
Juha iz črnega korena s kvinojinimi cmoki
Cmoke za v juho lahko pripravimo tudi s kvinojo.
Juha iz črnega korena s kvinojinimi cmoki
Cmoke za v juho lahko pripravimo tudi s kvinojo.

Sestavine
- 200 g korenin črnega korena (olupljenih)
- 2 šalotki
- 1 žlica masla
- 7,5 dl zelenjavne jušne osnove ali vode
- 1,5 dl sladke smetane
- 1 rumenjak
- peteršilj za posip
kvinojini cmoki
- sol
- poper
- 100 g kvinoje
- 2 jajci
- 1 drobna čebula
- 1 žlica repičnega olja
- 6 žlic ovsenih kosmičev
- 6 žlic pšeničnih otrobov
- pribl. 1,5 dl mleka
Preberite tudi

Je obarvan beljak pirhov užiten?
Preverimo, kdaj in zakaj je potrebno beljak obrezati in kakšnih pirhov raje ne uživajte.

Zamisli za nove jedi s trdo kuhanimi jajci
Vam je po veliki noči ostalo veliko pirhov? Odkrijte ideje za raznolika nadevana jajca, jajčne namaze in sestavljene solate.

Preproste velikonočne sladice
Odkrijte preproste recepte za sladice, ki jih lahko pripravite tudi na velikonočno nedeljo (ne glede na kuharsko znanje).
Sestavine
- 200 g korenin črnega korena (olupljenih)
- 2 šalotki
- 1 žlica masla
- 7,5 dl zelenjavne jušne osnove ali vode
- 1,5 dl sladke smetane
- 1 rumenjak
- peteršilj za posip
kvinojini cmoki
- sol
- poper
- 100 g kvinoje
- 2 jajci
- 1 drobna čebula
- 1 žlica repičnega olja
- 6 žlic ovsenih kosmičev
- 6 žlic pšeničnih otrobov
- pribl. 1,5 dl mleka
Postopek
Korenine črnega korena narežemo na 1 centimeter dolge kose. Šalotko olupimo in narežemo na drobne kocke. V kozici razpustimo maslo in šalotko steklasto zarumenimo. Dodamo črni koren, zmešamo in dolijemo zelenjavno jušno osnovo ali vodo. Koren kuhljamo v pokriti kozici do mehkega (približno 15 minut), nato pa vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom.
Sladko smetano zmešamo z rumenjakom in zmes vmešamo v juho; kozico odstavimo. Juho po okusu začinimo s soljo in poprom.
Pripravimo še cmoke. V skledi zmešamo kvinojina semena z jajci in pustimo 1 uro nabrekati. Čebulo olupimo in zelo drobno narežemo. Svetlo jo zarumenimo v ponvi na vročem olju, nato jo ohladimo. K masi dodamo čebulo, ovsene kosmiče, pšeničke otrobe ter sol in poper. Postopoma, med mešanjem, dodajamo mleko, da dobimo homogeno maso.
Iz mase oblikujemo manjše cmoke. V slani vodi jih kuhljamo približno 10 minut. Vročo juho nalijemo v globoke krožnike, dodamo cmoke, potresemo s peteršiljem in takoj ponudimo.