© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Zapečeni makarončki s cvetačo in sirom

Izboljšana različica slavnega mac'n'cheesa

Zapečeni makarončki s cvetačo in sirom

Izboljšana različica slavnega mac'n'cheesa

Čas priprave 1 h 10 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 3–4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Zapečeni makarončki s cvetačo in sirom

Sestavine

  • 800 g cvetače
  • 1 žlica oljčnega olja
  • nekaj vejic timijana
  • 300 g makarončkov
  • 50 g masla
  • 50 g moke
  • 2 žlički gorčice v prahu
  • 7 dl mleka
  • 150 g naribanega sira čedar
  • 50 g drobno naribanega parmezana
  • 50 g oreškov makadamije
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

  • 800 g cvetače
  • 1 žlica oljčnega olja
  • nekaj vejic timijana
  • 300 g makarončkov
  • 50 g masla
  • 50 g moke
  • 2 žlički gorčice v prahu
  • 7 dl mleka
  • 150 g naribanega sira čedar
  • 50 g drobno naribanega parmezana
  • 50 g oreškov makadamije

Postopek

1

Pečico segrejemo na 190 °C. Cvetačo narežemo na majhne cvetke in jih v velikem oplastenem pekaču pomešamo z oljem in polovico timijanovih lističev. Pečemo 20 minut oziroma toliko časa, da se cvetača zmehča in zlato rjavo obarva. Medtem zavremo velik lonec osoljene vode, v njej skuhamo testenine po navodilih na zavitku in jih odcedimo.

2

V srednje veliki kozici razpustimo maslo, primešamo moko in gorčico ter pražimo 3 minute. Odstavimo z ognja in z metlico postopoma vmešamo mleko, malo soli ter preostale timijanove lističe. Spet pristavimo na štedilnik in kuhamo 4 do 5 minut, medtem ves čas mešamo, da nastane gosta gladka omaka. Za 2 minuti odstavimo z ognja, nato vmešamo nariban čedar in polovico parmezana.

3

Če se makarončki zlepijo, jih prelijemo z malo vrele vode in odcedimo. Zmešamo jih s cvetačo in omako. Če je omaka pregosta, ji dodamo še malo mleka. Vse skupaj naložimo v velik pekač, posujemo s preostalim parmezanom in grobo nasekljanimi oreški makadamije. Pečemo 30 minut, da se vse pregreje in ob robovih zabrbota.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.