Somlojski žličniki (grmada)

Doma so na Madžarskem, kjer jim je ime »somloi galuska«

Somlojski žličniki (grmada)

Doma so na Madžarskem, kjer jim je ime »somloi galuska«

Čas priprave 1 h + hlajenje
Zahtevnost Enostavno
Količina 12–16 kosov
Deli recept
somlojski zlicniki-grmada

Sestavine

lešnikov biskvit

  • 1 jajce
  • 1 žlica moke
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlička mletih praženih lešnikov

vaniljev biskvit

  • ½ zavitka vaniljevega sladkorja

čokoladni biskvit

  • 1 žlička kakava v prahu

rumova voda za vlaženje

  • 4 dl vode
  • 80 g sladkorja
  • 0,3 dl ruma

posip

  • 50 g sesekljanih orehov
  • 50 g namočenih rozin

vaniljev puding

  • 5 dl mleka
  • 1 zavitek praška za vaniljev puding
  • kakav ali čokolada v prahu za vrh kolača

Preberite tudi

Sestavine

lešnikov biskvit

  • 1 jajce
  • 1 žlica moke
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlička mletih praženih lešnikov

vaniljev biskvit

  • ½ zavitka vaniljevega sladkorja

čokoladni biskvit

  • 1 žlička kakava v prahu

rumova voda za vlaženje

  • 4 dl vode
  • 80 g sladkorja
  • 0,3 dl ruma

posip

  • 50 g sesekljanih orehov
  • 50 g namočenih rozin

vaniljev puding

  • 5 dl mleka
  • 1 zavitek praška za vaniljev puding
  • kakav ali čokolada v prahu za vrh kolača

Postopek

1

Pečico segrejemo na 190 °C. Iz navedenih sestavin pripravimo vaniljevo, čokoladno in lešnikovo biskvitno maso. Na papir za peko namažemo vsako biskvitno maso v kvadrat 20 x 20 cm oziroma takega, kot je površina posode, v kateri bomo sestavili sladico. Vsak biskvit pečemo približno 10 minut in nato ohladimo.

2

Vaniljev puding skuhamo po navodilih na zavitku in ga ohladimo. Rumovo vodo za vlaženje pripravimo tako, da vse sestavine dobro zmešamo, da se sladkor stopi.

3

V skledo, veliko 20 x 20 cm, položimo vaniljev biskvit, ga navlažimo z rumovo vodo, premažemo s tretjino pudinga in potresemo s tretjino namočenih rozin in tretjino orehov. Pokrijemo s čokoladnim biskvitom in ponovimo postopek z vlaženjem, pudingom ter rozinami in orehi. Plast kreme pokrijemo z lešnikovim biskvitom, ga navlažimo in obložimo tako kot prejšnja dva biskvita, vendar naj bo vrhnja plast puding. Tega potresemo s čokolado v prahu ali kakavom.

4

Sladico postrežemo tako, da jo z žlico naložimo na krožnik in po želji še dodatno okrasimo s čokoladnim prelivom in gozdnimi sadeži.

Grmada

Slovenska različica somlojskih žličnikov, ki izvirajo z Madžarske (somloi galuska), je grmada. Originalno sladico delajo z vaniljevim pudingom, lahko pa jo naredimo tudi z vaniljevo kremo. To naredimo tako, da 2 rumenjaka in 40 g moke gladko zmešamo v 1 dl hladnega mleka. Zmes zakuhamo v 4 dl vrelega mleka, ki smo mu dodali vaniljevo aromo in 100 g sladkorja. Mešamo toliko časa, da krema zavre in kuhamo 2 do 3 minute. Kremo pokrijemo in ohladimo ter uporabimo namesto pudinga, kot je zgoraj opisano.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.