
Kaj boste skuhali danes?
Hlebčki s suhim sadjem
Suho sadje odlično paše v krušnem pecivu
Hlebčki s suhim sadjem
Suho sadje odlično paše v krušnem pecivu

Poslastico je v kuhinji Andreja Goljata pripravil osemletni Grega. Recept lahko prilagodite po svojem okusu in uporabite svoje najljubše sadje.
Sestavine
- 500 g ostre moke
- ½ žličke soli
- 2 žlički cimeta
- malo pomarančne lupinice
- 50 g rjavega sladkorja
- 50 g na koščke narezanega masla
- 200 g drobno narezanega suhega sadja in rozin
- 1 zavitek suhega kvasa
- 2 dl mleka
- 2 jajci
- 3 žlice moke za okraševanje
- med za glazuro

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 500 g ostre moke
- ½ žličke soli
- 2 žlički cimeta
- malo pomarančne lupinice
- 50 g rjavega sladkorja
- 50 g na koščke narezanega masla
- 200 g drobno narezanega suhega sadja in rozin
- 1 zavitek suhega kvasa
- 2 dl mleka
- 2 jajci
- 3 žlice moke za okraševanje
- med za glazuro
Postopek
V posodi zmešamo moko s soljo, sladkorjem, cimetom in pomarančno lupinico. S prsti med moko zdrobimo še maslo, dodamo sadje in potresemo s kvasom. Mleko rahlo segrejemo, ga prelijemo čez suhe sestavine in dodamo jajci. Močno mešamo (pomagajo naj starši), da dobimo gladko testo.

Testo pustimo v posodi 5 minut, nato ga prevrnemo na kuhinjski pult, ki smo ga prej potresli z moko. Razdelimo ga na 8 enakih kosov in z rokami oblikujemo hlebčke. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj zložimo hlebčke. Prekrijemo jih s kuhinjsko folijo in na toplem pustimo vzhajati eno uro ali še dlje, da se njihova velikost podvoji.

Pečico segrejemo na 200 °C. Medtem pripravimo pasto za okraševanje tako, da tri žlice moke zmešamo z dvema žlicama vode. S pripravljeno pasto napolnimo brizgalno vrečko in na vsak hlebček narišemo dve črti, ki se križata.

Pekač s hlebčki prestavimo v pečico in pečemo 12 do 15 minut, da še malo narastejo in postanejo zlato rjavi. Ko jih vzamemo iz pečice, jih s čopičem premažemo z medom, in ko se malo ohladijo, jih že lahko poskusimo!

Priljubljeni recepti
Jabolčna pita s sneženimi kapicami
Palačinke z nadevom iz višenj in kremnega sira
Palačinke so večna klasika, pri izbiri nadeva pa si lahko privoščimo malce ustvarjalnosti