
Jota
Poznavalci pravijo, da je jota s kislo repo edina prava. Če želite, pa jo lahko pripravite tudi s kislim zeljem.
Jota
Poznavalci pravijo, da je jota s kislo repo edina prava. Če želite, pa jo lahko pripravite tudi s kislim zeljem.

Sestavine
- 250 g suhega rjavega fižola
- 500 g kisle repe
- 500 g krompirja
- 400 g rahlo prekajene svinjine (slanina, rebrca, vratovina)
- 2 žlici olja
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 dl smetane za kuhanje
- 1 žlica ostre moke
- lovorov list
- sol
- poper v zrnu
Preberite tudi

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.

Recept za dan brez zavržene hrane: ustvarite novo jed iz ostankov
Slovenski dan brez zavržene hrane je priložnost, da se spomnimo, koliko hrane lahko prihranimo, če jo znamo pametno uporabiti. Namesto da ostanki romajo v koš, naj postanejo izhodišče za nove, okusne jedi.

Kava s sladkornim oblakom – doživetje, ki razočara?
Kava z oblačkom iz sladkorne pene, ki se topi nad vročo skodelico? Nova uspešnica z Vzhoda navdušuje na Instagramu … Kaj pa praktični del senzacije?
Sestavine
- 250 g suhega rjavega fižola
- 500 g kisle repe
- 500 g krompirja
- 400 g rahlo prekajene svinjine (slanina, rebrca, vratovina)
- 2 žlici olja
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 dl smetane za kuhanje
- 1 žlica ostre moke
- lovorov list
- sol
- poper v zrnu
Postopek
Fižol preberemo, operemo, čez noč namočimo in skuhamo. Prekajeno meso skuhamo posebej, kuhanega vzamemo iz vode in v tej vodi skuhamo še krompir, narezan na kocke. V drugi posodi v malo vode skuhamo repo s strtim česnom, lovorovim listom in poprom v zrnu.
Čebulo olupimo, drobno narežemo in popražimo na olju. Ko je krompir kuhan, ga grobo zmečkamo in mu dodamo kuhan fižol, repo ter prepraženo čebulo. Dodamo toliko vode od kuhanja fižola in repe, da je jota primerno gosta. Dodamo paradižnikovo mezgo in po potrebi solimo. Premešamo in dobro prevremo.
Smetano gladko zmešamo z moko in vlijemo v joto. Kuhamo še nekaj minut, po potrebi dosolimo in začinimo s sveže mletim poprom. Kuhano prekajeno meso narežemo na koščke, jih dodamo joti in ponudimo.