
Kaj boste skuhali danes?
Nadevane pečene banane
Pečene banane s slastnimi dodatki so imeniten posladek za otroke. Če ujamemo lepo jesensko popoldne, lahko na vrtu zakurimo ogenj in jih spečemo kar v žerjavici. To bo pa sploh nepozabno doživetje!
Nadevane pečene banane
Pečene banane s slastnimi dodatki so imeniten posladek za otroke. Če ujamemo lepo jesensko popoldne, lahko na vrtu zakurimo ogenj in jih spečemo kar v žerjavici. To bo pa sploh nepozabno doživetje!

Sestavine
- 4 polnozrnati piškoti
- poljubna mešanica oreškov
- 50 g temne čokolade
- 4 zrele banane
- 25 g mini penastih bombonov (marshmallows)
ko postrežemo
- stepena sladka smetana ali sladoled
- 4 kandirane češnje (po želji)

Poznate trgačo? Najboljša je v družbi zelja, krompirja in fižola
Na Dolenjskem se prave domače jedi začnejo preprosto. Ko se vse pristne sestavine skuhajo skupaj v enem loncu, zadiši daleč naokrog in vse vabi k mizi.

Ta jesenska juha s tortelini bo postala vaša nova najljubša
TikTok je dobil novo jesensko uspešnico – juho s tortelini, ki spominja na lazanjo! Kremasta, dišeča in neverjetno tolažilna jed, popolna za hladne dni.

Od zdrobovih do jajčnih: žličniki, ki jih imamo vsi radi
Rezanci, fritati, zlate kroglice, seveda, a ko zadiši po domači juhi, ne gre brez rahlih žličnikov.
Sestavine
- 4 polnozrnati piškoti
- poljubna mešanica oreškov
- 50 g temne čokolade
- 4 zrele banane
- 25 g mini penastih bombonov (marshmallows)
ko postrežemo
- stepena sladka smetana ali sladoled
- 4 kandirane češnje (po želji)
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Piškote zdrobimo, oreške in čokolado pa nasekljamo.
Banane na eni strani po dolgem prerežemo skozi lupino, da nekoliko zarežemo v meso, vendar ga ne prerežemo povsem. Ob zarezi jih razpremo, da nastane majhna vdolbina. Napolnimo jo s koščki čokolade in penastimi bomboni. Nato banane zavijemo v dve plasti aluminijaste folije; kjer je nadev, naj bo folija ohlapnejša, ker se bodo penasti bomboni nekoliko napihnili.
Zavite banane položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih damo v pečico. Pečemo jih 15 do 20 minut oziroma toliko časa, da so banane mehke, ko rahlo pritisnemo nanje.
Odvijemo folijo, da se pokažejo banane s počrnelo lupino. Obložimo jih z zdrobljenimi piškoti, oreški, stepeno smetano ali sladoledom in po želji s kandiranimi češnjami. Nato pa se jih lotimo z žličko.