
Cheesecake tortice s pinjencem in medeno pečenim sadjem
Pisane tortice za poletni piknik
Cheesecake tortice s pinjencem in medeno pečenim sadjem
Pisane tortice za poletni piknik

Sestavine
sirčkove tortice
- 100 g maslenih piškotov
- 30 g stopljenega masla
- 450 g polnomastnega kremnega sira
- 1,5 dl pinjenca
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 jajce + 1 rumenjak
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
sadje
- mešano koščičasto sadje (mi smo uporabili 2 marelici, 2 ringloja in 1 majhno breskev)
- 1 žlica medu
- 2 žlici desertnega vina
- kanček vaniljevega izvlečka ali arome
- pest malin ali robidnic
- 9 žličk marelične marmelade

Ta namaz s feto je hit poletja
Stepena feta je hit poletja! Popolna kot pomaka, namaz ali kot del bogate solate. Pripravljena je v 5 minutah in je odlična zamisel za poletna druženja.

Mladi Tom Čopar z zeleno Michelinovo zvezdico
»Prihajam iz Mozirja, poročil sem se v Rečico ob Savinji, enega najlepših slovenskih krajev, kjer smo malo 'za cajtom', vendar v najbolj dobronamernem smislu."

Očistite klapavice kot pravi chef
Čiščenje školjk ni nujno zahtevno. Za vas smo pripravili nekaj preprostih nasvetov, s katerimi boste lahko pripravili odlično morsko kosilo.
Sestavine
sirčkove tortice
- 100 g maslenih piškotov
- 30 g stopljenega masla
- 450 g polnomastnega kremnega sira
- 1,5 dl pinjenca
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 jajce + 1 rumenjak
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
sadje
- mešano koščičasto sadje (mi smo uporabili 2 marelici, 2 ringloja in 1 majhno breskev)
- 1 žlica medu
- 2 žlici desertnega vina
- kanček vaniljevega izvlečka ali arome
- pest malin ali robidnic
- 9 žličk marelične marmelade
Postopek
Pečico segrejemo na 150 °C. Devet vdolbin pekača za mafine obložimo s papirnatimi modelčki. Piškote damo v vrečko za zamrzovanje in jih zdrobimo z valjarjem ali pa jih zmeljemo v multipraktiku, nato drobtine zmešamo s stopljenim maslom. Drobtine razdelimo v modelčke in jih s hrbtno stranjo žlice čvrsto pritisnemo ob dno.
V vrču stepemo kremni sir, pinjenec, sladkor, celo jajce in rumenjak ter vaniljo. Mešanico nalijemo na piškotno podlago, tako da so modelčki napolnjeni do vrha. Pečemo 20 minut, nato pečico ugasnemo in tortice pustimo v njej še 2 uri oziroma toliko časa, da se pečica popolnoma ohladi. Nato jih za najmanj 3 ure, še bolje pa čez noč, shranimo v hladilnik.
Pečico segrejemo na 180 °C. Koščičasto sadje razpolovimo ali narežemo na četrtine in odstranimo koščice. V pekaču ga pomešamo z medom, vinom in vaniljo ter postavimo v ogreto pečico za 15 minut, da se malo zmehča ter tu in tam karamelizira. Dodamo maline ali robidnice in pečemo še 2 do 3 minute, da so videti sijoče in sočne. Pustimo, da se sadje ohladi.
Ko želimo postreči, tortice zložimo na pladenj ali posamezne krožnike ter vsako obložimo z žličko marmelade in malo pečenega sadja ter pokapamo s sokovi iz pekača.