
Hruška lepe Helene
Hruška lepe Helene

Sestavine
- 2 hruški
- 3 dl polsuhega belega vina
- 50 g (rjavega) sladkorja
- klinčki
- košček ingverjeve korenine
- 100 g jedilne čokolade
- 1 žlica kokosovega masla
- šilce hruškovega žganja ali ruma
- 1 žlica sladke smetane
- vanilijev sladoled

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Viralna pita, ki navdušuje z okusom in nizkimi kalorijami
Spanakopita, znana grška pita s špinačo in feto, slovi po hrustljavosti in bogatem okusu. Za manj kalorično različico smo za vas poiskali viralni recept.
Sestavine
- 2 hruški
- 3 dl polsuhega belega vina
- 50 g (rjavega) sladkorja
- klinčki
- košček ingverjeve korenine
- 100 g jedilne čokolade
- 1 žlica kokosovega masla
- šilce hruškovega žganja ali ruma
- 1 žlica sladke smetane
- vanilijev sladoled
Postopek
Cele hruške na zmernem ognju kuhamo približno 10 minut v vinu, ki mu dodamo nekaj sladkorja, klinčke in ingver. Hruške odcedimo, jih vzdolžno prerežemo, izdolbemo peščišče ter jih zložimo na krožnik. Počakamo, da se ohladijo.
V tem času pripravimo čokoladni preliv. Nad soparo v posodi stopimo jedilno čokolado skupaj z žlico kokosovega masla. Dodamo hruškovo žganje ali rum ter žlico sladke smetane.
Na ohlajene hruške damo kepico ali dve vaniljevega sladoleda ter čokoladni preliv. Po originalnem receptu sladico okrasimo s kandiranimi vijolicami.
Nasvet
Recept je iz knjige »Zrela hruška pade sama – opisi starih sort hrušk za vsakdanjo rabo«, ki je izšla pri založbi Orbis, Ljubljana. V njej sta avtorja Boštjan in Mojca Godec opisala 25 starih sort hrušk ter zbrala in preizkusila 20 receptov s hruško v glavni vlogi. Bogato je tudi slikovno gradivo.