Kaj boste skuhali danes?
Pesna juha s semeni črne kumine
Hitro pripravljena juha iz rdeče pese bo v naš vsakdan vnesla izrazite barve in okuse
Pesna juha s semeni črne kumine
Hitro pripravljena juha iz rdeče pese bo v naš vsakdan vnesla izrazite barve in okuse
Sestavine
- 1 kg kuhane rdeče pese
- 400 g leče iz pločevinke
- 2 veliki jabolki
- 3 stroki česna
- 4 žličke semen črne kumine in še malo za posip
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- sol in poper
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 1 kg kuhane rdeče pese
- 400 g leče iz pločevinke
- 2 veliki jabolki
- 3 stroki česna
- 4 žličke semen črne kumine in še malo za posip
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- sol in poper
Postopek
Rdečo peso narežemo na kose, lečo odcedimo, jabolka narežemo na krhlje in jim odstranimo peščišče, po želji jih tudi olupimo, česen stremo. Vse damo v zmogljiv mešalnik skupaj s semeni črne kumine, prilijemo zelenjavno jušno osnovo, solimo in popramo ter gladko zmeljemo.
Juho močno segrejemo na štedilniku ali v mikrovalovni pečici, razdelimo v skledice, posujemo s semeni črne kumine in ponudimo.
Črna kumina
Črna kumina (Nigella sativa) izvira iz Indije, pri nas ji pravimo tudi črnika. Je ena najstarejših znanih začimb, njena semena so našli v Tutankamonovi grobnici, omenjena je v Stari zavezi Svetega pisma, v orientalski medicini, kozmetiki in kulinariki pa se uporablja že dve tisočletji. Pogosto jo zamenjujejo s črnim kuminom, s katerim pa ni v sorodu, prav tako kot ni v sorodu z navadno kumino. Drobna črna semena so grenikastega in malce poprastega okusa. Lahko jih uporabimo za solate, na primer za preprosto paradižnikovo solato (brez čebule), kot posip za navaden riž in pečeno zelenjavo, zlasti sladkasto, kot sta korenje in pastinak, z njimi lahko začinimo tudi jajca, naj bodo poširana, umešana ali ocvrta, priležejo pa se tudi k sirom. Za intenzivnejši okus lahko semena pred uporabo popražimo.
V tesno zaprtem kozarcu se v temnem in hladnem prostoru dolgo obdržijo, če dobijo vonj po žarkem, pa jih zavržemo. Priljubljeno je tudi olje črne kumine, ki ima prav tako vrsto blagodejnih učinkov za zdravje.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Velikonočni prigrizek s hrenovim nadevom
Pripravite prigrizek iz ostankov velikonočne šunke, pirhov in hrena
Paradižnikova solata s čebulo
Paradižnikova solata za odlično spremljavo dobrotam z žara