
Pivski čokoladni narastki
Prava čokoladna poslastica za kakšno deževno popoldne
Pivski čokoladni narastki
Prava čokoladna poslastica za kakšno deževno popoldne

Sestavine
- 150 g masla in še malo za modelčke
- 200 g temne čokolade (70 % kakava)
- dober ščep soli
- 90 g rjavega sladkorja
- 3 velika jajca
- 0,9 dl guinnessa ali drugega stouta
- topljena ali sladka smetana ali maskarpone, ko postrežemo (po želji)
Preberite tudi

Ideje za kosilo v manj kot 30 minutah: hitro, preprosto in nasitno
Zbirka hitrih receptov jedi, pripravljenih v manj kot pol ure. Za vse, ki iščete ideje za hitro, a kakovostno kosilo brez dolgčasa na krožniku.

Kiš - francoska pita, ki jo lahko prinesete na piknik
Pomlad nam ponuja celo vrsto dobrot, iz katerih lahko pripravimo izjemno okusne jedi, polne pomladne svežine in sočnosti.

Bralka sprašuje: ‘Kako shraniti meto, da bo res ostala sveža?’
"Na tržnici po navadi kupim velik šop mete. Sveža ostane le dan ali dva in jo nazadnje zavržem. Kako naj jo shranim, da bo ostala sveža vsaj do naslednjega tedna, ko spet obiščem tržnico?"
Sestavine
- 150 g masla in še malo za modelčke
- 200 g temne čokolade (70 % kakava)
- dober ščep soli
- 90 g rjavega sladkorja
- 3 velika jajca
- 0,9 dl guinnessa ali drugega stouta
- topljena ali sladka smetana ali maskarpone, ko postrežemo (po želji)
Postopek
Štiri modelčke velikosti 9 x 5 cm namažemo z maslom. Maslo, grobo narezano čokolado in sol damo v nepregorno skledo. Postavimo jo na majhno kozico, v kateri čisto rahlo vre voda, in mešamo, dokler se čokolada ne stopi. Odstavimo z ognja in pustimo, da se malo ohladi.
Sladkor in jajca damo v veliko skledo in z električnim mešalnikom stepamo, da je masa svetla, skoraj podvoji prostornino in je dovolj gosta, da v njej ostanejo sledi, ko dvignemo metlice mešalnika. Nežno vmešamo stopljeno čokolado in pivo. Maso z žlico razdelimo v modelčke in za 1 uro postavimo v hladilnik. Pečico segrejemo na 200 °C in na zgornje vodilo postavimo velik plitev pekač, da se razgreje.
Modelčke postavimo na pekač in pečemo 18 minut. Narastke vzamemo iz pečice in jih pustimo stati kakšno minuto, nato jih postrežemo, po želji z žlico smetane ali maskarponeja