© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Piščanec z ražnja v citrusni marinadi

Piščanec, odlična marinada in malo čarovnije - pa je tu odlično kosilo.

Piščanec z ražnja v citrusni marinadi

Piščanec, odlična marinada in malo čarovnije - pa je tu odlično kosilo.

Čas priprave 1 h 45 min + mariniranje in počivanje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4–6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

za marinado

  • drobno naribana lupinica in sok 1 velike bio limone
  • drobno naribana lupinica in sok 1 velike bio limete
  • 1,2 dl sveže iztisnjenega pomarančnega soka
  • 0,8 dl oljčnega olja
  • 1 1⁄2 žličke grobe morske soli
  • 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
  • 1 žlička suhega origana
  • 1 žlička zrnastega suhega česna
  • 1⁄2 žličke sveže zmletega črnega popra
  • 1 cel piščanec, pripravljen za peko, težak približno 2 kg

Sestavine

za marinado

  • drobno naribana lupinica in sok 1 velike bio limone
  • drobno naribana lupinica in sok 1 velike bio limete
  • 1,2 dl sveže iztisnjenega pomarančnega soka
  • 0,8 dl oljčnega olja
  • 1 1⁄2 žličke grobe morske soli
  • 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
  • 1 žlička suhega origana
  • 1 žlička zrnastega suhega česna
  • 1⁄2 žličke sveže zmletega črnega popra
  • 1 cel piščanec, pripravljen za peko, težak približno 2 kg

Postopek

1

V veliki skledi temeljito zmešamo naribano lupinico in sok citrusov, olje, sol, kumin, origano, česen in poper. Odvzamemo 0,8 dl marinade, ki jo damo v skledico in prihranimo za pozneje, da jo bomo uporabili kot omako.

2

Piščanca damo v veliko vrečko za zamrzovanje z zadrgo in prilijemo marinado. Iz vrečke iztisnemo zrak, jo zapremo in večkrat obrnemo, da se marinada razporedi. Vrečko za najmanj 4 ure ali čez noč postavimo v hladilnik.

3

Piščanca vzamemo iz hladilnika in pustimo, da se ogreje na sobno temperaturo. Medtem žar pripravimo za peko na ražnju nad srednjo indirektno vročino (okrog 200 °C). Odstranimo rešetko za peko. Pod raženj, kjer se bo pekel piščanec, postavimo litoželezno ponev ali pladenj za prestrezanje odvečne tekočine.

4

Piščanca povežemo s kuhinjsko nitjo in nataknemo na raženj. Na srednji indirektni vročini z zaprtim pokrovom ga pečemo 1 do 1 uro in pol, da središčna temperatura v najdebelejšem delu bedra doseže 75 °C (termometer se ne sme dotikati kosti).

5

Piščanca vzamemo z ražnja in ga na deski pustimo počivati 10 minut. Narežemo ga na kose, zložimo v globok servirni krožnik in pokapamo s prihranjeno citrusno omako. Postrežemo toplega ali na sobni temperaturi.

Pečen krompir

Izkoristimo maščobo, ki se je med peko izcedila v ponev, ki smo jo postavili pod piščanca, in v njej specimo 500 g drobnega celega krompirja čvrste sorte. Speče se približno v 1 uri. Krompir pomešamo z grobo morsko soljo in malo olja ter ga po 15 minutah peke piščanca dodamo v vročo ponev. Med peko ga občasno obrnemo. Tik pred postrežbo lahko ponev še za nekaj minut postavimo na direktno vročino (spet namestimo rešetko za peko), da se krompir močneje zapeče.

Priljubljeni recepti

Jagnječje zarebrnice z rožmarinom in solato iz jajčevca in leče

Omamna jagnječja pečenka v vseh odtenkih vijoličaste …

55 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.