Kaj boste skuhali danes?
Češki vzhajani kruhovi cmoki
Kruhovi cmoki so odlični kot priloga mesnim jedem.
Češki vzhajani kruhovi cmoki
Kruhovi cmoki so odlični kot priloga mesnim jedem.
Sestavine
- 3 rezine belega kruha
- 500 g gladke moke
- 1 jajce
- 25 g kvasa
- 2 dl mleka
- 1 dl mineralne vode
- 1 žlička soli
- 1 žlica masla
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
- 3 rezine belega kruha
- 500 g gladke moke
- 1 jajce
- 25 g kvasa
- 2 dl mleka
- 1 dl mineralne vode
- 1 žlička soli
- 1 žlica masla
Postopek
Kruh narežemo na centimeter velike kocke. V skledo presejemo moko; dodamo jajce in narezan kruh.
Kvas raztopimo v toplem mleku in ga dodamo k moki. Sestavine zgnetemo v gladko testo; med gnetenjem postopoma dodajamo mineralno vodo. Testo oblikujemo v kepo, ga damo nazaj v skledo, pomokamo in pokrito pustimo na toplem vzhajati 2 uri.
Vzhajano testo ponovno pregnetemo in razdelimo na 4 dele. Testo oblikujemo v štiri približno 15 centimetrov dolge in 2 do 3 centimetre debele štručke. Štručke položimo na pomokano delovno površino, pokrijemo in pustimo vzhajati približno 10 minut.
V veliki kozici zavremo zadostno količino posoljene vode, ki smo ji dodali žlico masla. Testene štručke rahlo kuhljamo v pokriti kozici približno 20 minut; med kuhanjem jih ne odkrivamo. Po 18 minutah kuhanja naredimo preizkus. Štručko previdno vzamemo iz vode in z vilicami večkrat prebodemo, da para lahko uide. Štručko prerežemo s kuhinjsko vrvico in preverimo, ali je testo kuhano, sicer ga damo nazaj v vodo in še nekaj časa rahlo kuhljamo.
Ko so češki kruhovi cmoki dovolj kuhani, jih poberemo iz vode, dobro odcedimo in narežemo na rezine.
Nasvet
Cmoki odlično teknejo z različnimi omakami in kuhano govedino.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Narastek iz divjih gob in kostanja
Gobe, kostanj, korenovke in krompirjev pire bomo združili v slastni jesenski zloženki
Testenine z omako iz pečenih paprik
Solata z robidnicami, rdečo peso, kozjim sirom in makovimi krutoni
Pisana poznopoletna solata. Če nimate kozjega sira, vzemite feto.