
Jesenski kruhovi cmoki
Ne zavrzite starega kruha, raje ga uporabite za fine kruhove cmoke
Jesenski kruhovi cmoki
Ne zavrzite starega kruha, raje ga uporabite za fine kruhove cmoke

Sestavine
- 300 g kruha, ki nam je ostal
- 2 jajci
- 2,5 dl mleka
- ½ žličke soli
- 1 ščepec mletega popra
- 1 majhna čebula (ali ½ velike)
- šopek peteršilja
- 1 velika žlica olja
- 3 žlice moke

No, to pa res ni nič novega
Raziskava, objavljena v Food Science & Nutrition, ki so jo v sodelovanju s podjetjem Barilla nedavno izvedli na parmski univerzi, je ugotovila, da uživanje testenin pomembno vpliva na naše čustveno blagostanje.

To je razlog, da je italijanska kulinarika tako priljubljena
Sreča, ki jo prinašajo ogljikovi hidrati, sir in cvrtje v enem grižljaju. To so siciljanski arancini di riso, ocvrte riževe kroglice z okusnim polnilom.

Recept za popolno poletno robidovo pito
Že res, da se nikoli ne naveličamo jabolčne pite in da pozno poleti naravnost obožujemo slivovo, ampak nikar ne podcenjujte robid! Tudi z njimi lahko pripravimo okusno poletno pito.
Sestavine
- 300 g kruha, ki nam je ostal
- 2 jajci
- 2,5 dl mleka
- ½ žličke soli
- 1 ščepec mletega popra
- 1 majhna čebula (ali ½ velike)
- šopek peteršilja
- 1 velika žlica olja
- 3 žlice moke
Postopek
Kruh narežemo na majhne kocke. Stresemo jih v skledo, v kateri smo pred tem zmešali jajci, mleko, sol in poper. Dobro premešamo, da se kruh navlaži.
Čebulo drobno sesekljamo, vejice peteršilja nasekljamo. V ponvi segrejemo olje in na njem popražimo čebulo, da porumeni. Dodamo peteršilj, ponev odstavimo z ognja in počakamo, da se nekoliko ohladi. Čebulo in peteršilj stresemo v skledo s kruhom in vse sestavine dobro premešamo. Pustimo še nekaj časa, da se kruh dobro prepoji. V zmes dodamo moko in začnemo z oblikovanjem cmokov: s hladno vodo si navlažimo roke in oblikujemo poljubno velike kroglice.
V loncu zavremo osoljeno vodo in vanjo položimo kruhove cmoke, ki jih na srednji jakosti kuhamo 10 do 15 minut. Kuhane cmoke poberemo iz lonca in dodamo golaž ali drugo polivko ali pa jih postrežemo z martinovo gosjo ali raco.