
Karamelni narastki
Karamelni narastki

Sestavine
- 150 g masla
- 200 g svetlega sladkorja muskovado
- 3 velika jajca
- 175 g moke
- ½ žličke pecilnega praška
- maslo za model
- smetana ali sladoled, ko postrežemo (po želji)
karamelna omaka
- 75 g svetlega sladkorja muskovado
- 75 g temnega sladkorja muskovado
- 75 g masla
- 1,5 dl sladke smetane
Preberite tudi

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.

Recept za dan brez zavržene hrane: ustvarite novo jed iz ostankov
Slovenski dan brez zavržene hrane je priložnost, da se spomnimo, koliko hrane lahko prihranimo, če jo znamo pametno uporabiti. Namesto da ostanki romajo v koš, naj postanejo izhodišče za nove, okusne jedi.

Kava s sladkornim oblakom – doživetje, ki razočara?
Kava z oblačkom iz sladkorne pene, ki se topi nad vročo skodelico? Nova uspešnica z Vzhoda navdušuje na Instagramu … Kaj pa praktični del senzacije?
Sestavine
- 150 g masla
- 200 g svetlega sladkorja muskovado
- 3 velika jajca
- 175 g moke
- ½ žličke pecilnega praška
- maslo za model
- smetana ali sladoled, ko postrežemo (po želji)
karamelna omaka
- 75 g svetlega sladkorja muskovado
- 75 g temnega sladkorja muskovado
- 75 g masla
- 1,5 dl sladke smetane
Postopek
Na tanko pomastimo 8 modelčkov za narastke s prostornino približno 2 dl. Na dno položimo majhne kroge iz papirja za peko.
Za karamelno omako damo obe vrsti sladkorja in maslo v majhno kozico in pri nizki temperaturi ter rednem mešanju segrevamo, da se maslo stopi in tekočina postane sijoča. Prilijemo smetano in zavremo. Kuhamo 1 minuto in nenehno mešamo. Odstavimo in nalijemo v modelčke. Pustimo, da se omaka 30 minut ohlaja.
Pečico segrejemo na 200 °C. V veliki skledi z električnim mešalnikom stepemo maslo, sladkor, razžvrkljana jajca in moko v gosto testo. Z žlico ga nadevamo v modelčke, ki jih nato postavimo v manjši pekač.
V pekač nalijemo toliko vode, da sega 1 cm visoko. Pekač postavimo v pečico in pečemo kakih 25 minut, da narastki močno narastejo oziroma dokler zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, ne ostane čist, ko ga izvlečemo.
Pekač vzamemo iz pečice. Vsak modelček posebej primemo in krepko držimo s suho kuhinjsko krpo, medtem ko narastek ločimo od oboda z nožem, ki ima zaobljeno konico. Narastke zvrnemo na 8 segretih desertnih krožničkov ali razporedimo na večji krožnik in odstranimo papirčke. Postrežemo še vroče, po želji s stepeno smetano ali sladoledom.
Zamrzovanje
Pripravimo narastke in postavimo modelčke na pladenj. Vsakega prekrijemo s prozorno ali aluminijasto folijo in zamrznemo. Preden želimo postreči, jih vzamemo iz zamrzovalnika, odstranimo folijo in postavimo modelčke v manjši pekač. Sledimo receptu od 4. koraka naprej, prilijemo še pol cm vode več in namesto 25 minut pečemo 45 do 50 minut.