
File škarpine na morski travi s topinamburjevo zloženko
File škarpine na morski travi s topinamburjevo zloženko

Sestavine
- 200 g fileja škarpine
- 100 g morske trave
- 200 g topinamburja
- 80 g treviškega radiča
- 40 g črnih oliv
- 2 sveži rdeči papriki
- 40 g masla
- 10 g žafrana
- 1,5 dl ribje osnove (fonda)
- 0,2 g gelespesse
- 1,5 dl rdečega vina
- oljčno olje
- sol

Lahko pri kuhanju žafran zamenjamo za žafraniko?
V receptu piše, da je treba jedi dodati žafran. Lahko namesto tega uporabim žafraniko?

'Meal prep' ideje: pripravite obroke za več dni vnaprej!
Je pred vami naporen teden, ko ne bo časa za pripravo hrane? Bi vikend raje preživeli z družino in prijatelji, namesto za štedilnikom? Potem pripravite obroke vnaprej, prihranite čas in izboljšajte svojo prehrano!

Kako pripraviti tradicionalne polnjene paprike
Ko v našo pokrajino vstopi poletje, je v kuhinji čas za polnjene, oziroma 'filane', paprike – domačo jed, ki nas vedno znova spomni na družinska kosila in vonj po babičini kuhinji.
Sestavine
- 200 g fileja škarpine
- 100 g morske trave
- 200 g topinamburja
- 80 g treviškega radiča
- 40 g črnih oliv
- 2 sveži rdeči papriki
- 40 g masla
- 10 g žafrana
- 1,5 dl ribje osnove (fonda)
- 0,2 g gelespesse
- 1,5 dl rdečega vina
- oljčno olje
- sol
Postopek
Topinambur olupimo, narežemo na majhne kocke in skuhamo do mehkega. Treviški radič in olive narežemo na tanke rezine. Svežo papriko operemo, jo položimo v naoljen pekač in pečemo v pečici 20 minut na 155 °C. Ohlajeno papriko olupimo in ji odstranimo semena. Kuhanemu topinamburju dodamo narezan treviški radič, olive, oljčno olje in sol. Dobro premešamo in damo v model (velik približno 3 x 3 cm). Na vrh modela dodamo rezino pripravljene paprike. Pečemo v pečici približno 10 minut pri temperaturi 150 °C.
File škarpine popečemo na oljčnem olju, na vsaki strani približno 5 minut. Proti koncu pečenja dodamo morsko travo.
Žafranovo omako pripravimo tako, da v kozico damo malo masla in žafran, prepražimo, nato zalijemo z ribjo osnovo in kuhamo na nižji temperaturi približno 10 minut. Potem precedimo in dodamo 1 g gelespesse. Za vinsko omako v kozici raztopimo maslo, nato prilijemo rdeče vino in kuhamo tako dolgo, da alkohol izhlapi. Na koncu dodamo še 1 g gelespesse, da omako zgostimo.
Na sredino krožnika položimo morsko travo in na njo file škarpine. Topinamburjevo zloženko položimo poleg fileja in okrasimo s kapljicami obeh omak.