
Kaj boste skuhali danes?
Pesna juha s semeni črne kumine
Hitro pripravljena juha iz rdeče pese bo v naš vsakdan vnesla izrazite barve in okuse
Pesna juha s semeni črne kumine
Hitro pripravljena juha iz rdeče pese bo v naš vsakdan vnesla izrazite barve in okuse

Sestavine
- 1 kg kuhane rdeče pese
- 400 g leče iz pločevinke
- 2 veliki jabolki
- 3 stroki česna
- 4 žličke semen črne kumine in še malo za posip
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- sol in poper

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 1 kg kuhane rdeče pese
- 400 g leče iz pločevinke
- 2 veliki jabolki
- 3 stroki česna
- 4 žličke semen črne kumine in še malo za posip
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- sol in poper
Postopek
Rdečo peso narežemo na kose, lečo odcedimo, jabolka narežemo na krhlje in jim odstranimo peščišče, po želji jih tudi olupimo, česen stremo. Vse damo v zmogljiv mešalnik skupaj s semeni črne kumine, prilijemo zelenjavno jušno osnovo, solimo in popramo ter gladko zmeljemo.
Juho močno segrejemo na štedilniku ali v mikrovalovni pečici, razdelimo v skledice, posujemo s semeni črne kumine in ponudimo.
Črna kumina
Črna kumina (Nigella sativa) izvira iz Indije, pri nas ji pravimo tudi črnika. Je ena najstarejših znanih začimb, njena semena so našli v Tutankamonovi grobnici, omenjena je v Stari zavezi Svetega pisma, v orientalski medicini, kozmetiki in kulinariki pa se uporablja že dve tisočletji. Pogosto jo zamenjujejo s črnim kuminom, s katerim pa ni v sorodu, prav tako kot ni v sorodu z navadno kumino. Drobna črna semena so grenikastega in malce poprastega okusa. Lahko jih uporabimo za solate, na primer za preprosto paradižnikovo solato (brez čebule), kot posip za navaden riž in pečeno zelenjavo, zlasti sladkasto, kot sta korenje in pastinak, z njimi lahko začinimo tudi jajca, naj bodo poširana, umešana ali ocvrta, priležejo pa se tudi k sirom. Za intenzivnejši okus lahko semena pred uporabo popražimo.
V tesno zaprtem kozarcu se v temnem in hladnem prostoru dolgo obdržijo, če dobijo vonj po žarkem, pa jih zavržemo. Priljubljeno je tudi olje črne kumine, ki ima prav tako vrsto blagodejnih učinkov za zdravje.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Zvitki rostbifa s skuto in beluši
Ko boste pripravili zvitke rostbifa, si boste želeli, da jih ne bi nikoli zmanjkalo.
Na žaru pečena paprika z metinim jogurtom
Klasične okuse pečene paprike bomo tokrat popestrili z osvežujočim jogurtom
Smash burger
To niso čisto navadni burgerji, ampak 'speštani', po angleško smash burgerji. Bistvo smash burgerjev, da polpeti med peko čim bolj karamelizirajo.