
Sestavine
- 16 listov želatine
- 1,2 l polnomastnega mleka
- 200 g breskev (svežih ali vloženih)
- 200 g sladkorja v prahu
- rumeno, rožnato in vijoličasto jedilno barvilo (po želji)
- 200 g malin
- 200 g robidnic
- 200 g manga (svežega ali vloženega)
- olje nevtralnega okusa za modla
- sladoled, ko postrežemo (po želji)

Očistite klapavice kot pravi chef
Čiščenje školjk ni nujno zahtevno. Za vas smo pripravili nekaj preprostih nasvetov, s katerimi boste lahko pripravili odlično morsko kosilo.

Nagradna igra: potegujte se za kuharsko knjigo
Zaupajte nam svojo najljubšo poletno jed in sodelujte v nagradni igri: podarjamo dve kuharski knjigi Poletne slaščice in napitki!

To so triki za popolno cezarjevo solato
Cezarjeva solata je ena tistih jedi, ki je hkrati preprosta in prefinjena. Na videz le skupek solatnih listov, piščanca, krutonov in preliva, v resnici pa igra okusov in tekstur, kjer šteje prav vsak detajl.
Sestavine
- 16 listov želatine
- 1,2 l polnomastnega mleka
- 200 g breskev (svežih ali vloženih)
- 200 g sladkorja v prahu
- rumeno, rožnato in vijoličasto jedilno barvilo (po želji)
- 200 g malin
- 200 g robidnic
- 200 g manga (svežega ali vloženega)
- olje nevtralnega okusa za modla
- sladoled, ko postrežemo (po želji)
Postopek
Štiri liste želatine v skledi prelijemo s hladno vodo in pustimo namakati 5 minut, da se zmehčajo. Odmerimo 1,5 dl mleka, ga nalijemo v majhno kozico in segrevamo le toliko, da se začne kaditi. Ko je želatina mehka, jo ožmemo in iztisnemo vodo, nato jo dodamo v mleko in mešamo, da se stopi. Postavimo na stran in pustimo, da se mleko ohladi na sobno temperaturo.
V multipraktiku zmeljemo breskve (če imamo vložene, jih prej odcedimo), 50 g sladkorja v prahu in 1,5 dl mleka. Če želimo res močno barvo, dodamo kapljico rumene jedilne barve. Mešanico skozi fino cedilo precedimo v skledo, nato vmešamo ohlajeno mleko z želatino. Dva modla za želeje rahlo naoljimo in mednju razdelimo breskovo mešanico. Postavimo v hladilnik za 1 uro oziroma za toliko časa, da se ravno strdi – ne pustimo predolgo, sicer se plasti ne bodo lepo sprijele in žele bo razpadel, ko ga bomo zvrnili iz modlov.
Prvi in drugi korak ponovimo z malinami in rožnatim jedilnim barvilom. Zelo pomembno je, da je mešanica sobne temperature, preden jo nalijemo na vrh breskovega želeja, drugače se bo spodnja plast stopila. Modla vrnemo v hladilnik za 1 uro oziroma za toliko, da se malinov žele komaj strdi. Nato postopek ponovimo z mangom in oranžnim jedilnim barvilom. Postavimo v hladilnik za 2 uri oziroma do 24 ur.
Ko želimo žele postreči, modla potopimo v toplo vodo, da se bo žele ločil od modlov, nato zvrnemo na krožnika ali stojali za torte. Po želji zraven ponudimo sladoled in sveže jagodičje.
Nasvet
Pri tem receptu lahko eksperimentiramo z različnimi vrstami sadja, a se izogibamo ananasu, papaji in kiviju, ki preprečijo, da bi se želatina pravilno strdila.