Kaj boste skuhali danes?
Piščanec z ražnja v citrusni marinadi
Piščanec, odlična marinada in malo čarovnije - pa je tu odlično kosilo.
Piščanec z ražnja v citrusni marinadi
Piščanec, odlična marinada in malo čarovnije - pa je tu odlično kosilo.
Sestavine
za marinado
- drobno naribana lupinica in sok 1 velike bio limone
- drobno naribana lupinica in sok 1 velike bio limete
- 1,2 dl sveže iztisnjenega pomarančnega soka
- 0,8 dl oljčnega olja
- 1 1⁄2 žličke grobe morske soli
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička suhega origana
- 1 žlička zrnastega suhega česna
- 1⁄2 žličke sveže zmletega črnega popra
- 1 cel piščanec, pripravljen za peko, težak približno 2 kg
Najboljši pad thai bo odslej kar vaš domač
Popolna kombinacija slanega, sladkega, kislega in pikantnega je razlog, da je pad thai postal priljubljen po vsem svetu. Pripravite ga še vi.
Kostanj, kot ga še ne poznate
Ker smo se navadnega pečenega kostanja že najdeli, smo ga tokrat nadgradili - z žajbljem, medom in maslom. Je kdo rekel, da je kostanj dolgočasen?
Italijanska klasika v novi preobleki: popoln čokoladni tiramisu
Kremast, čokoladen in brez jajc – ta tiramisu je preprosto popoln! Italijanska klasika v novi različici, ki jo boste želeli pripraviti znova in znova.
Sestavine
za marinado
- drobno naribana lupinica in sok 1 velike bio limone
- drobno naribana lupinica in sok 1 velike bio limete
- 1,2 dl sveže iztisnjenega pomarančnega soka
- 0,8 dl oljčnega olja
- 1 1⁄2 žličke grobe morske soli
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička suhega origana
- 1 žlička zrnastega suhega česna
- 1⁄2 žličke sveže zmletega črnega popra
- 1 cel piščanec, pripravljen za peko, težak približno 2 kg
Postopek
V veliki skledi temeljito zmešamo naribano lupinico in sok citrusov, olje, sol, kumin, origano, česen in poper. Odvzamemo 0,8 dl marinade, ki jo damo v skledico in prihranimo za pozneje, da jo bomo uporabili kot omako.
Piščanca damo v veliko vrečko za zamrzovanje z zadrgo in prilijemo marinado. Iz vrečke iztisnemo zrak, jo zapremo in večkrat obrnemo, da se marinada razporedi. Vrečko za najmanj 4 ure ali čez noč postavimo v hladilnik.
Piščanca vzamemo iz hladilnika in pustimo, da se ogreje na sobno temperaturo. Medtem žar pripravimo za peko na ražnju nad srednjo indirektno vročino (okrog 200 °C). Odstranimo rešetko za peko. Pod raženj, kjer se bo pekel piščanec, postavimo litoželezno ponev ali pladenj za prestrezanje odvečne tekočine.
Piščanca povežemo s kuhinjsko nitjo in nataknemo na raženj. Na srednji indirektni vročini z zaprtim pokrovom ga pečemo 1 do 1 uro in pol, da središčna temperatura v najdebelejšem delu bedra doseže 75 °C (termometer se ne sme dotikati kosti).
Piščanca vzamemo z ražnja in ga na deski pustimo počivati 10 minut. Narežemo ga na kose, zložimo v globok servirni krožnik in pokapamo s prihranjeno citrusno omako. Postrežemo toplega ali na sobni temperaturi.
Pečen krompir
Izkoristimo maščobo, ki se je med peko izcedila v ponev, ki smo jo postavili pod piščanca, in v njej specimo 500 g drobnega celega krompirja čvrste sorte. Speče se približno v 1 uri. Krompir pomešamo z grobo morsko soljo in malo olja ter ga po 15 minutah peke piščanca dodamo v vročo ponev. Med peko ga občasno obrnemo. Tik pred postrežbo lahko ponev še za nekaj minut postavimo na direktno vročino (spet namestimo rešetko za peko), da se krompir močneje zapeče.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Popolna cezarjeva solata
Cezarjevo solato lahko naredimo zelo na hitro. Lahko pa si vzamemo čas in sestavimo popolno cezarjevo solato. Ključ je v detajlih in ko jih obvladate, vas čaka resnično izjemen rezultat.