
Juha iz prekajene krače in suhega graha
Ko ne vemo kam bi s kračo, ki nam je ostala za veliko noč, pripravite to okusno juho z grahom.
Juha iz prekajene krače in suhega graha
Ko ne vemo kam bi s kračo, ki nam je ostala za veliko noč, pripravite to okusno juho z grahom.

Sestavine
- prekajena svinjska krača ali šunka, težka pribl. 1 kg
- 200 g suhega (razcepljenega) graha
- 2 čebuli
- 2 korenja
- 2 lovorova lista
- 1 steblo zelene
- 300 g zamrznjenega graha
- hrustljav kruh, ko postrežemo
Preberite tudi

Kako zvežemo pečenko
Če želite, da pečenka ohrani lepo obliko, jo morate pred pripravo dobro povezati z vrvico.

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.
Sestavine
- prekajena svinjska krača ali šunka, težka pribl. 1 kg
- 200 g suhega (razcepljenega) graha
- 2 čebuli
- 2 korenja
- 2 lovorova lista
- 1 steblo zelene
- 300 g zamrznjenega graha
- hrustljav kruh, ko postrežemo
Postopek
Suh grah čez noč namočimo. Čebuli olupimo in grobo nasekljamo. Korenje operemo, ostrgamo in grobo narežemo. Zeleno grobo nasekljamo.
Kračo (ali šunko) prelijemo z 2 litroma hladne vode in zavremo. V lonec damo vse sestavine, razen zamrznjenega graha, in spet zavremo. Ogenj zmanjšamo in kuhljamo 1,5 do 2,5 ure. Vmes po potrebi dolivamo vodo, da je količina enaka kot pred začetkom kuhanja. Ko se krača skuha in zmehča, jo lahko prerežemo na pol, da je vsa prekrita z vodo. Kuhamo jo toliko časa, da lahko njeno meso natrgamo na manjše kose.
Kračo vzamemo iz juhe in ji odstranimo kožo in kost. Še vročo natrgamo na manjše kose. Juhi odstranimo lovorova lista in ji dodamo zamrznjen grah. Kuhamo kakšno minuto, nato pa juho s paličnim mešalnikom gladko zmešamo. Če je pregosta, jo razredčimo z malo vode. Primešamo ji skoraj vse meso in jo razdelimo na krožnike. Posujemo jo s preostalim mesom in postrežemo s hrustljavim kruhom.