
Jogurtova ledena torta z robidnicami in jabolkom
Čudovita poletna poslastica, ki očara z okusom in izgledom
Jogurtova ledena torta z robidnicami in jabolkom
Čudovita poletna poslastica, ki očara z okusom in izgledom

Sestavine
piškotna podlaga
- 85 g masla in še malo za model
- 1 žlica svetlega sladkorja muskovado
- 1⁄2 žličke mletega cimeta
- 200 g ovsenih piškotov
plasti nadeva
- 1 veliko jabolko, težko približno 350 g (oziroma 250 g, ko ga olupimo in mu odstranimo peščišče)
- 2 žlici limonovega soka
- 450 g robidnic in še nekaj, ko postrežemo
- 800 g kondenziranega mleka
- 750 g polnomastnega grškega jogurta
- 6 dl sladke smetane
- 1⁄2 žličke mletega cimeta
- 4 žlice svetlega sladkorja muskovado
- 1 žlička marantine moke (po želji, nadomestimo jo lahko z 1 1⁄2 žličke koruznega škroba)

Hladilnik pred dopustom: porabite, kar imate, zamrznite, kar lahko
Preden se odpravite na težko pričakovani dopust, poskrbite, da vas ob vrnitvi v hladilniku ne pričakata pokvarjena hrana in neprijeten vonj. Porabite, kar imate, zamrznite, kar lahko – preverite naše praktične nasvete in odpotujte brez slabe vesti.

Popolna izbira za poletje: 3 malo drugačne sladice brez peke
Brez skrbi glede vzhajanja, zažganih robov in bojazni, da bi karkoli 'padlo skupaj'. Te sladice brez peke so nam všeč, ker so enostavne in osvežujoče.

Jajčevci ali melancani? Ni pomembno, važen je dober recept
Jajčevci ali melancani so nam na voljo vse leto, a so zdaj res slastni. Pogosto jih podcenjujemo, zato smo tokrat zbrali recepte, ki bodo to hitro spremenili.
Sestavine
piškotna podlaga
- 85 g masla in še malo za model
- 1 žlica svetlega sladkorja muskovado
- 1⁄2 žličke mletega cimeta
- 200 g ovsenih piškotov
plasti nadeva
- 1 veliko jabolko, težko približno 350 g (oziroma 250 g, ko ga olupimo in mu odstranimo peščišče)
- 2 žlici limonovega soka
- 450 g robidnic in še nekaj, ko postrežemo
- 800 g kondenziranega mleka
- 750 g polnomastnega grškega jogurta
- 6 dl sladke smetane
- 1⁄2 žličke mletega cimeta
- 4 žlice svetlega sladkorja muskovado
- 1 žlička marantine moke (po želji, nadomestimo jo lahko z 1 1⁄2 žličke koruznega škroba)
Postopek
Dno in obod globokega modela za torte premera 20 cm namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko, tako da 2,5 cm papirja gleda nad rob. Piškote zdrobimo v fine drobtine in jih pomešamo s cimetom. V veliki kozici razpustimo maslo s sladkorjem. Primešamo piškotne drobtine, da dobimo mešanico, ki spominja na mokro mivko. Drobtinasto zmes pritisnemo ob dno modela in jo zgladimo, da dobimo enakomerno plast piškotne podlage, nato jo zamrznemo.
Jabolko olupimo, mu odstranimo peščišče in ga narežemo na koščke. V veliki kozici ga skupaj z limonovim sokom in 1 žlico vode segrejemo do nežnega vrenja, nato kozico pokrijemo in dušimo 3 minute ali toliko časa, da so koščki jabolka popolnoma mehki. Skozi sito jih pretlačimo v veliko skledo in pustimo, da se čežana ohladi. Robidnice pretlačimo z vilicami, nato jih skozi sito pretlačimo v drugo skledo – z gumijasto lopatico najbolj enakomerno stisnemo vse sadno meso in ga ločimo od semen.
Enakomerno zmešamo kondenzirano mleko, 500 g jogurta in 3 dl smetane. 450 g te mešanice prilijemo jabolčnemu pireju, dodamo 1⁄4 žličke cimeta in z metlico stepemo, da se rahlo zgosti. Mešanico nalijemo na piškotno osnovo, zgladimo površino in postavimo v zamrzovalnik za 30 minut ali toliko časa, da se strdi. Preostalo jogurtovo mešanico shranimo v hladilnik.
V preostalo jogurtovo mešanico z metlico vmešamo 3 žlice robidovega pireja, da nastane bledo rožnata masa. Eno tretjino je nalijemo na jabolčno plast in postavimo v zamrzovalnik, da se strdi. Ponovimo še dvakrat, pri čemer v jogurtovo mešanico vsakič dodamo toliko robidnic, da je naslednja plast malce temneje obarvana kot prejšnja. Zamrznemo čez noč ali za toliko časa, da se vse plasti popolnoma strdijo. Torto lahko pripravimo do 1 mesec vnaprej in dobro zavito hranimo v zamrzovalniku. V tem primeru zamrznemo tudi preostali robidov pire.
Ko želimo torto postreči, odmrznemo preostali robidov pire, če smo ga zamrznili. Damo ga v kozico, dodamo 1⁄4 žličke cimeta in 1 žlico sladkorja ter nežno zavremo. Primešamo marantino moko, ki smo jo zmešali z 1 žličko vode, in počakamo, da se malce zgosti in zasije. (Maranta ni primerna za zamrzovanje, zato omake na tej točki ne smemo zamrzniti.) Pustimo, da se ohladi.
Torto vzamemo iz zamrzovalnika 30 minut pred postrežbo. Po 5 minutah jo vzamemo iz modela, odluščimo papir in jo prenesemo na krožnik. Preostale 3 dl sladke smetane stepemo skupaj z 250 g jogurta in 3 žlicami sladkorja, da dobimo ne prečvrsto kremo. Naložimo jo na torto, tako da ustvarimo vršičke, in jo posujemo z nekaj robidnicami. Tik preden jo postrežemo, torto pokapamo z malo omake, preostalo pa pristavimo v vrčku.
Marantina moka
je škrob, pridobljen iz korenin tropske rastline marante (Maranta arundinacea). V primerjavi z drugimi vrstami škroba je nekoliko močnejši, zato 1 žličko marantine moke nadomestimo z 1 1⁄2 žličke koruznega škroba.