho. Hrani doda esenco, ki v nas sproži zadovoljen "mmm". Pripravili smo kratek vodič, kako se pravilno uporabi vaniljev strok.

Viralna zdrava sladica, ki je obnorela svet
V svetu, kjer se kulinarični trendi širijo s hitrostjo svetlobe, je ribana lubenica (ang. watermelon shaved ice) še ena izemd poletnih domislic, ki je čez noč postala spletna senzacija.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 majhna čebula
- 1 strok česna
- 1 žlička svežega ali posušenega origana
- 1 majhna pločevinka (200 g) češnjevih paradižnikov
- 100 g pečene rdeče paprike (lahko iz kozarca ali pa jo spečemo sami)
- 300 g mladega krompirja
- 25 g črnih oliv
- pest listov bazilike
- sol
Postopek
Čebulo tanko narežemo, česen pa stremo. V ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo in jo pražimo 5 do 10 minut, da se zmehča. Dodamo česen in origano ter pražimo še dodatno minuto. Primešamo paradižnik in vloženo narezano papriko, dobro začinimo in dušimo še 10 minut.
Medtem v posodi s slano vodo 10 do 15 minut kuhamo krompir, da se zmehča. Če je krompir večji, ga razpolovimo. Dobro ga odcedimo in zmešamo z omako, ki smo jo pripravili. Po vrhu solate dodamo še razpolovljene olive ter natrgane liste bazilike. Postrežemo toplo.