
Zapečeni makarončki s cvetačo in sirom
Izboljšana različica slavnega mac'n'cheesa
Zapečeni makarončki s cvetačo in sirom
Izboljšana različica slavnega mac'n'cheesa

Sestavine
- 800 g cvetače
- 1 žlica oljčnega olja
- nekaj vejic timijana
- 300 g makarončkov
- 50 g masla
- 50 g moke
- 2 žlički gorčice v prahu
- 7 dl mleka
- 150 g naribanega sira čedar
- 50 g drobno naribanega parmezana
- 50 g oreškov makadamije

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 800 g cvetače
- 1 žlica oljčnega olja
- nekaj vejic timijana
- 300 g makarončkov
- 50 g masla
- 50 g moke
- 2 žlički gorčice v prahu
- 7 dl mleka
- 150 g naribanega sira čedar
- 50 g drobno naribanega parmezana
- 50 g oreškov makadamije
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Cvetačo narežemo na majhne cvetke in jih v velikem oplastenem pekaču pomešamo z oljem in polovico timijanovih lističev. Pečemo 20 minut oziroma toliko časa, da se cvetača zmehča in zlato rjavo obarva. Medtem zavremo velik lonec osoljene vode, v njej skuhamo testenine po navodilih na zavitku in jih odcedimo.
V srednje veliki kozici razpustimo maslo, primešamo moko in gorčico ter pražimo 3 minute. Odstavimo z ognja in z metlico postopoma vmešamo mleko, malo soli ter preostale timijanove lističe. Spet pristavimo na štedilnik in kuhamo 4 do 5 minut, medtem ves čas mešamo, da nastane gosta gladka omaka. Za 2 minuti odstavimo z ognja, nato vmešamo nariban čedar in polovico parmezana.
Če se makarončki zlepijo, jih prelijemo z malo vrele vode in odcedimo. Zmešamo jih s cvetačo in omako. Če je omaka pregosta, ji dodamo še malo mleka. Vse skupaj naložimo v velik pekač, posujemo s preostalim parmezanom in grobo nasekljanimi oreški makadamije. Pečemo 30 minut, da se vse pregreje in ob robovih zabrbota.