
Čokoladni jafa kozarčki
Čokoladni ganaš, žele iz klementin in biskvit
Čokoladni jafa kozarčki
Čokoladni ganaš, žele iz klementin in biskvit

Sestavine
- 300 g vaniljevega biskvita
jafa plast
- 300 g sladkorja
- 1 vaniljin strok
- 1 cimetova palčka
- 2 dl soka klementin (iz približno 4 klementin)
- 4 klementine
- 3 listi želatine
čokoladna plast
- 4 dl sladke smetane
- 220 g temne čokolade
- 3 žlice pomarančnega likerja
- 25 g zmehčanega masla

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.
Sestavine
- 300 g vaniljevega biskvita
jafa plast
- 300 g sladkorja
- 1 vaniljin strok
- 1 cimetova palčka
- 2 dl soka klementin (iz približno 4 klementin)
- 4 klementine
- 3 listi želatine
čokoladna plast
- 4 dl sladke smetane
- 220 g temne čokolade
- 3 žlice pomarančnega likerja
- 25 g zmehčanega masla
Postopek
Najprej pripravimo jafa plast tako, da vaniljev strok razpolovimo in ga damo s sladkorjem, cimetovo palčko, sokom od klementin in 1 dl vode v kozico ter vse skupaj nežno kuhljamo, da nastane sirup. Medtem olupimo klementine in jim odstranimo koščice ter zunanjo membrano. Meso klementin damo v primerno veliko skledo, prelijemo s sirupom, pokrijemo s folijo in pustimo namakati vsaj pol ure.
Medtem biskvit narežemo na 2 cm debele rezine; odstranimo preveč zapečene dele. Kose biskvita razdelimo v 12 kozarcev in z rokami malo potlačimo, da dobimo eno plast biskvita. Želatino namočimo v hladno vodo.
Klementine precedimo, tekočino pa vlijemo v manjšo kozico in odstranimo vaniljev strok ter cimetovo palčko. Klementine razdelimo v kozarce, tekočino pa rahlo segrejemo in vanjo vmešamo ožeto želatino, da se popolnoma raztopi.
Plast klementin poravnamo in jo prelijemo z želatinasto tekočino. Kozarce damo za vsaj 3 ure v hladilnik.
Medtem pripravimo še čokoladno kremo tako, da skoraj do vretja segrejemo smetano, odstavimo z ognja in ji primešamo grobo nasekljamo čokolado. Nato mešamo, da se čokolada raztopi in da dobimo gladko zmes. Dodamo liker in maslo ter ju vmešamo v čokolado. Kremo nalijemo v vrček in pustimo počivati 15 do 20 minut. Po 3 urah vzamemo kozarčke iz hladilnika in vanje nalijemo čokoladno kremo. Vse skupaj damo še za nekaj ur v hladilnik.
Nasvet
Vaniljev biskvit
Vaniljev biskvit naredimo tako, da 170 g zmehčanega masla kremasto stepemo s 170 g sladkorja in 1 žličko vaniljeve arome. V maso drugega za drugim vtepemo še 3 velika jajca. Na vse to presejemo 250 g moke z 1 žličko pecilnega praška in dodamo 2 do 3 žlice mleka ter naribano lupinico 1 limone. Testo vlijemo v pripravljen model in pečemo 30 do 40 minut.