© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Hruška lepe Helene

Hruška lepe Helene

Čas priprave 20 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 2 osebi
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
hruska lepe helene

Sestavine

  • 2 hruški
  • 3 dl polsuhega belega vina
  • 50 g (rjavega) sladkorja
  • klinčki
  • košček ingverjeve korenine
  • 100 g jedilne čokolade
  • 1 žlica kokosovega masla
  • šilce hruškovega žganja ali ruma
  • 1 žlica sladke smetane
  • vanilijev sladoled
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 2 hruški
  • 3 dl polsuhega belega vina
  • 50 g (rjavega) sladkorja
  • klinčki
  • košček ingverjeve korenine
  • 100 g jedilne čokolade
  • 1 žlica kokosovega masla
  • šilce hruškovega žganja ali ruma
  • 1 žlica sladke smetane
  • vanilijev sladoled

Postopek

1

Cele hruške na zmernem ognju kuhamo približno 10 minut v vinu, ki mu dodamo nekaj sladkorja, klinčke in ingver. Hruške odcedimo, jih vzdolžno prerežemo, izdolbemo peščišče ter jih zložimo na krožnik. Počakamo, da se ohladijo.

2

V tem času pripravimo čokoladni preliv. Nad soparo v posodi stopimo jedilno čokolado skupaj z žlico kokosovega masla. Dodamo hruškovo žganje ali rum ter žlico sladke smetane.

3

Na ohlajene hruške damo kepico ali dve vaniljevega sladoleda ter čokoladni preliv. Po originalnem receptu sladico okrasimo s kandiranimi vijolicami.

Nasvet

Recept je iz knjige »Zrela hruška pade sama – opisi starih sort hrušk za vsakdanjo rabo«, ki je izšla pri založbi Orbis, Ljubljana. V njej sta avtorja Boštjan in Mojca Godec opisala 25 starih sort hrušk ter zbrala in preizkusila 20 receptov s hruško v glavni vlogi. Bogato je tudi slikovno gradivo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.