
Kozice na žaru s pikantnim zeliščnim maslom
S čilijem, limeto in koriandrom
Kozice na žaru s pikantnim zeliščnim maslom
S čilijem, limeto in koriandrom

Sestavine
- 1 kg velikih neolupljenih kozic z odstranjenimi glavami
- krhlji limete, ko postrežemo
maslo
- 100 g zmehčanega masla
- 1 velik strok česna
- majhen šopek koriandra
- 1 rdeč čili
- sok 1 limete
- sol

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 1 kg velikih neolupljenih kozic z odstranjenimi glavami
- krhlji limete, ko postrežemo
maslo
- 100 g zmehčanega masla
- 1 velik strok česna
- majhen šopek koriandra
- 1 rdeč čili
- sok 1 limete
- sol
Postopek
Pripravimo maslo. Olupljen česen, grobo nasekljan koriander, nasekljan čili, ki smo mu odstranili semena, in sok limete damo v kuhinjski strojček. Na kratko ga vključimo, da se vse premeša in seseklja. Žličko mase zmešamo s kozicami, ki jih damo nato v hladilnik, da počivajo na hladnem. V kuhinjski strojček dodamo maslo in malo soli ter strojček ponovno vključimo, da se sestavine povežejo. Maso postrgamo na folijo, jo zvijemo v klobasi podobno obliko in položimo v zamrzovalnik, da se strdi.
Kozice pečemo na žaru 3 do 4 minute na vsaki strani, da postanejo roza barve. Nato jih preložimo na pladenj, in ko so še popolnoma vroče, jih obložimo s tankimi rezinami masla (uporabimo polovico masla), ki se na njih stopi. Preostalo maslo stopimo in ga ponudimo kot omako, v katero lahko pomakamo kozice. Priložimo tudi rezine limet.