Kaj boste skuhali danes?
Struffoli
Struffole, ocvrte sladke lepljive kroglice v Italiji, zlasti na jugu, pripravljajo tako v pustnem kot božičnem času. Pravijo jim tudi neapeljski struffoli.
Struffoli
Struffole, ocvrte sladke lepljive kroglice v Italiji, zlasti na jugu, pripravljajo tako v pustnem kot božičnem času. Pravijo jim tudi neapeljski struffoli.
Sestavine
- 60 g masla
- 400 g gladke bele moke
- 40 g sladkorja
- 3 srednje velika jajca
- 1 srednje velik rumenjak
- ščep soli
- naribana lupinica 1 bio pomaranče
- 15 g janeževega likerja, limončela ali drugega likerja
- olje za cvrenje
preliv in okras
- 175 g cvetličnega medu
- pisane mrvice
- 30 g kandirane pomarančne lupinice (po želji)
- 30 g kandirane limonove lupinice (po želji)
- kandirane češnje (po želji)
Natančni tudi brez tehtnice: koliko gramov je ena žlica?
V kuhinji, predvsem pri peki, je natančnost ključna, zato je sestavine najbolje določati in tehtati v gramih. Kako se znajti, ko tehtnica ni na voljo?
Zrnati sir: zakaj je 'cottage cheese' postal največji kulinarični hit leta
Zrnati sir je doživel pravi preporod in postal kulinarični hit. Odkrijte, zakaj je tako priljubljen in kako ga lahko uporabite v sladkih in slanih jedeh.
Krompirček, o katerem se vam bo še sanjalo
Hrustljav krompirček in bogata obloga, ob kateri se nam pocedijo sline – nič čudnega, da naloženi krompirček osvaja srca (in želodce) po vsem svetu.
Sestavine
- 60 g masla
- 400 g gladke bele moke
- 40 g sladkorja
- 3 srednje velika jajca
- 1 srednje velik rumenjak
- ščep soli
- naribana lupinica 1 bio pomaranče
- 15 g janeževega likerja, limončela ali drugega likerja
- olje za cvrenje
preliv in okras
- 175 g cvetličnega medu
- pisane mrvice
- 30 g kandirane pomarančne lupinice (po želji)
- 30 g kandirane limonove lupinice (po želji)
- kandirane češnje (po želji)
Postopek
Maslo stopimo in pustimo, da se ohladi do mlačnega. V skledo damo moko, sladkor, jajca in rumenjak, ščep soli, pomarančno lupinico, stopljeno maslo in liker.
Vse skupaj začnemo mesiti v skledi, nato testo prenesemo na delovno površino in ga gnetemo, dokler ni čvrsto in homogeno. Kepo testa pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo počivati vsaj pol ure na sobni temperaturi. (Testo lahko pripravimo največ 3 ure prej in ga pustimo počivati v hladilniku.)
Spočito testo oblikujemo v disk. Z nožem ga razrežemo na 6 do 7 trakov. Razvaljamo jih v svaljke, debele približno 1 cm. Več svaljkov položimo drugega ob drugega in jih narežemo na koščke, dolge 1 cm. Odlagamo jih na krpo in pazimo, da se ne dotikajo.
V kozici segrejemo olje za cvrenje. Ko ima približno 180 °C, vanj s penovko potopimo porcijo struffolov. Najbolje jih je cvreti v manjših porcijah, da se olje preveč ne shladi, ko jih položimo vanj. S penovko jih pomešamo, da se enakomerneje ocvrejo – trajalo bo 2 do 3 minute. Vzamemo jih iz olja, odcedimo in položimo v skledo, obloženo s kuhinjskimi brisačkami, ki bodo vpile odvečno olje. Tako ocvremo vse struffole. Pustimo, da se ohladijo.
V kozici na nizki temperaturi stopimo med, vanj stresemo struffole in premešamo, da so vsi obdani z medom. Po želji dodamo še kandirano pomarančno in limonovo lupinico, ki smo ju narezali na koščke, in nežno pomešamo.
Struffole lahko postrežemo tradicionalno, tako da jih naložimo na servirni krožnik v obliki grmade in posujemo s pisanimi mrvicami. Lahko pa jih postrežemo porcijsko v skledicah (kot na sliki), posujemo s pisanimi mrvicami in po želji okrasimo s kandiranimi češnjami. Hranimo jih lahko 3 do 4 dni, brez preliva pa do 1 teden. Lahko jih tudi zamrznemo.
Nasvet
Če se želimo izogniti cvrenju, struffole spečemo v pečici. Pečemo jih 13 minut na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo).
Priljubljeni recepti
Robidov kolač z jabolkom in mandlji
Krompirjeva solata s slanino in čebulo
Tokrat bomo krompir spekli na žaru, potem pa posuli s hrustljavimi kockami slanine in svežimi zelišči
Enolončnica iz školjk in kozic
Nadevana mocarela v pršutovem ovoju
Mocarela, paradižnik in pršut - sestavine za popolno jed