
Dimljeni losos s kaprami in marinirano šalotko
Osvežilna predjed kontrastnih okusov in tekstur
Dimljeni losos s kaprami in marinirano šalotko
Osvežilna predjed kontrastnih okusov in tekstur

Sestavine
- 1 dl riževega kisa
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 2 francoski (podolgovati) šalotki
- 12 rezin dimljenega lososa (brez rjavih delcev)
- 50 g endivije (ali druge grenke solate, kot sta radič ali rukola)
- 1 žlica narezanega drobnjaka
- 25 g odcejenih in osušenih kaper iz slanice
- repično olje
- krhlji limone, ko postrežemo
Preberite tudi

Naš najboljši recept za domači prebranec
Prebranec mora biti vroč, sočen, mehek in z lepo zapečeno skorjico. Preizkusili smo številne recepte, a ta je naš favorit.

Pri Zotlarju v Bujah: v kraljestvu pice in brkinskih dobrot
Tokrat smo zavili proti morju in pri Divači zavili levo ter se ustavili na pici pri Zotlarju.

Štrirje okusni kolači brez glutena
Iščete sladice brez glutena? Ob mednarodnem dnevu celiakije razkrivamo 3 odlične recepte in opozarjamo na pasti skritega glutena v kuhinji.
Sestavine
- 1 dl riževega kisa
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 2 francoski (podolgovati) šalotki
- 12 rezin dimljenega lososa (brez rjavih delcev)
- 50 g endivije (ali druge grenke solate, kot sta radič ali rukola)
- 1 žlica narezanega drobnjaka
- 25 g odcejenih in osušenih kaper iz slanice
- repično olje
- krhlji limone, ko postrežemo
Postopek
Kis in sladkor damo v kozico z debelim dnom in ju zavremo, da se sladkor raztopi. Šalotko olupimo, jo narežemo na tanke kolobarčke in jo priložimo toplemu kisu. Premešamo in pretresemo v skledo, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in postavimo na stran (šalotko lahko pripravimo že dva dni prej in jo hranimo v hladilniku).
Dimljenega lososa razporedimo po sredini vsakega krožnika. Rezine naj se rahlo prekrivajo. Postavimo na stran.
Solato operemo. Solato, drobnjak, kapre in nekaj kisa s šalotko damo v skledo in premešamo. Mešanico z žlico razporedimo po lososu, začinimo s črnim poprom, pokapamo z oljem in ponudimo s krhlji limone.