© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Zapečeni makarončki s cvetačo in sirom

Izboljšana različica slavnega mac'n'cheesa

Zapečeni makarončki s cvetačo in sirom

Izboljšana različica slavnega mac'n'cheesa

Čas priprave 1 h 10 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 3–4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Zapečeni makarončki s cvetačo in sirom

Sestavine

  • 800 g cvetače
  • 1 žlica oljčnega olja
  • nekaj vejic timijana
  • 300 g makarončkov
  • 50 g masla
  • 50 g moke
  • 2 žlički gorčice v prahu
  • 7 dl mleka
  • 150 g naribanega sira čedar
  • 50 g drobno naribanega parmezana
  • 50 g oreškov makadamije
martinovo vino.jpg

Ko praznuje vino

Vino je pomemben del naše kulture, zato ga tudi praznujemo in spoštujemo. Prvi praznik je zagotovo trgatev, takoj za njo pa je martinovo.

Sestavine

  • 800 g cvetače
  • 1 žlica oljčnega olja
  • nekaj vejic timijana
  • 300 g makarončkov
  • 50 g masla
  • 50 g moke
  • 2 žlički gorčice v prahu
  • 7 dl mleka
  • 150 g naribanega sira čedar
  • 50 g drobno naribanega parmezana
  • 50 g oreškov makadamije

Postopek

1

Pečico segrejemo na 190 °C. Cvetačo narežemo na majhne cvetke in jih v velikem oplastenem pekaču pomešamo z oljem in polovico timijanovih lističev. Pečemo 20 minut oziroma toliko časa, da se cvetača zmehča in zlato rjavo obarva. Medtem zavremo velik lonec osoljene vode, v njej skuhamo testenine po navodilih na zavitku in jih odcedimo.

2

V srednje veliki kozici razpustimo maslo, primešamo moko in gorčico ter pražimo 3 minute. Odstavimo z ognja in z metlico postopoma vmešamo mleko, malo soli ter preostale timijanove lističe. Spet pristavimo na štedilnik in kuhamo 4 do 5 minut, medtem ves čas mešamo, da nastane gosta gladka omaka. Za 2 minuti odstavimo z ognja, nato vmešamo nariban čedar in polovico parmezana.

3

Če se makarončki zlepijo, jih prelijemo z malo vrele vode in odcedimo. Zmešamo jih s cvetačo in omako. Če je omaka pregosta, ji dodamo še malo mleka. Vse skupaj naložimo v velik pekač, posujemo s preostalim parmezanom in grobo nasekljanimi oreški makadamije. Pečemo 30 minut, da se vse pregreje in ob robovih zabrbota.

Priljubljeni recepti

Zamrznjene jogurtove lučke s čajem mača

Pripravite malce drugačen ledeni posladek s čajem mača

10 min
Enostavno

Maslena plošča

Maslena plošča bo postala zvezda prazničnega omizja!

20 min
Enostavno

Sirov namaz z zelenjavo

Stebelna zelena, mlada čebulica in korenček se v družbi čedarja in majoneze spremenijo v odličen namaz.

10 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.