Kaj boste skuhali danes?
Piščanec z ražnja v citrusni marinadi
Piščanec, odlična marinada in malo čarovnije - pa je tu odlično kosilo.
Piščanec z ražnja v citrusni marinadi
Piščanec, odlična marinada in malo čarovnije - pa je tu odlično kosilo.
Sestavine
za marinado
- drobno naribana lupinica in sok 1 velike bio limone
- drobno naribana lupinica in sok 1 velike bio limete
- 1,2 dl sveže iztisnjenega pomarančnega soka
- 0,8 dl oljčnega olja
- 1 1⁄2 žličke grobe morske soli
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička suhega origana
- 1 žlička zrnastega suhega česna
- 1⁄2 žličke sveže zmletega črnega popra
- 1 cel piščanec, pripravljen za peko, težak približno 2 kg
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
za marinado
- drobno naribana lupinica in sok 1 velike bio limone
- drobno naribana lupinica in sok 1 velike bio limete
- 1,2 dl sveže iztisnjenega pomarančnega soka
- 0,8 dl oljčnega olja
- 1 1⁄2 žličke grobe morske soli
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- 1 žlička suhega origana
- 1 žlička zrnastega suhega česna
- 1⁄2 žličke sveže zmletega črnega popra
- 1 cel piščanec, pripravljen za peko, težak približno 2 kg
Postopek
V veliki skledi temeljito zmešamo naribano lupinico in sok citrusov, olje, sol, kumin, origano, česen in poper. Odvzamemo 0,8 dl marinade, ki jo damo v skledico in prihranimo za pozneje, da jo bomo uporabili kot omako.
Piščanca damo v veliko vrečko za zamrzovanje z zadrgo in prilijemo marinado. Iz vrečke iztisnemo zrak, jo zapremo in večkrat obrnemo, da se marinada razporedi. Vrečko za najmanj 4 ure ali čez noč postavimo v hladilnik.
Piščanca vzamemo iz hladilnika in pustimo, da se ogreje na sobno temperaturo. Medtem žar pripravimo za peko na ražnju nad srednjo indirektno vročino (okrog 200 °C). Odstranimo rešetko za peko. Pod raženj, kjer se bo pekel piščanec, postavimo litoželezno ponev ali pladenj za prestrezanje odvečne tekočine.
Piščanca povežemo s kuhinjsko nitjo in nataknemo na raženj. Na srednji indirektni vročini z zaprtim pokrovom ga pečemo 1 do 1 uro in pol, da središčna temperatura v najdebelejšem delu bedra doseže 75 °C (termometer se ne sme dotikati kosti).
Piščanca vzamemo z ražnja in ga na deski pustimo počivati 10 minut. Narežemo ga na kose, zložimo v globok servirni krožnik in pokapamo s prihranjeno citrusno omako. Postrežemo toplega ali na sobni temperaturi.
Pečen krompir
Izkoristimo maščobo, ki se je med peko izcedila v ponev, ki smo jo postavili pod piščanca, in v njej specimo 500 g drobnega celega krompirja čvrste sorte. Speče se približno v 1 uri. Krompir pomešamo z grobo morsko soljo in malo olja ter ga po 15 minutah peke piščanca dodamo v vročo ponev. Med peko ga občasno obrnemo. Tik pred postrežbo lahko ponev še za nekaj minut postavimo na direktno vročino (spet namestimo rešetko za peko), da se krompir močneje zapeče.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Čebulna juha s temnim pivom in popečenimi kruhki
Čokoladne lunice
Steak s kavno začimbno mešanico in limonovo-koriandrovim maslom
Ljubitelji mesa nikar ne spreglejte tega recepta za sočen steak