
Dimljeni losos s kaprami in marinirano šalotko
Osvežilna predjed kontrastnih okusov in tekstur
Dimljeni losos s kaprami in marinirano šalotko
Osvežilna predjed kontrastnih okusov in tekstur

Sestavine
- 1 dl riževega kisa
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 2 francoski (podolgovati) šalotki
- 12 rezin dimljenega lososa (brez rjavih delcev)
- 50 g endivije (ali druge grenke solate, kot sta radič ali rukola)
- 1 žlica narezanega drobnjaka
- 25 g odcejenih in osušenih kaper iz slanice
- repično olje
- krhlji limone, ko postrežemo
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 1 dl riževega kisa
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 2 francoski (podolgovati) šalotki
- 12 rezin dimljenega lososa (brez rjavih delcev)
- 50 g endivije (ali druge grenke solate, kot sta radič ali rukola)
- 1 žlica narezanega drobnjaka
- 25 g odcejenih in osušenih kaper iz slanice
- repično olje
- krhlji limone, ko postrežemo
Postopek
Kis in sladkor damo v kozico z debelim dnom in ju zavremo, da se sladkor raztopi. Šalotko olupimo, jo narežemo na tanke kolobarčke in jo priložimo toplemu kisu. Premešamo in pretresemo v skledo, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in postavimo na stran (šalotko lahko pripravimo že dva dni prej in jo hranimo v hladilniku).
Dimljenega lososa razporedimo po sredini vsakega krožnika. Rezine naj se rahlo prekrivajo. Postavimo na stran.
Solato operemo. Solato, drobnjak, kapre in nekaj kisa s šalotko damo v skledo in premešamo. Mešanico z žlico razporedimo po lososu, začinimo s črnim poprom, pokapamo z oljem in ponudimo s krhlji limone.