
Kaj boste skuhali danes?
Zapečeni makarončki s cvetačo in sirom
Izboljšana različica slavnega mac'n'cheesa
Zapečeni makarončki s cvetačo in sirom
Izboljšana različica slavnega mac'n'cheesa

Sestavine
- 800 g cvetače
- 1 žlica oljčnega olja
- nekaj vejic timijana
- 300 g makarončkov
- 50 g masla
- 50 g moke
- 2 žlički gorčice v prahu
- 7 dl mleka
- 150 g naribanega sira čedar
- 50 g drobno naribanega parmezana
- 50 g oreškov makadamije

Puhast posladek, ki navduši na prvi pogled
Za pozen zajtrk ali popoldanski 'pocartek' si bomo tokrat privoščili dutch baby – ponvičnik, ki ga spečemo v litoželezni ponvi ali ognjevarnem pekaču.

5 idej za okusno kosilo iz pečice
Ko ni časa ali volje, da bi stali za štedilnikom, na pomoč lahko priskoči pečica in pripravi odlično kosilo, ki prepriča tudi najbolj zahtevne gurmane.

Navdušujoče jedi z žara: ko poletje sreča jesen
Na žaru odlično pripravimo še kaj drugega kot zgolj klasiko.
Sestavine
- 800 g cvetače
- 1 žlica oljčnega olja
- nekaj vejic timijana
- 300 g makarončkov
- 50 g masla
- 50 g moke
- 2 žlički gorčice v prahu
- 7 dl mleka
- 150 g naribanega sira čedar
- 50 g drobno naribanega parmezana
- 50 g oreškov makadamije
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Cvetačo narežemo na majhne cvetke in jih v velikem oplastenem pekaču pomešamo z oljem in polovico timijanovih lističev. Pečemo 20 minut oziroma toliko časa, da se cvetača zmehča in zlato rjavo obarva. Medtem zavremo velik lonec osoljene vode, v njej skuhamo testenine po navodilih na zavitku in jih odcedimo.
V srednje veliki kozici razpustimo maslo, primešamo moko in gorčico ter pražimo 3 minute. Odstavimo z ognja in z metlico postopoma vmešamo mleko, malo soli ter preostale timijanove lističe. Spet pristavimo na štedilnik in kuhamo 4 do 5 minut, medtem ves čas mešamo, da nastane gosta gladka omaka. Za 2 minuti odstavimo z ognja, nato vmešamo nariban čedar in polovico parmezana.
Če se makarončki zlepijo, jih prelijemo z malo vrele vode in odcedimo. Zmešamo jih s cvetačo in omako. Če je omaka pregosta, ji dodamo še malo mleka. Vse skupaj naložimo v velik pekač, posujemo s preostalim parmezanom in grobo nasekljanimi oreški makadamije. Pečemo 30 minut, da se vse pregreje in ob robovih zabrbota.