© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kremna karamelna sladica

Sirčkove tortice à la crème caramel

Kremna karamelna sladica

Sirčkove tortice à la crème caramel

Čas priprave 1 h + ohlajanje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
kremna-karamelna-sladica_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 3 dl polnomastne sladke smetane
  • lupina 1 pomaranče
  • 220 g sladkorja
  • 4 žlice pomarančnega likerja
  • 200 g kremnega sira
  • 4 jajca

piškotna osnova

  • 250 g polnozrnatih piškotov
  • 85 g mehkega masla

karamelni okrasek

  • 100 g sladkorja
  • sončnično olje
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

  • 3 dl polnomastne sladke smetane
  • lupina 1 pomaranče
  • 220 g sladkorja
  • 4 žlice pomarančnega likerja
  • 200 g kremnega sira
  • 4 jajca

piškotna osnova

  • 250 g polnozrnatih piškotov
  • 85 g mehkega masla

karamelni okrasek

  • 100 g sladkorja
  • sončnično olje

Postopek

1

Pečico segrejemo na 150 °C. V majhni kozici do vretja segrejemo smetano z naribano pomarančno lupino. Odstavimo in pustimo nekaj časa, da se smetana navzame pomarančne arome. V drugo kozico damo 140 g sladkorja in le toliko vode, da sladkor lahko zmešamo v brozgasto maso. Zavremo, nato temperaturo zmanjšamo in segrevamo, da se sladkor spremeni v temen karamel. Dodamo 2 žlici pomarančnega likerja (pozor, lahko brizgne!) in počakamo, da se karamel rahlo razpusti. Razporedimo ga na dno šestih modlov (vsak po 2,5 dl); postavimo jih na stran.

2

Kremni sir stepemo s preostalim sladkorjem (80 g), nato vanj vtepemo še jajca in preostali liker. Dodamo še odišavljeno smetano in vse skupaj stepemo v kremo.

3

Zavremo vodo. Modle s karamelom postavimo v globok pekač. Kremo razdelimo v modle (vsakega napolnimo le do polovice) in pekač postavimo v pečico. V pekač vlijemo toliko vroče vode, da so modli do polovice v vodi. Sladico pečemo v vodni kopeli 40 minut oziroma tako dolgo da se krema utrdi, nato jo vzamemo iz pečice in pekača. Ohladimo jo in postavimo v hladilnik vsaj čez noč.

4

Naredimo piškotno osnovo. V kuhinjskem strojčku piškote zdrobimo, dodamo mehko maslo in zmešamo. Nizek pekač obložimo s papirjem za peko in nanj stresemo piškotno maso. Pokrijemo jo z drugim papirjem in z valjarjem nežno razvaljamo v tako veliko površino, da lahko izrežemo 6 krogov v velikosti modla. Piškotno osnovo ohladimo.

5

Pripravimo še karamelni okrasek. Sladkor karameliziramo z malo vode, odstavimo in malo ohladimo. Nizek pekač obložimo s papirjem za peko, tega pa namastimo z malo olja. Karamel z žlico v tankem curku zlivamo po papirju, tako da se karamelne nitke med seboj prepletajo, in oblikujemo zvezde. Pustimo, da se okraski strdijo.

6

Iz piškotne osnove z izsekovalcem enakega premera, kot je model za sladico, izrežemo 6 osnov za sladico. Osnove položimo na 6 krožnikov. Sladico zvrnemo iz modla na osnovo. Karamelno omako, ki je nastala v modlu, prelijemo po sladici in krožniku, sladico okrasimo s karamelno zvezdo in postrežemo.

Nasvet

To sladico je najbolje pripraviti nekaj dni prej, da se karamel v modlih razpusti v sirupasto karamelno omako.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.