
Juha iz črnega korena s kvinojinimi cmoki
Cmoke za v juho lahko pripravimo tudi s kvinojo.
Juha iz črnega korena s kvinojinimi cmoki
Cmoke za v juho lahko pripravimo tudi s kvinojo.

Sestavine
- 200 g korenin črnega korena (olupljenih)
- 2 šalotki
- 1 žlica masla
- 7,5 dl zelenjavne jušne osnove ali vode
- 1,5 dl sladke smetane
- 1 rumenjak
- peteršilj za posip
kvinojini cmoki
- sol
- poper
- 100 g kvinoje
- 2 jajci
- 1 drobna čebula
- 1 žlica repičnega olja
- 6 žlic ovsenih kosmičev
- 6 žlic pšeničnih otrobov
- pribl. 1,5 dl mleka
Preberite tudi

Njoki malo drugače: 7 idej, ki vedno uspejo
Njoki, svaljki, lulčki ... sami jim dajte ime, mi vam pomagamo z idejami z različnih vetrov.

Kako prepoznati sveže šparglje?
Pri špargljih se močno pozna vsaka ura skladiščenja, zato je dobro vedeti, kako prepoznati njihovo svežino.

Kuhajte z jogurtom: slane jedi, sladice, napitki in več
Jogurt ni le za zajtrk – odkrijte recepte za slane jedi, juhe, sladice, marinade in napitke z jogurtom. Preverite, kaj vse lahko pripravite!
Sestavine
- 200 g korenin črnega korena (olupljenih)
- 2 šalotki
- 1 žlica masla
- 7,5 dl zelenjavne jušne osnove ali vode
- 1,5 dl sladke smetane
- 1 rumenjak
- peteršilj za posip
kvinojini cmoki
- sol
- poper
- 100 g kvinoje
- 2 jajci
- 1 drobna čebula
- 1 žlica repičnega olja
- 6 žlic ovsenih kosmičev
- 6 žlic pšeničnih otrobov
- pribl. 1,5 dl mleka
Postopek
Korenine črnega korena narežemo na 1 centimeter dolge kose. Šalotko olupimo in narežemo na drobne kocke. V kozici razpustimo maslo in šalotko steklasto zarumenimo. Dodamo črni koren, zmešamo in dolijemo zelenjavno jušno osnovo ali vodo. Koren kuhljamo v pokriti kozici do mehkega (približno 15 minut), nato pa vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom.
Sladko smetano zmešamo z rumenjakom in zmes vmešamo v juho; kozico odstavimo. Juho po okusu začinimo s soljo in poprom.
Pripravimo še cmoke. V skledi zmešamo kvinojina semena z jajci in pustimo 1 uro nabrekati. Čebulo olupimo in zelo drobno narežemo. Svetlo jo zarumenimo v ponvi na vročem olju, nato jo ohladimo. K masi dodamo čebulo, ovsene kosmiče, pšeničke otrobe ter sol in poper. Postopoma, med mešanjem, dodajamo mleko, da dobimo homogeno maso.
Iz mase oblikujemo manjše cmoke. V slani vodi jih kuhljamo približno 10 minut. Vročo juho nalijemo v globoke krožnike, dodamo cmoke, potresemo s peteršiljem in takoj ponudimo.