
Kandirana pomarančna lupina
Jemo jo kot sladek prigrizek ali pa jo nasekljane vmešamo v peciva, sirove torte in kolačke.
Kandirana pomarančna lupina
Jemo jo kot sladek prigrizek ali pa jo nasekljane vmešamo v peciva, sirove torte in kolačke.

Sestavine
- 4 velike pomaranče z neškropljeno lupino (ali 2 pomaranči in 2 limoni)
- 300 g sladkorja
- beli kristalni sladkor za posip

5 trikov za božanski pečen krompir
Pečen krompir je zagotovo ena najbolj priljubljenih domačih jedi, sploh če je pravilno pečen in dobro začinjen.

Tako se ribe ne bodo prijele na rešetko
Odkrijte preproste trike za popolno ribo na žaru – brez lepljenja, brez razpadanja, z lepo zapečeno kožo in sočnim mesom.

Marmelada ali džem – poznate razliko?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
- 4 velike pomaranče z neškropljeno lupino (ali 2 pomaranči in 2 limoni)
- 300 g sladkorja
- beli kristalni sladkor za posip
Postopek
Pomaranče razrežemo na 8 krhljev in izrežemo meso tako, da nam ostane približno 5 mm debela lupina. Vsak kos lupine razrežemo na 3 do 4 trakove.
Lupino položimo v kozico in zalijemo s hladno vodo. Zavremo in kuhamo 5 minut. Odcedimo, lupino vrnemo v kozico, ponovno zalijemo s hladno vodo, zavremo in kuhljamo 30 minut.
Lupino odcedimo. V kozico damo 300 g sladkorja, 3 dl vode in počasi segrevamo in mešamo, da se sladkor stopi. Dodamo lupino in jo kuhljamo 30 minut, da postane mehka in prosojna. Pustimo, da se v sirupu ohladi, nato jo s penovko preložimo na rešetko, položeno na pekač. Lupina naj bo v eni plasti, da se lažje posuši. Pekač damo v pečico, segreto na 50 °C (ali najnižjo temperaturo v vaši pečici), in lupino sušimo 30 minut.
Na papir za peko nasujemo plast belega kristalnega sladkorja. Del lupine povaljamo v sladkorju in jo raztresemo po odlagalni površini. Nadaljujemo s preostalo lupino in pustimo, da se še eno uro suši na zraku.
Lupino shranimo v nepredušno zaprto škatlo ali steklen kozarec in jo lahko hranimo 6 do 8 tednov.