
Čokoladni jafa kozarčki
Čokoladni ganaš, žele iz klementin in biskvit
Čokoladni jafa kozarčki
Čokoladni ganaš, žele iz klementin in biskvit

Sestavine
- 300 g vaniljevega biskvita
jafa plast
- 300 g sladkorja
- 1 vaniljin strok
- 1 cimetova palčka
- 2 dl soka klementin (iz približno 4 klementin)
- 4 klementine
- 3 listi želatine
čokoladna plast
- 4 dl sladke smetane
- 220 g temne čokolade
- 3 žlice pomarančnega likerja
- 25 g zmehčanega masla

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
- 300 g vaniljevega biskvita
jafa plast
- 300 g sladkorja
- 1 vaniljin strok
- 1 cimetova palčka
- 2 dl soka klementin (iz približno 4 klementin)
- 4 klementine
- 3 listi želatine
čokoladna plast
- 4 dl sladke smetane
- 220 g temne čokolade
- 3 žlice pomarančnega likerja
- 25 g zmehčanega masla
Postopek
Najprej pripravimo jafa plast tako, da vaniljev strok razpolovimo in ga damo s sladkorjem, cimetovo palčko, sokom od klementin in 1 dl vode v kozico ter vse skupaj nežno kuhljamo, da nastane sirup. Medtem olupimo klementine in jim odstranimo koščice ter zunanjo membrano. Meso klementin damo v primerno veliko skledo, prelijemo s sirupom, pokrijemo s folijo in pustimo namakati vsaj pol ure.
Medtem biskvit narežemo na 2 cm debele rezine; odstranimo preveč zapečene dele. Kose biskvita razdelimo v 12 kozarcev in z rokami malo potlačimo, da dobimo eno plast biskvita. Želatino namočimo v hladno vodo.
Klementine precedimo, tekočino pa vlijemo v manjšo kozico in odstranimo vaniljev strok ter cimetovo palčko. Klementine razdelimo v kozarce, tekočino pa rahlo segrejemo in vanjo vmešamo ožeto želatino, da se popolnoma raztopi.
Plast klementin poravnamo in jo prelijemo z želatinasto tekočino. Kozarce damo za vsaj 3 ure v hladilnik.
Medtem pripravimo še čokoladno kremo tako, da skoraj do vretja segrejemo smetano, odstavimo z ognja in ji primešamo grobo nasekljamo čokolado. Nato mešamo, da se čokolada raztopi in da dobimo gladko zmes. Dodamo liker in maslo ter ju vmešamo v čokolado. Kremo nalijemo v vrček in pustimo počivati 15 do 20 minut. Po 3 urah vzamemo kozarčke iz hladilnika in vanje nalijemo čokoladno kremo. Vse skupaj damo še za nekaj ur v hladilnik.
Nasvet
Vaniljev biskvit
Vaniljev biskvit naredimo tako, da 170 g zmehčanega masla kremasto stepemo s 170 g sladkorja in 1 žličko vaniljeve arome. V maso drugega za drugim vtepemo še 3 velika jajca. Na vse to presejemo 250 g moke z 1 žličko pecilnega praška in dodamo 2 do 3 žlice mleka ter naribano lupinico 1 limone. Testo vlijemo v pripravljen model in pečemo 30 do 40 minut.