Kaj boste skuhali danes?
Piščanec z ražnja v citrusni marinadi
Piščanec, odlična marinada in malo čarovnije - pa je tu odlično kosilo.
Piščanec z ražnja v citrusni marinadi
Piščanec, odlična marinada in malo čarovnije - pa je tu odlično kosilo.
Sestavine
za marinado
- drobno naribana lupinica in sok 1 velike bio limone
- drobno naribana lupinica in sok 1 velike bio limete
- 1,2 dl sveže iztisnjenega pomarančnega soka
- 0,8 dl oljčnega olja
- 1 1⁄2 žličke grobe morske soli
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička suhega origana
- 1 žlička zrnastega suhega česna
- 1⁄2 žličke sveže zmletega črnega popra
- 1 cel piščanec, pripravljen za peko, težak približno 2 kg
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
za marinado
- drobno naribana lupinica in sok 1 velike bio limone
- drobno naribana lupinica in sok 1 velike bio limete
- 1,2 dl sveže iztisnjenega pomarančnega soka
- 0,8 dl oljčnega olja
- 1 1⁄2 žličke grobe morske soli
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička suhega origana
- 1 žlička zrnastega suhega česna
- 1⁄2 žličke sveže zmletega črnega popra
- 1 cel piščanec, pripravljen za peko, težak približno 2 kg
Postopek
V veliki skledi temeljito zmešamo naribano lupinico in sok citrusov, olje, sol, kumin, origano, česen in poper. Odvzamemo 0,8 dl marinade, ki jo damo v skledico in prihranimo za pozneje, da jo bomo uporabili kot omako.
Piščanca damo v veliko vrečko za zamrzovanje z zadrgo in prilijemo marinado. Iz vrečke iztisnemo zrak, jo zapremo in večkrat obrnemo, da se marinada razporedi. Vrečko za najmanj 4 ure ali čez noč postavimo v hladilnik.
Piščanca vzamemo iz hladilnika in pustimo, da se ogreje na sobno temperaturo. Medtem žar pripravimo za peko na ražnju nad srednjo indirektno vročino (okrog 200 °C). Odstranimo rešetko za peko. Pod raženj, kjer se bo pekel piščanec, postavimo litoželezno ponev ali pladenj za prestrezanje odvečne tekočine.
Piščanca povežemo s kuhinjsko nitjo in nataknemo na raženj. Na srednji indirektni vročini z zaprtim pokrovom ga pečemo 1 do 1 uro in pol, da središčna temperatura v najdebelejšem delu bedra doseže 75 °C (termometer se ne sme dotikati kosti).
Piščanca vzamemo z ražnja in ga na deski pustimo počivati 10 minut. Narežemo ga na kose, zložimo v globok servirni krožnik in pokapamo s prihranjeno citrusno omako. Postrežemo toplega ali na sobni temperaturi.
Pečen krompir
Izkoristimo maščobo, ki se je med peko izcedila v ponev, ki smo jo postavili pod piščanca, in v njej specimo 500 g drobnega celega krompirja čvrste sorte. Speče se približno v 1 uri. Krompir pomešamo z grobo morsko soljo in malo olja ter ga po 15 minutah peke piščanca dodamo v vročo ponev. Med peko ga občasno obrnemo. Tik pred postrežbo lahko ponev še za nekaj minut postavimo na direktno vročino (spet namestimo rešetko za peko), da se krompir močneje zapeče.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Paradižnikova juha s testeninami in čičerko
Paradižnikova juha za popolno večerjo med tednom
Kremasta enolončnica s svinjino in hruškami
Kaj je boljšega kot jesenska kremasta enolončnica?
Gamsov ragu z omako iz jagodičja in pirejem iz zelene
Gamsov ragu bo postal vaša nova najljubša jed, ko jo boste preizkusili.
Šunkini zvitki s sirnim namazom, hrenom in orehi
Velikonočna uspešnica, ki si jo pripravimo tudi na kakšen manj prazničen večer